SVE NA ČEKANJU Pernjak: Zašto nisu sačekali redovne lokalne izbore i ušli u izbornu utakmicu?

Slika korisnika mkvanja
Općina Kolan bez proračuna, načelnik ogorčen postupkom vijećnika
Neusvajanjem proračuna zaustavlja se rad Općine, sve do izbora novog Vijeća i usvajanja proračuna, vjerojatno tek krajem lipnja. Radi o čistoj opstrukciji i sramotnom činu ponašanja većinskih općinskih vijećnika koji bi trebali raditi u interesu građana, a oni rade samo u svojem interesu, kazao je Marin Pernjak, HDZ-ov načelnik koji nema većinu u Općinskom vijeću koje broji 9 vijećnika
Velimir BRKIĆ
Zgrada Općine Kolan

Općina Kolan je jedina od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji i jedina među 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojoj nije usvojen proračun za 2021. godinu. Riječ je o izbornoj godini, treće nedjelje u svibnju održavaju se redoviti lokalni izbori.
Kako nije donesen proračun niti Odluka o privremenom financiranju na temelju Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, raspušta se Općinsko vijeće, vijećnicima prestaje mandat.

Općina na »hladni pogon«

- Nažalost, Općina će raditi na tzv. hladni pogon, samo za plaće općinskih i komunalnih djelatnika. Projekti se moraju stopirati i čekati novo Vijeće, vjerojatno do kraja lipnja ili početka srpnja i usvajanja općinskog proračuna. Do tada će Općina, nažalost, biti u svojevrsnom zimskom snu, sve zato što u Vijeću imamo jednog bivšeg načelnika i pet potencijalnih načelnika, rekao je Marin Pernjak, općinski načelnik, ukazujući kako će se novonastala situacija odraziti na život stanovnika.
- A, što je s općinskim žiteljima, predškolskom djecom, učenicima, studentima, mladim obiteljima, našim ljudima u jeseni života, što je s radovima za pripremu turističke sezone i svim drugim komunalno-infrastrukturnim radovima? Njima to vjerojatno ništa i ne znači. Radi se o čistoj opstrukciji i sramotnom činu ponašanja većine vijećnika koji bi trebali raditi u interesu općinskih žitelja, a oni rade samo u svojem interesu, ističe HDZ-ov načelnik Marin Pernjak koji nema većinu u Općinskom vijeću, koje broji 9 vijećnika.

Bez privremenog financiranja

- Sramotnim ponašanjem i politikantstvom nisu usvojili proračun na kojega nisu podnijeli niti jedan jedini amandman, što je apsurd. Mogu se pisati priopćenja, ali su ovakvim samoljubivim postupkom izdali i svoje birače i sve općinske žitelje. Zašto nisu sačekali redovne lokalne izbore u svibnju i ušli u izbornu utakmicu, već su na cjedilu ostavili žitelje Kolana, Mandra i Kolanjskog Gajca, za koje im je toliko stalo, pita se Pernjak.
Naime, nakon neizglasavanja proračuna Općine Kolan za 2021. godinu na sjednici Općinskog vijeća održanoj 28. prosinca 2020., na Staru godinu održana je izvanredna online sjednica na kojoj se očekivalo donošenje Odluke o privremenom financiranju za prvi kvartal godine, od 1. siječnja 2021. do 31. ožujka 2021., u iznosu od 25 posto općinskog proračuna koji je bio predložen u iznosu od 14.150.000 kuna. Međutim, to se nije dogodilo.
Sjednici je nazočilo pet od devet vijećnika: Ante Zubović (HSS), Mario Baričević (Nezavisni za Hrvatsku) i Šime Gligora (Lista grupe birača Šime Gligora) te Ivan Čemeljić i Branimir Tauzer (Lista grupe birača Branimir Tauzer), svih petero bilo je protiv Odluke o privremenom financiranju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Damir Čemeljić
O čemu gospodin Brkić piskara ? Kaže da se zaustavlja rad Općine !Kakav rad Općine ? Prava je istina da se zaustavlja rastakanje Općine . Prozvani vijećnici su odgovorili načelniku zašto nisu izglasali proračun za 2021. god. , a gospodin Brkić to nije htio objaviti . Oglušila se i glavna urednica .Inače , gospodin Brkić je dobio neke dokumente koji dokazuju financijske dubioze u općini Kolan , ali ih nije htio objaviti . Hvala mu ! Sada će se aktivirati obaveza Vlade RH da imenuje povjerenika . Svi zaposlenici dobijat će plaću itd. Bitno je da je vijeće blokiralo načelnika da dalje nenamjenski troši proračun ! Da je gospodinu Brkiću stalo do dobronamjernog izvještavanja nebi radio ovo što sad radi . Srećom ide brzo u mirovinu . Slijedom toga siguran sam da će se njegovim odlaskom povećati tiraž vašeg lista . Žali Bože izgubljenog vremena. Nikad od njega - novinara !