Na današnji dan prije 81 godinu Pavelić je Talijanima poklonio Zadar

Slika korisnika katarina.ergovic
OBLJETNICA RIMSKOG UGOVORA
Dino STANIN/PIXSELL
Ilustracija

Danas je obljetnica potpisivanja Rimskih ugovora, jedne od najvećih izdaja u povijesti hrvatskog naroda. Na današnji je dan 1941., dakle prije 81 godinu, ustaško vodstvo fašističkoj Italiji predalo gotovo cijelu Dalmaciju. 

Ante Pavelić i predsjednik talijanske vlade, Benito Mussolini, potpisali su tri ugovora između NDH i Kraljevine Italije: Ugovor o određivanju granice između Kraljevine Hrvatske i Kraljevine Italije, Sporazum o pitanjima vojničkog značaja, koja se odnose na jadransko primorsko područje i Ugovor o jamstvu i suradnji između Kraljevine Hrvatske i Kraljevine Italije.

Tim su potezom stotine tisuća Hrvata završile pod talijanskom vlasti, a Talijani su dobili Split, Zadar, Šibenik, otoke, Boku Kotorsku, dio Gorskog Kotara te dio Hrvatskog primorja.

- Karta je predstavljala buduću Hrvatsku. Iako fizička, na njoj su bile širokom crvenom bojom označene granice hrvatske države. Tik od Karlovca na jug, pa gotovo u ravnoj crti pred Mostar i u blagom zavoju na sjeverozapad Crne Gore. Čudni torzo, kojemu fali sve od trbuha naviše. Učinilo mi se u tom času da će me bol shrvati. Cijelu polovinu Hrvatske s Dalmacijom kane odvojiti od hrvatske države! Ništa od Dalmacije i našeg mora ne bi pripalo Hrvatskoj. Pa čak bi i same granice Hrvatske bile tako daleko od Dalmacije!, pisao je hrvatski časnik iz izaslanstva.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika korda
Idioti!!! Zadar je Italiji pripao Rapalskim, a ne Rimskim ugovorom. Ah, da, sorry, tekst je namjerno provokativan, ali zato antiedukativan. Nabijem vas, skupa sa Zadarskim listom.