Nakon tri kćeri da nisam rodila sina mogla sam seliti iz kuće

Slika korisnika asaric
Puno stoljeće života Ljubice Smolić iz Debeljaka
Četvrto od šest djece sam rodila u lipnju 1954. kad sam iz Podvršja preko Debeljaka i Gaja išla pješke na pijacu u Zadar. Na glavi sam nosila punu kofu sa »strišnjama«. Već sam rodila tri kćeri i da nisam rodila sina nisam se ni trebala doma vratiti, što u šali što u zbilji će slavljenica Ljubica Smolić, superbaka iz Debeljaka
Željana SMOLIĆ-STOJANOVIĆ
Slavljenica s unucima i praunucima

Doživjeti i proslaviti svoj 100-ti rođendan jedan je od najljepših događaja koje se mogu nekome dogoditi u životu tj. jedna lijepa životna priča u kojoj osim slavljenice uživa i obitelj. Uspjelo je to Ljubici Smolić Kalepin koja se prije jednog stoljeća, davne 1922. rodila u Dubravi pokraj Debeljaka, u obitelji Jose i Maše Gambiraža rođ. Šare.

Recept dugovječnosti

- Nemam tajnog recepta za dugovječnost. Puno radi, nedjeljom i blagdanima odmaraj, umjereno jedi. Nikome ne učini nažao, pomozi koliko možeš pomoći svakome kome je pomoći potrebna, ali ako i ne možeš pomoći nemoj niti odmoći. Budi pošten prema svima, pazi i voli svoju djecu i pruži im sve što je u tvojoj mogućnosti, kazala je slavljenica Ljubica na svečanom ručku kod Jose.

Slavljenica je živjela skromno, kaže ona, zdravo seljački. Radili su polje i držali blago a ona je bila jako vrijedna i radišna i uz to obavljala najteže poslove. Uvijek hrabro i s čvrstom nadom i vjerom u Boga.

Šestero djece, 17 unučadi, 15 praunučadi

- Preživjela sam dva rata, prisjeća se baka Ljubica koja se uoči Tri kralja, u siječnju davne 1948., s 26 godina udala za Milivoja Smolića Kalepina iz debeljačkog Podvršja i s njim u braku dobila šestero djece: kćeri Mariju, Mirjanu i Zoricu, sinove Željka i Nevena te najmlađu kćer Milenku.

- Četvrto od šestero djece sam rodila u lipnju 1954. kad sam iz Podvršja preko Debeljaka i Gaja išla pješke na pijacu u Zadar. Na glavi sam nosila punu kofu sa »strišnjama«. Već sam rodila tri kćeri i da nisam rodila sina nisam se ni trebala doma vratiti, što u šali što u zbilji će slavljenica Ljubica Smolić iz Debeljaka

Marija i Zorica s obitelji žive u dalekoj Australiji a Mirjana i Milenka s obitelji u Sloveniji. Sinovi Željko i Neven su u Debeljaku.

Savjeti zlata vrijedni

- Hvala dragom Bogu djeca su mi podarila 17 unučadi i 15 praunučadi, ponosno će vitalna Ljubica, superbaka fotografskog pamćenja koja slabije čuje i koju pomalo izdaju noge.

Nakon udaje radila je na željezničkoj prugi i tunelu dok se gradila kroz Debeljak, a potom u tvornici ribe Adria Zadar.

Tko Boga stavlja na prvo mjesto u životu sve ostalo će doći na svoje misto, poručila je slavljenica Ljubica.

Njezina unuka Željana, koja je u ime svih uputila izrazito emotivnu čestitku slavljenici, ovom nam je prigodom otkrila kako je njoj i sestri upravo baka Ljubica prenijela vjeru u Boga od ranog djetinjstva.

Iako na svojim leđima nosi troznamenkasti broj godina, baka Ljubica još uvijek jako voli plesti vunene čarape, moliti krunicu i gledati serije. Jako je bistra za svoje godine i mladima uvijek voli dati pokoji savjet zlata vrijedan, istaknula je Željana.

Kopa cura vinograd

Slavljenica je cijeli život puno radila, malo je mislila na sebe, uvijek je mislila prvo na druge i ova proslava je specijalno za nju da joj najbliži pokažu koliko su zahvalni za sve što im je priuštila i učinila za njih tijekom cijelog života.

- Imala je Singericu, šivaću »mašinu« na kojoj je uvijek rado prekrojavala i krojila razne hlače, suknje, haljine i sve što je bilo potrebno i bez naočala, prisjećaju se njezine kćeri.

U bogat slavljenički stol kod Jose, čestitke i pjesmu, od kojih je pjesmu »Kopa cura vinograd…«, povela slavljenica Ljubica, slavlje se nastavilo do noći.

Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (6 glasova)

Komentari

Slika korisnika Miss Augusta Amela
Dobre vijesti, život mi je sada bolji otkad sam upoznao zajmodavca koji mi je dao pravi zajam od oko 65,000 eura. Prošao sam kroz mnoge lažne zajmodavce prije nego što sam upoznao ovu dobru Božju ženu, pa sam odlučio dati ovo opipljivo svjedočanstvo. Ako trebate zajam možete je kontaktirati putem e-maila: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) WhatSapp: +19382341458
Slika korisnika Miss Augusta Amela
Dobre vijesti, život mi je sada bolji otkad sam upoznao zajmodavca koji mi je dao pravi zajam od oko 65,000 eura. Prošao sam kroz mnoge lažne zajmodavce prije nego što sam upoznao ovu dobru Božju ženu, pa sam odlučio dati ovo opipljivo svjedočanstvo. Ako trebate zajam možete je kontaktirati putem e-maila: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) WhatSapp: +19382341458