Nijemcu Patriku nije dobro »sjeo« ručak od 700 kuna

Slika korisnika asaric
Jesu li im skupi smještaj i hrana u zadarskim restoranima
Ovdje smo samo jedan dan, odsjeli smo u apartmanu na Viru. Cijene su grozne, bili smo u Hrvatskoj prije, i tada je bilo puno jeftinije, sada je vrlo skupo, ove godine pogotovo. Na primjer, mi smo platili ručak oko 700 kuna, supruga, ja i dvoje djece, a prije smo znali proći dosta jeftinije, naglasio je Nijemac Patrik
Bojan BOGDANIĆ
Patrik sa suprugom razočaran skupoćom

Dolaskom ljeta, nakon dvije pandemijske godine, budi se i turistička ponuda grada. Međutim, pandemija je štošta u svijetu poremetila i ostavila dugotrajne posljedice koje se ogledaju u porastu cijena. Naime, očigledno je da sada proizvode plaćamo više nego inače pa je tako i jedan prosječan ručak u restoranu poskupio. Iako su cijene u Hrvatskoj, u usporedbi s nekim drugim europskim gradovima, i dalje prijemčive za strance, uočava se porast.

Spoj tradicionalne i moderne kuhinje

Primjerice, to se najbolje očituje u reakcijama turista koji redovno posjećuju Hrvatsku, a sada se čude tolikom cjenovnom porastu. Dakako, cjenovni porast je vidljiv i u najmu stanova, hotela i apartmana. U razgovoru pretežito s turistima, ali i s domaćim ugostiteljima, u samom centru grada, provjerili smo koliko su turisti zadovoljni cijenama hrane i smještaja i jesu li cijene više ili manje u usporedbi s njihovim matičnim državama.

Ugostitelj Frane Prtenjača odmah je započeo priču s poskupljenjima, naglasivši da je sve poskupilo u hotelu. Međutim, dobrom uslugom i spojem tradicionalne i moderne hrane uspješno prkose poskupljenjima.

Konobar Frane Prtenjača s kolegama

- Što se tiče cijena, ipak je sve poskupilo za 20-ak kuna, kava je poskupila, kao i kolači, ali i ostala hrana. Ujutro se poslužuje doručak, za jednu, dvije ili više osoba, a popodne se poslužuju domaći kolači. Dakle, doručak i večeru poslužujemo, međutim, ručak nemamo jer ga nismo posluživali ni tijekom pandemije, pa nam je taj običaj, evo, još ostao. Iako je ponuda hrane pretežito domaća, u ponudi imamo i jela koja predstavljaju svojevrsni spoj tradicionalne i moderne kuhinje, što goste privlači, kaže Prtenjača.

Relja Bencun, konobar iz jednog restorana, prokomentirao je koji gosti u najvećem postotku posjećuju njihov restoran, istaknuvši, očekivano, Nijemce. Ako gosti žele pojesti dobar burger, najprije biraju naš restoran, kaže Bencun, dodajući da 80% stranaca posjećuje njihov restoran.

Konobar Relja Bencun s kolegom

- Najviše je Nijemaca, potom Amerikanaca, Rusa, ali ima, naravno, i domaćih gostiju te gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije. Naš glavni proizvod su burgeri, ali imamo i različite vrste tjestenina, riblje i mesne specijalitete, mnogobrojne deserte, a imamo i meni za vegetarijance. Budući da nam dolaze stranci visoke platežne moći, cijene su pristupačne jer je njihov standard i mnogo viši, zaključio je Relja.

Nijemci, Nizozemci, Britanci i Talijani

Zanimajući se za cijene hrane i smještaja, upitali smo naše goste - Nijemce, Nizozemce, Britance i Talijane što im predstavlja najveći problem, jesu li to cijene hrane ili smještaja ili, pak, oboje. Iako je još uvijek jeftinije nego u Amsterdamu, kaže jedan nizozemski par, uočili su ipak značajna poskupljenja u usporedbi s cijenama tijekom njihova prijašnjeg boravka u Zadru.

Nizozemskom paru generalno je mnogo jeftinije nego u njihovoj zemlje

- Generalno je mnogo jeftinije nego u Nizozemskoj, ali povećanje se itekako uočava. Jeli smo pizzu i naručili smo piće, koštalo nas je nešto više od 22 eura. Kasnije smo još bili na večeri, činilo nam se da smo platili jako puno. Tu smo odsjeli u apartmanu, cijena je čak pristupačna s obzirom na to da smo mislili da će biti mnogo više od onoga što smo na kraju platili, kaže Nizozemac Chris.

Naši najčešći gosti Nijemci, nisu oduševljeni cijenama. Dok je Tina iz Hamburga jela rižoto za 80 kuna, Patrik je iznimno ogorčen na cijene u Hrvatskoj.

Tina iz Hamburga s prijateljima

- Ovdje smo samo jedan dan, odsjeli smo u apartmanu na Viru. Cijene su grozne, bili smo u Hrvatskoj prije, i tada je bilo puno jeftinije, sada je vrlo skupo, ove godine pogotovo. Na primjer, mi smo platili ručak oko 700 kuna, supruga, ja i dvoje djece, a prije smo znali proći dosta jeftinije, naglasio je Nijemac Patrik.

Budući da dolazi iz skupog Londona, Britanku Keith cijene nisu iznenadile. Čak je prokomentirala piće koje je u Hrvatskoj, prema njezinu mišljenju, jeftinije.

- Jele smo u nekoliko restorana u centru grada. Cijene su slične onima u Londonu, možda je piće čak malo jeftinije. Ovdje ćemo biti četiri dana u apartmanu, cijena je 400 kuna po noći, istaknula je Keith.

Britankama iz perspektive Londona čak je i nešto jeftinije

U Zadru kao u Rimu

Talijan Lorenzo, koji inače živi u Londonu, prokomentirao je cijene tako što je usporedio tri grada - Rim, London i Zadar. U usporedbi s Londonom, cijene u Zadru, dakako, nisu visoke, međutim, cijene su podosta slične ako uspoređujemo Zadar i Rim. To je zasigurno i očekivano jer životni standard Talijana ipak ne odskače znatno od hrvatskoga, naglasio je Lorenzo.

- London je skup pa je u usporedbi sa Zadrom, ovdje dosta jeftinije. U usporedbi s Rimom, cijene su vrlo slične. Ovdje smo dva i pol dana, sutra odlazimo. Cijena smještaja nije baš onolika koliku smo očekivali. Cijena za tri dana smještaja je oko 117 eura, s tim da doručak nije uključen, objašnjava Lorenzo.

Talijanu Lorenzu cijene su slične kao u Rimu

Ipak, kako smo se uvjerili, unatoč rastu cijena, grad je pun turista, što nam daje dašak optimizma, ne samo gradu, već i cjelokupnoj državi u kojoj je turizam vitalna gospodarska grana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika Miss Augusta Amela
Dobre vijesti, život mi je sada bolji otkad sam upoznao zajmodavca koji mi je dao pravi zajam od oko 65,000 eura. Prošao sam kroz mnoge lažne zajmodavce prije nego što sam upoznao ovu dobru Božju ženu, pa sam odlučio dati ovo opipljivo svjedočanstvo. Ako trebate zajam možete je kontaktirati putem e-maila: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) WhatSapp: +19382341458