Grgurović u Zagrebu, Negro na nepoznatoj adresi u Švicarskoj

Slika korisnika admin
grgurovic
Sporu nema kraja - Dražen Grgurović

Zbog nedolaska optuženih za nanošenje teških ozljeda, Dražena Grgurovića, aktualnog zadarskog dogradonačelnika i Davora Negra, diplomiranog inženjera mikroelektronike iz Zadra, jučer je sudac Općinskog suda u Zadru Ivica Marinović, još jednom odgodio glavnu raspravu zaključivši da nema uvjeta za njeno održavanje. Napomenuo je kako Sud nije uspio dostaviti poziv Davoru Negru, a zbog toga što im je nepoznata njegova adresa u Švicarskoj gdje on, prema podacima Suda boravi. Za razliku od njega, Grgurović je svoj poziv uredno primio, ali zbog poslovnih obveza u Zagrebu on je sudu pismenim putem svoj izostanak ispričao.

Podsjetimo, riječ je o slučaju koji se dogodio 29. srpnja 2004. godine kada su se Grgurović i Negro posvađali, a kasnije i fizički žestoko sukobili zbog autorstva oko računalnog programa pod nazivom CentralMed, inače namijenjenog obradi podataka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Davor Negro je u tom teškom fizičkom obračunu zadobio prijelom noge, slomljen mu je nos te je dobio i posjekotine po licu. Ni Dražen Grgurović nije prošao puno bolje. Naime, i njemu je slomljen nos, a zaradio je i nekoliko nagnječenja po licu. Zbog te žestoke tučnjave obojica su zaradila kaznene prijave i optuženicu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. A sve je započelo još dvije godine ranije, odnosno početkom 2002. godine.

Naime, Davor Negro tada je optuživao Grgurovića da mu je on kao bivši vanjski suradnik zadužen za promociju i demonstriranje programa CentralMed u njegovoj tvrtci Negro d.o.o., prisvojio autorski rad iskoristivši njegov boravak u Švicarskoj, gdje ovaj inače boravi i radi kao inženjer informatike te je svojim kolegama liječnicima spomenuti program prezentirao kao svoj.

Predmet preuzima Trgovački sud u Splitu koji je bio nadležan za autorska prava, a koji potom donosi presudu u Grgurovićevu korist na osnovu iskaza sudskog vještaka koji je ustanovio da se Grgurovićevo ime, uz Negrino, navodi u impresumu programa te da oznaka "Copyright Negro d.o.o. Zadar" koja je istaknuta na CD-u, ne znači da tvrtka Negro d.o.o. ima autorska prava nad programom.

No, tu nije kraj. Grgurović tada šalje svim korisnicima uplatnice za upotrebu programa, a Negro paralelno s njim prikuplja dokaze o zlouporabi sudske zaštite. Potom ih dostavlja Trgovačkom sudu u Splitu koji i Grguroviću izdaje privremenu mjeru zabrane prodaje CentralMed programa.

Grgurović je, osim za autorska prava Negra tužio i za klevetu te da ga je u rujnu 2004. godine Općinski sud u Zadru nepravomoćnom presudom i proglasio krivim. Potom Grgurović na tržište izbacuje nove programe pod nazivima CM Medran i Medex. No, Negro tada tvrdi kako je tu riječ o kopijama CentralMed programa s novim imenom.

Sljedeće ročište sudac Marinović zakazao je za 5. srpnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika suncokret24
e moj dinosaur