Središnja manifestacija u Dračevcu

Slika korisnika admin
Siniša KLARICA
Pogođeni tenk T-55 u subotu će biti postavljen na kameno postolje

Za razliku od prošlogodišnjih proslava ovogodišnja 21. obljetnica Dana obrane grada Zadra prvi put će se obilježiti na samoj crti bojišnice. Središnja manifestacija bit će se u Dračevcu zadarskom gdje će se u subotu 6. listopada položiti vijenci i zapaliti svijeće kod spomen obilježja. Riječ je o pogođenom tenku JNA T-55 koji je u ključnom trenutku pogodio pripadnik 4. gardijske brigade Željko Vujić. Taj se događaj smatra prijelomnicom jer da je taj tenk uspio probiti crtu, veliko je pitanje što bi bilo s obranom Zadra. Svih ovih godina tenk je zapušteno stajao nedaleko od mjesta gdje ga je pogodio protuoklopni raketni projektil, a ove godine je obnovljen i obojen te će biti postavljen na postolje. Kod spomen tenka zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić upriličit će prijem za branitelje grada. Sutradan bit će otkriven i središnji križ na groblju Ploča, na drugom dijelu crte obrane, pod kojim će se položiti vijenci i zapaliti svijeće za sve one koji su dali život u obrani grada i domovine.

Inače, obilježavanje počinje već u petak 5. listopada kad će u Gradskoj loži biti predstavljena knjiga Ivana Vitanovića „Operacija Jaguar". Riječ je o ratnom svjedočenju zauzimanja brda Križ 1992. iz pera zapovjednika i najzaslužnijeg za uspješan ishod akcije pukovnika u mirovini Ivana Vitanovića. Promotori knjige bit će ravnatelj Memorijalnog i dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor te zadarski profesori dr. Serđo Dokoza i dr. Zlatko Begonja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika huligan
Kad će 4 gbr dobiti ulicu u gradu ili bar za početak ovaj dečko koji je spasio Zadar,pitanje za gradonačelnika? Svaka liva jedinica ima ulicu u Zadru a najelitnija postrojba HV nema? SRAMOTA