Kalmeta: Građani Zadra doživjeli su i komunizam i fašizam

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Na današnji dan, 23. kolovoza, obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta tim se povodom javno očitovao, izrazivši poštovanje svim žrtvama tih režima u Europi i Hrvatskoj.

- Odajemo dužnu počast onima koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini i koji trebaju zauzeti svoje mjesto u svijesti cjelokupne javnosti kao junaci zbog njihove predanosti, vjernosti idealima, časti i hrabrosti. Građani Zadra doživjeli su, nažalost, u svojoj povijesti i komunizam i fašizam, pa je i naše razumijevanje uvećano u odnosu na dvostruko naslijeđe diktature. Čuvajući sjećanja na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava, čuvamo spomen na mnoge nevine žrtve, a njihovim obiteljima izražavamo sućut, razumijevanje i priznanje njihovih patnji. Počast žrtvama i, istovremeno, osuda počinitelja zločina, važni su temelji današnje nacionalne slobode i demokracije, višestranačja, ljudskih prava i svih tekovina suverene i slobodne Hrvatske, ističe u priopćenju gradonačelnik Kalmeta.

Istim povodom oglasio se i Županijski odbor HDZ-a Zadarske županije, koji će organizirati prigodno obilježavanje. Kod spomen kapelice Svih svetih na brdu Kamenjak iznad Vranskog jezera za sve žrtve komunističkog režima predstavnici ogranka položit će vijenac i upaliti svijeću, a pridružit će im se predstavnici gradskih odbora Zadra, Benkovca i Biograda te općinskih odbora Pakoštane, Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke, predstavnice Zajednice žena Katarina Zrinski, Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman i mladež HDZ-a. U Zadru će u 12 sati na Obali kralja Petra Krešimira IV. županijski i gradski HDZ u spomen na žrtve spustiti vijenac u more.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Evala
"zahvaljujem" HDZ-u i SDP-u na "ovakvoj slobodi", punoj lopova koji kradu miljarde kuna od naroda koji ga je izabrao na vlast!!!!
Slika korisnika zadar.men
samo si se tog kasno sitija...ionako ti je stranka proizašla iz antifašista
Slika korisnika huligan
ali Vas preživit nikako