Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pladanj koji oduševljava

6 koraka za slaganje neodoljivog 'charcuterie' pladnja

Autor: Lucija Sučić

03.04.2023. 07:42
6 koraka za slaganje neodoljivog 'charcuterie' pladnja

Foto: Pexels

Iako strogih pravila nema, postoje određene stvari i smjernice koje će vaš pladanj odvesti na iduću razinu



Daleko smo došli od serviranja suhomesnatih proizvoda i tvrdih sireva na demode tanjure.


Ono što ih je zamijenilo su estetski impresivni i pomno promišljeni ‘charcuterie’ pladnjevi, koji osvajaju kako izgledom tako i okusom!


Inače, charcuterie je francuski izraz za ‘umijeće pripremanja mesa’, ali danas je to postao sinonim za drvene pladnjeve prepune suhomesnatih proizvoda, sireva i ukusnih dodataka kao što su krekeri, tostovi, umaci i slično.




Iako strogih pravila nema, postoje određene stvari i smjernice koje će vaš pladanj odvesti na iduću razinu, a donosimo ih u nastavku!


Pladanj je bitan!


Izbor pladnja za posluživanje važan je primarno zbog količine hrane koju želite poslužiti. Ako se radi o hrani za veći broj ljudi, posluživanje na malom pladnju neće ići na ruku estetici i funkcionalnosti, tako da je logična smjernica – što veća količina pladnje, veći pladanj.


Kombinirajte okuse i teksture sireva


Odaberite najmanje dva do tri sira iz različitih kategorija. To znači da miješate sireve prema čvrstoći, odnosno teksturi i okusu za širok.


Slijedite preporučene mjere


Nepisano je pravilo po osobi poslužiti oko 50 g suhomesnatih proizvoda kako bi se izbjeglo bacanje ili nedostatak istih.


Također, kada su u pitanju naresci, poigrajte se s njihovom prezentacijom. Primjerice, možete ih poslužiti u obliku ruže!


Ne zaboravite na kruh


Iako su krekeri, tostevi i pereci sastavni dio charcuterie pladnja, ne zaboravite uz pladanj poslužiti i svježe narezan kruh. Dodatni savjet je na nekoliko ga minuta ubaciti u pećnicu prije posluživanja kako bi bio topao i hrskav.


Sezonsko voće i povrće paše odlično


Kako biste obogatili vaš pladanj, poslužite sezonsko voće, povrće i začinsko bilje, kako bi vaš pladanj postao bojom i aromom bogatiji i primamljiviji.


Raznolikost je ključ


Pri izradi charcuterie pladnja mogućnosti su beskrajne. Pladanj možete dodatno ukrasiti orašastim plodovima, džemovima, medom, maslinovim uljem i slično.