Dan kada je preko 1.100 Polačana izgnano iz svoga mjesta

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Polača je prvi put obilježila dan progona hrvatskih civila i pripadnika policije iz Polače. Čelništvo Općine Polača zajedno s Policijskom postajom Biograd na Moru paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred centralnog križa kod crkve sv. Kuzme i Damjana na groblju odalo je počast svim stradalima u Domovinskom ratu, a u mislima je posebno bio hrvatski vitez Franko Lisica koji je poginuo upravo braneći Polaču, 2. svibnja 1991. godine.

- Prvi put u ove 22 godine obilježavamo ovaj spomendan i zbog toga sam tužan i žalostan, jer 18. rujna 1991. godine, uz Oluju naravno, najvažniji je dan u novijoj prošlosti Polače. To je dan kada je preko 1.100 Polačana izgnano iz svoga mjesta, a zahvaljujući Policijskoj postaji Biograd i njihovoj srčanosti u obrani mjesta, kao i samih mještana, možemo reći da smo tada prošli s minimalnim gubicima. Uspjeli smo izvući sve pokretno i nepokretno i sačuvati ljudske živote, govori načelnik Polače Viktor Prtenjača koji je i sam kao zapovjednik satnije u operaciji Oluja bio zadužen za oslobađanje upravo pravca prema Polači.

- Napad je počeo 17. rujna u popodnevnim satima. Iz pravca Raštevića i Jagodnje Gornje pucali su po nama minobacačima, nako toga VBR-om, iz svog raspoloživog oružja, i sa svih strana. Taj napad smo izdržali, no kako smo dan prije napada dobili s neprijateljske strane ultimatum, ukoliko se ne povučemo da će cijelo mjesto biti uništeno, morali smo se pobrinuti za civile i sačuvati živote, pa smo se povukli što se kasnije pokazalo kao dobra odluka, govori Zoran Kurtov, tada zapovjednik Policijske ispostave Polača.

Toga dana, 18. rujna u Polači je poginuo mještanin Jerko Prtenjača, a svi ostali izbjegli su u susjedni Biograd i Sv. Filip i Jakov. Tu su dočekali i 5. kolovoz 1995. godine, oslobodilačku akciju Oluja i oslobođenje svoga mjesta.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika huligan
Pročitao tekst 4 puta i nikako shvatiti tko je to napao? Napad izvršen a nema imena agresora i di su ostali branitelji i seljani na obljetnici ili su samo braća Prtenjača branila i oslobodila Polaču? E novinarko drugi put napiši tko je napao ili bar se informiraj,nisu svi rođeni 1960 ili 1970
Slika korisnika evo vakoj
Polačani što se vi toliko busate, dobro ste unovčili ovaj rat, koliko se sićam polača je "pala" bez ikakve borbe i ranjenika? A puna heroja?