Vlast će hitno istražiti Linićeve tvrdnje da ga je Milanović - uhodio

Slika korisnika admin
FAH

Zloupotreba obavještajnog sustava daleko je najteža optužba koju je Slavko Linić iznio protiv premijera Zorana Milanovića. Zato su najviši državni dužnosnici i prije nego što je Linić podnio saborsku predstavku, najavili istragu navoda bivšeg ministra financija da ga je Milanović pratio uz pomoć obavještajnog aparata i policije. Napravljeni su već i prvi konkretni koraci. Na dnevnom redu sjednice Odbora za nacionalnu sigurnost u srijedu je osnivanje radne skupine za nadzor MUP-a i sigurnosno-obavještajnog sustava »vezano za izjave Slavka Linića«.

Potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) naglasio je da će se »ispitati i argumentirane i neargumentirane navode kako bi se skinula svaka sumnja s mogućih zlouporaba sigurnosno-obavještajnog aparata«.

- Nema guranja stvari pod tepih. Ako postoji ikakva sumnja, Odbor će provesti nadzor i utvrditi pravo stanje stvari, izjavio je Dragovan.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je novinarima da je zatražio izvještaj SOA-e.

- Sukobi u okviru vladajuće stranke ne smiju utjecati na državu i njezino funkcioniranje. U skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima zatražio sam izvještaj SOA-e o mogućem nadzoru gospodina Linića. Rezultati će biti brzo i javnost će o njima biti vrlo transparentno obaviještena. O rezultatima te stručne provjere ovisit će hoće li biti sjednica jednoga ili drugog tijela, ustvrdio je Josipović. On je, kako je rekao, razgovarao s premijerom Zoranom Milanovićem o ovom slučaju i kazao mu da je »nužno da se optužbe raščiste na potpuno vjerodostojan, transparentan i jasan način«.

S tim se predsjednik Vlade slaže. Milanović je istaknuo da je, kao predsjednik SDP-a, uvjeren da će, misleći na Linićevu predstavku, Sabor postupiti ukoliko dođe bilo kakav zahtjev. No, premijer je odbacio svaku mogućnost da bi on uistinu činio ono za što ga Linić sumnjiči.

- To je jako ozbiljna insinuacija da se pratilo i ugrožavalo čak pripadnike vlastite Vlade. Stoga moram zbog građanai i radi klime u društvu, reći da je tako nešto teorijski skoro nemoguće. Sustav je postavljen tako da se ništa te vrste ne može raditi raditi bez odobrenja Vrhovnog suda, a on je prilično samostalan. Ukoliko se, pak, to radi bez Vrhovnog suda, onda bi to bila zavjera kakvu uopće ne mogu zamisliti. To jedan čovjek ne može, to ne možemo čak ni predsjednik Republike i ja zajedno, kad bismo o željeli, upozorio je predsjednik Vlade.

Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu propisuje da se »mjere tajnog prikupljanja podataka mogu poduzimati samo na temelju pisanog obrazloženog naloga za njihovo provođenje koje izdaje sudac Vrhovnog suda«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Alex Brown
Ja se slazem!