Spašavanje projekta Ryanair

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Bez udruženog partnerstva u sufinanciranju niskotarifnih letova zrakoplovne kompanije Ryanair, ovaj projekt ne može ići dalje, kazao je jučer Ivo Dunatov, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, na skupu u zadarskom Arsenalu. Na poziv županijske i gradske Turističke zajednice jučer su se tamo okupili privatni iznajmljivači kako bi se pokušali dogovoriti oko rješavanja ove problematike, odnosno kako "zakrpati" financijsku rupu koju projekt Ryanair trenutno ima.

Naime, projekt ukupno teži 1,4 milijuna eura, od čega 50 posto pokriva Hrvatska turistička zajednica, a drugih 50 posto moraju podmiriti lokalne turističke zajednice, najvećim dijelom TZ Grada Zadra i Zadarske županije, kao i one iz 20 općina.

- Turistička zajednica Zadarske županije nema dostatna sredstva za daljnje financiranje ovog projekta bez uključivanja turističke industrije, dakle vas privatnih iznajmljivača, restoratera i hotelijera. Troškovi premašuju naš godišnji budžet, i dalje ovako ne ide, kazao je Dunatov, podsjetivši kako su pola milijuna eura riješili s HTZ-om, još pola s turističkim sektorom, no rupa od oko 400 tisuća eura godišnje morat će se namiriti iz drugih izvora, predloživši privatnim iznajmljivačima participiranje od 100 kuna godišnje po krevetu.

Direktor TZ Grada Zadra Zvonko Šupe podsjetio je kako u Zadru trenutno ima 11.096 kreveta u privatnom smještaju, a u zadnjih mjesec i pol dana, kaže, prijavljeno je 300 novih iznajmljivača.

Dunatov je istaknuo važnost ovog projekta koji je Zadru, kaže, nasušno potreban.

- Prošle godine u Zadar je niskotarifnim letovima sletjelo 150 tisuća putnika, isto toliko je ih je sa zadarske Zračne luke odletjelo što je donijelo promet od oko 100 milijuna eura. Velike su to brojke koje nam otvaraju nove mogućnosti i perspektive. Sjetimo se samo da je 16 svjetskih zračnih luka povezano sa Zadrom, a gosti koji dolaze iz tih destinacija imaju razvijenu kulturu putovanja i nama su vrlo značajni, kazao je Dunatov naglasivši kako se Zadar na turističkom tržištu ne bi mogao značajnije predstaviti, kad ne bi bilo projekta Ryanair. Samo zajedničkim snagama ovaj projekt se mora nastaviti, ali se ta promocija, kazao je Dunatov, mora i platiti.

U raspravu su se uključili i privatni iznajmljivači, kojih se u Arsenalu jučer okupilo 50-ak.

Nemaju ništa protiv tih 100 kuna po krevetu, ali žele biti sigurni, kažu, za što ti novci idu. Po jednima je ovo dobra inicijativa, ali ne i model.

Ne vjeruju, naime da bi svi od 1.703 registrirana privatna iznajmljivača, koliko ih u Zadru ima, pristala na ovakvo plaćanje, a gdje su tek oni koji nisu registrirani, pitali su se.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika filiusiader
Iz ovog članka je jasno da turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije ne rade ništa odnosno da nisu kompetentne za obavljanje svojih temeljnih zadaća jer, kako kaže gospodin direktor: " (...) kazao je Dunatov naglasivši kako se Zadar na turističkom tržištu ne bi mogao značajnije predstaviti, kad ne bi bilo projekta Ryanair". Dakle bez Ryanaira nema niti predstavljanja na turističkim tržištima?! Inaće, za one koji su "izletnici" u turizam, niskotarifne zrakoplovne kompanije dovode turiste niske potrošaćke moći - a to znaći da nam ih treba zaista puno, puno da bismo nešto i od njih zaradili - a to znaći "masovni turizam bez granica".