Palermo - grad „divlje" energije i mafije (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Krešimir BUKVIĆ

Glavni grad Sicilije - Palermo, čudesan je spoj ostavštine nekoliko kultura koje su se izmjenjivale tijekom njegove burne povijesti. Gradom su vladali Feničani, Rimljani, Arapi, Normani i  španjolski Burbonci pa je njihov utjecaj na razvoj grada ostavio upečatljive tragove. Iako metropola s oko 700.000 stanovnika, Palermo je zadržao jednu vrstu „divlje" multietničke atmosfere prožete južnjačkom i orijentalnom energijom. Na sjeveru Italije teško da vam se može dogoditi da vas vozač turističke kočije usred grada, koju vuče konj sa šarenim šeširićem na glavi, nagovara na obilazak, koji dođe oko 40 eura, s jointom u ruci, šireći nekoliko metara oko sebe dim marihuane.  Očito da se ne zamara  ni malo policijskom kontrolom ili da pored vas projuri mladić na bicikli s povećim zvučnicima, puštajući glazbu tako glasno da cijeli kvart odzvanja. A onda, par metara dalje, zajedno s vama uskom će se uličicom probijati i nekakva „prahistorijska" trokolica - pijaca na kotačima. Kao u starim Fellinijevim filmovima za volanom sjedi krupan stariji muškarac u znojavoj majici, neobrijan i zapušten, a društvo mu pravi vjerojatno sin ili unuk od 7-8 godina. Prodaju kuhani kukuruz, voće i povrće, informirajući o svojoj ponudi potencijalne kupce na glasnom razglasu na dijalektu. Kako se koja mušterija javlja, trokolica se zaustavlja, trgovac izlazi, vadi neke zapuštene kante, mališan pomaže i biznis se obavljen. S obzirom da u Palermu mafija, doduše nova mafija - bankari i poslovni ljudi, i dalje ima važnu ulogu u životu sredine, većina zgrada je izvana u ruševnom stanju, svoju financijsku situaciju nije dobro pokazivati i izložiti se eventualnim ucjenama. Unutrašnjost je najčešće u potpunoj suprotnosti s vanjštinom.

Utjecaj mafije i dalje snažan

Koliko je utjecaj mafije jak na jugu Italije svjedoči i činjenica da se s mafijom ne rade šale, da u najvećem mafijaškom središtu Italije nigdje nećete naći majice s natpisima „capo", „padrone" i slično, da u najboljem slučaju, ako baš želite kao suvenir kući ponjeti nešto „mafijaško", možete nabaviti majicu s logom kultnog Coppolinog „Kuma". Zapravo mafiju kakvu poznajemo iz filmova davno su zamjenile velike korporacije, kako u ostatku svijeta, tako i na Siciliji. Stoga, o nekakvoj nesigurnosti na cesti nema ni govora, Palermo je veliko turističko središte koje odiše kozmopolitskom energijom i tolerancijom. U prilog tome svjedoči i činjenica da je upravo u Palermu održana i centralna ovogodišnja talijanska gay parada.

U blizini otočja na kojima se „rodio" vjetar

Palermo nudi brojne turističke atrakcije: veličanstvenu Palatinsku katedralu, teatro Massimo, teatro Politema Garibaldi, palaču Abatellis, arheološki muzej, križanje Quattro Canti, jednu od najljepših fontana na svijetu - fontanu Pretoria.... građevine čiju ljepotu ni stoljeća starosti nisu umanjila. Jedna od specifičnosti grada je i lagani povjetarac koji gotovo bez prestanka puše pa 40 ljetnih stupnjeva celzijusovih i nisu tako neizdrživi. Legenda kaže da je to zbog blizine otočja Eolie, za koje kruži priča da su to otoci gdje se „rodio" vjetar. Najvjerojatnije zbog hrane, Palermo vrvi pretilim ljudima, posebice ženama, no to ih izgleda ni malo muči jer svoju kilažu ponosno pokazuju u uskim elastičnim majicama. Zadržati liniju na jugu Italije gotovo da je nemoguća misija jer se njeguje kult domaće i kvalitetne spize. Dakako, postoji i elitniji Palermo, nove i obnovljene zgrade, fini butici i elegantni restorani, atmosfera oprečna starom dijelu grada pa je gotovo za ne povjerovati da koračate istim mjestom.  

Dobra spiza i stolni nogomet na svakom kantunu

Zabavni život Palerma nudi puno dobre atmosfere, ljudi su nasmijani, srđačni, opušteni i komunikativni. Najdinamičnije je u starom središtu kroz koje se tijekom toplih ljetnih noći gotovo ne može prolaziti. Gusto natiskani, tratorija do tratorije, bar do bara, tih nekoliko ulica vrve turistima, domicilnim stanovništvom, starijima, mlađima.... ljudima nasmijanih lica koji viču, gestikuliraju, gurkaju se, plešu... Hit zabava je stolni nogomet, igra se gotovo na svakom  kantunu.  Konobari trče na sve strane, pijati su puni, čaše također, Talijani su zadržali kulturu objedovanja po restoranima u kojima se može za male „pare" dobro jesti. Na cijeni je autohtona spiza, što znači puno povrća, pašte i ribe. Za 6 eura možete naručiti izvrsno predjelo poput arancina ( pohane rižine kuglice punjene povrćem ili mesnim raguom), tortinu od srdela (zamotana srdela pa pohana), servirana uz mladu kapulu omotanu špekom, parmiganu ( kombinacija sira i balancana), bugatinu ( koromač, grožđice, pinjoli, srdele, krušne mrvice, peršin, parmezan), domaće pašte pa preko glavnog jela za 8 eura ( razne ribe, posebice popularne sabljarke i mesa) do kolača koji su u Palermu tema za cijelu knjigu. Jer tako dobre kolače, po svega 2 eura teško da možete igdje drugdje na svijetu pojesti. Poznati po kulturi slastica ne štede na namirnicama, rade bogate kolače pune bajama, sira, jaja, mlijeka, maslaca.... „Car" među kolačima je cannolo siciliano - slastica s ricota sirom koja je najbolja tratoriji „Antica Focacceria San Francesco" iz 1834. godine. Maestralno izbalansiranog omjera namirnica, blago hrskave kore koja se lagano lomi u ustima te kreme savršenog omjera slatkoće i blage kiselkastosti ovaj je kolač čudo ljudskih ruku. Posjetiti Palermo, a ne otići na cannolo ili neko drugo jelo u „Anticu" velik je propust. No, talijanski „trade mark" - dobar cappuccino teško ćete naći, za razliku od sjevera, kult kave nije izražen. Zbog velikih vrućina mnogo se više pije ledena kava ili granita( piće na bazi lomljenog leda s bajamama, jagodama, murvom....).      

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Momak
Ja bih cannolo, rade li ga gdje u Zadru?