SAMOHRANA MAJKA TROJE DJECE Ako ne skupim za stanarinu, završit ćemo na cesti

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Marijana Marčina, 42-godišnja samohrana majka troje djece, kaže da nikad nije tražila pomoć od nepoznatih ljudi i unatoč mnogobrojnim životnim brodolomima uspijevala je spajati kraj s krajem i hraniti svoju djecu. No sad se našla u bezizlaznoj situaciji.

- Ako kroz nekoliko dana ne skupim 2.000 kuna za stanarinu, moja djeca i ja ćemo završiti na cesti. Najmlađa kćer ima 9 godina i ide u školu, tako da ne možemo otići kod mojih roditelja na Dugi otok, a u Zadru nemamo kamo. Drugi stan ne mogu tražiti jer ga ne mogu platiti. Trebaju nama i drva, i odjeća i hrana, ali trebam posao da ne moram više nikog nešto tražiti jer sam cijeli život radila i gotovo cijelo vrijeme sama prehranjivala djecu. No prije svega, morala sam nešto učiniti da nas ne izbace. Zato sam vam se obratila, iako sam uvijek bila preponosna da bih tražila pomoć, ali nema toga što ne bih učinila za svoju djecu. Zato sad molim ljude dobre volje da nam pomognu, započinje svoju priču Marijana.

Osim male školarke, Marijana ima i dvoje punoljetne djece, kćer (21) i sina (19) koji, kaže, rade sezonski i povremeno, ali sad nitko od njih ne može naći posao, a sin joj je na otoku i ide s djedom na ribe da im može poslati nešto za ručak.

- Pomognu mi roditelji i brat koliko mogu, ali roditelji žive od jedne mirovine. Pošalju nam ribe i povrće iz vrta, evo sad su početkom godine kupili najmlađoj knjige za školu na rate... Čekam subvenciju za te knjige, trebamo dobiti 700 kuna, ali još nismo dobili... Uspjela sam još početkom školske godine maloj kupiti jaknu, čizmice i tajice, a sve drugo što ima joj je malo. Perem te 'gegice' stalno pa ih brzo sušim jer nema što drugo obući. Ako joj se na kiši smoče čizme, nemam joj što drugo obuti, govori Marijana.

Prošlu sezonu su, kaže, svi troje radili pa su uspijevali izgurati dosad. Kaže da je prije tri godine kad je uselila u stan u kojem sad živi, za polog dala 2.000 kuna, ali da joj to ne računaju za ovu stanarinu te da joj je rečeno da će morati izaći iz stana ako uskoro ne plati.

- Sve sam dosad uredno plaćala, i stan i režije. Ovo je prvi put da kasnim sa stanarinom i to tek deset dana. Nemam ni minusa jer sam se uvijek bojala blokade računa, a živjeli smo od moje plaće pa bih imala za osnovno, a za ostalo bismo se nekako snašli. Sad ne mogu u minus jer plaću već šest mjeseci nemam. Još je početkom školske godine najmlađa kćer završila na hitnoj operaciji slijepog crijeva. Operacija se zakomplicirala, jedva je živu glavu izvukla... Deset godina života mi je to oduzelo. Onda je morala na dijetu, a ionako je sva mršava i nježna pa još na dijetu. Kupovali smo joj posebnu prehranu pa smo i na to potrošili to što smo uspjeli tijekom sezone zaraditi. I bila sam prodala nešto maslinovog ulja od prošle godine, a ove ga godine nismo ni imali, govori Marijana.

Tražilaje  pomoć od Centra za socijalnu skrb i Grada, ali nije uspjela dobiti, a od Caritasa Zadarske nadbiskupije je dobila bon za hranu.

- Jedino što otac moje najmlađe kćeri uplaćuje 1.000 kuna mjesečno alimentacije i za to ne mogu ništa prigovoriti. Nisam ga pitala da nam sad pomogne jer ni sam ne radi, kaže Marijana.

Njezina je jedina Božićna želja da ne završe na cesti.

Darovat će psa

Marijana i njezina obitelj imaju i labradora kojeg je njena najstarija kćer kupila od svoje prve plaće prije četiri godine.

- Ona ga je toliko željela i kupila je psa, a nije mi to bilo drago jer jedva imamo za sebe. Dok smo obje radile, nekako smo još i mogli brinut za njega, a i veže se čovjek za životinju, ali sad ja ne znam što ću s njim, morat ću ga nekom dati. Oni ne žele za to niti čuti, ja mislim da će me mrziti, ali ja ga moram dati...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Lucia
Da bismo gospođi mogli pomoć, stavite adresu... Hvala