Željko Rogić ostaje na čelu Općinskog suda

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

U okviru dosad najveće reorganizacije pravosuđa u hrvatskoj povijesti, Ministarstvo pravosuđa je trebalo objaviti natječaj za predsjednike općinskih sudova. Riječ je o novim proširenim sudovima kojima su pripojeni ukinuti sudovi, poput Općinskog suda Benkovac i Pag čiji predsjednici od 1. travnja postaju suci velikog Općinskog suda u Zadru.

Međutim, povjeravajući zbog čega natječaj još nije objavljen obzirom da bi novi predsjednik suda s radom trebao započeti za svega sedam dana, na Općinskom sudu u Zadru dobili smo neočekivan odgovor - natječaja neće ni biti.

Naime, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće nisu se dogovorili treba li ići u natječaj za predsjednika proširenog suda ili aktualni predsjednik suda ostaje na njegovom čelu do isteka mandata. Naime, samo sedam dana do početka novog načina rada, Željko Rogić, predsjednik zadarskog Općinskog suda, o svojoj poziciji ne zna ništa više od onog dana kada mu je najavljena reorganizcija.

Tada se naveliko pričalo o raspisivanju natječaja za čelnike proširenih sudova, obzirom da takvi sudovi od 1. travnja dobivaju nadležnost nad mnogo većim područjem. U slučaju zadarskog Općinskog suda temeljna promjena reorganizacije je njegovo širenje na područja nadležnosti općinskih sudova u Benkovcu i Pagu, čime zadarski sud dobiva nadležnost nad cjelokupnim teritorijem Sjeverne Dalmacije.

No, da u preustroju sudova ne teče sve tako glatko kazuje odgovor predsjednika Željka Rogića koji je dosad vjerovao kako će se morati javiti na natječaj za predsjednika proširenog Općinskog suda u Zadru. Naime, Rogića smo još u siječnju pitali hoće li se natjecati za novi mandat šefa Suda, te je već tada najavio kako će to učiniti unatoč mnogo većoj odgovornosti. No, prema najnovijim informacijama, Rogić se, barem zasad, niti ne mora boriti za ovo mjesto:

- Dva su tumačenja koja se odnose na predsjednike onih sudova koje Ministarstvo neće ukidati, a među takvima je i Općinski sud u Zadru. Prema prvom tumačenju, a to je ono Ministarstva pravosuđa, od 1. travnja prestaje mandat svim predsjednicima općinskih sudova, pa i onima koji se ne ukidaju, poput Općinskog suda u Zadru, već im se  pripajaju drugi sudovi. Međutim, Državno sudbeno vijeće ima sasvim drugačije tumačenje, a to je da predsjednicima sudova koji se ne ukidaju mandat ne prestaje, već se automatski nastavlja. Uporište za ovakvo tumačenje nalaze u činjenici da se njihovi sudovi ne ukidaju, pa nema smisla niti raspisivati natječaj za novog čelnika suda. Konkretno to za naš prošireni sud od 1. travnja znači da dobiva nadležnost za cijelu Sjevernu Dalmaciju - kaže Rogić.

Dodaje kako prema tumačenju Državnog sudbenog vijeća zasigurno prestaje mandat predsjednicima sudova koji se ukidaju i pripajaju zadarskom sudu, a riječ je o predsjedniku Općinskog suda u Benkovcu Ivanu Markoviću i predsjednici Općinskog suda Pag, Ivani Parać.

Što se njegove budućnosti tiče, dodaje Rogić, ona će ovisiti o tome koje će tumačenje na kraju biti prihvaćeno:

- Problem je u tome što Ministarstvo još nije donijelo nikakvu odluku, pa ne znamo na čemu smo. Prihvati li se tumačenje Ministarstva pravosuđa, ministar Miljenić odredit će vršitelja dužnosti za novi prošireni sud u Zadru. No, prihvati li se tumačenje DSV-a, ostajem predsjednik suda, s tim da mi se nadležnost širi na mnogo veće područje od dosadašnjeg - pojašnjava Rogić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Rogić je O.K.