Bude li hitno potrebna veća doza krvi, zadarska bolnica morat će čekati transport iz Splita?!

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Nema straha za zalihe krvi u zadarskoj Općoj bolnici i akcije dobrovljnih darivanja, kojima se mnogi Zadrani uvijek rado odazivaju - tvrdi dr. Robert Karlo zamjenik sanacijske upraviteljice zadužen za medicinska pitanja.

Posljednjih nekoliko dana u javnosti su se pojavile razne špekulacije i priče prema kojima bi zadarska transfuzija na neki način "pala" pod splitsku te je to izazvalo ogorčenje mnogih, a najviše onih koji su članovi aktiva dobrovljnih darivatelja krvi jer ih u zadarskom kraju doista ima puno.

- Ne radi se o tome, već o prikupljanju i distribuiranju krvnih pripravaka. Prema uputama našeg, resornog Ministratva zdravlja to bi se ubuduće trebalo obavljati u većim centrima radi što bolje kvalitete i standarda krvnih pripravaka koje nam sada propisuje Europska unija. Baš u utorak u Ministarstvu zdravlja u Zagrebu i s kolegama iz Zavoda za transfuzijsku medicinu imamo sastanak na tu temu. Nama se ništa ne mijenja. Sve ostaje isto. Naši kolege s "transfuzije" i dalje će normalno raditi svoj posao kojeg ionako uvijek imaju jako puno. Neće biti nikakvih otkaza ni promjena ni u tom smislu. Ništa se neće promijeniti ni našim davaocima koji će i dalje provoditi svoje akcije prema predviđenom rasporedu, ali će na tim akcijma biti medicinska ekipa iz Splita. Prikupljene doze krvi potom će se transportirati u Split na obradu i vraćati zadarskoj bolnici kako bi ona imala potrebne zalihe - pojasnio je dr. Robert Karlo.

Dodao je još kako još 2013. godine to isto učinjeno i kada je u pitanju Šibenik. Priznao je kako se jedino boji neke izvanredne situacije, odnosno nesreće kada hitno trebaju veće doze krvi jer će se onda trebati čekati vjerojatno oko dva sata da se ta krv doveze u zadarsku Opću bolnicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
.......i kako onda može reči da se neće ništa mijenjati?