STEČAJ NA SNAZI Vjerovnici od Adrije potražuju više od 150 milijuna kuna

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zadarska tvornica za preradu ribe Adria sada definitivno ide  u stečaj. Sve nade dijela radnika da će ipak sačuvati radna mjesta i da će  se pojaviti strateški partner voljan uložiti potrebna sredstva za pokretanje proizvodnje, pala su u vodu s rješenjem Visokog trgovačkog suda u  Zagrebu kojim je odbijena njihova žalba na pokretanje stečaja u svibnju  ove godine. Time je na snagu ponovno stupila odluka Trgovačkog suda u  Zadru o pokretanju stečaja nad Adrijom d.d. pa su radnici 16. srpnja sa  stečajnim upraviteljem Draganom Bijelićem potpisali sporazumni raskid ugovora o radu.

Sporazumni raskid ugovora

- Svi radnici potpisali su sporazumni raskid ugovora o radu pa im sada, većini, teče jednomjesečni otkazni rok nakon čega će moći svoja prava ostvariti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Dio radnika se dogovorno odrekao otkaznog roka jer su već pronašli drugi posao. Sada čekamo da sutkinja Terezija Goreta na Trgovačkom sudu u Zadru zakaže ispitno ročište, a onda kreće redoviti stečajni postupak. Nije isključeno kako će se tijekom tog postupka javiti netko tko će željeti ponovno revitalizirati tvornicu i proizvodnju, kaže Bijelić koji je nakon imenovanja za  stečajnog upravitelja Adrije naišao na žestok otpor radnica. Dočekale su  ga na ulazu u tvornicu i tijelima mu zapriječile ulaz. Tada se većina njih  još uzdala u generala Marka Lukića iz Zagreba koji se pred samo otvaranje stečaja pojavio kao svojevrsni koordinator između uprave Adrije i  možebitnog strateškog partnera. Prema priči koja se tada plasirala te pismu namjere interes za zadarsku Adriju iskazali su češki i njemački poduzetnici što je kod dijela radnika ponovno podgrijalo nadu u spas tvornice  u kojoj su neki od njih proveli gotovo cijeli svoj radni vijek. Na tragu te  ideje podnijeli su žalbu na ranije otvoreni stečaj koji su posredstvom  Sindikata PPDIV-a zbog neisplate plaća sami inicirali. Taj očajnički čin  samo im je,  pokazalo se kasnije, produljio agoniju i nakratko odgodio  neizbježno.

Usprkos svemu uz njih je ostao Ivica Blažević, regionalni povjerenik  PPDIV-a za Dalmaciju založivši se da svi, njih ukupno 119, ostvari sva  svoja prava zajamčena kolektivnim ugovorom.

Najveće dugovanje HPB-u

- Sindikat PPDIV-a nije htio stečaj, ali na zahtjev radnika koji su me tada opunomoćili predali smo zahtjev. Kasnije se 107 radnika predomislilo, a sad je njihova žalba negativno rješena. Bez obzira na sve, sindikat će  i dalje sve učiniti da ti radnici dobiju sve ono što im je zajamčeno zakonom i kolektivnim ugovorom, potvrdio nam je Blažević dodajući kako će  sudjelovati u daljnjem tijeku stečajnog postupka i biti radnicima na raspolaganju sve do samog kraja. 

Kako će se stečaj odvijati uvelike ovisi o bankama koje imaju razlučno  pravo. U podacima iz obrazloženja rješenja o pokretanju stečaja stajalo  je da je Adria u blokadi zbog dugova koji premašuju 83 milijuna kuna, a  radnicima plaće nisu isplaćene od rujna. No prema nama dostupnim,  nešto novijim podacima, proizlazi kako su dugovi Adrije d.d. znatno  veći. Radi se o stotinama milijuna kuna kojima, sudeći po onome što se  u najboljim danima ove tvornice koja je nekoć brojala nekoliko stotina  radnika moglo vidjeti, nikada u nju nisu uloženi.

Ukupan zbroj potraživanja vjerovnika koji imaju upisano razlučno  pravo na Adrijinim nekretninama iznosi 153.230,733,35 kuna, a najveće  potraživanje u iznosu od  68.241,361,17  kuna je upisala Hrvatska poštanska banka. Slijede H-ABDUCO d.o.o s 29.224,004,79 kuna  i Heta Asset  Resolution AG. s 28.584,698,88 kuna, a riječ je o tvrtkama kćerima Hypo  banke iz Klagenfurta.

Priča o brendu Eva

Tvrtka Heta Asset Resolution AG. osnovana je u Austriji s ciljem naplate bankinih rizičnih potraživanja, a kako je takvih podosta na teritoriju  RH, HAR GmbH, Austrija, Klagenfurt u Zagrebu je 2012. godine osnovala  tvrtku H-ABDUCO d.o.o. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Kako  stoji u rješenju u Sudskom registru, to je d.o.o. za usluge. Kao predmet  poslovanja navedeni su kupnja i prodaja robe, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, zastupanje inozemnih  tvrtki, savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, poslovanje nekretninama te posredovanje u njihovom prometu, promidžba i istraživanje tržišta, ispitivanje javnog mišljenja i drugo. Republika Hrvatska, koju  će u stečajnom postupku zastupati ŽDO Zadar, ima razlučno pravo u visini od 12.241,073,36 kuna,  HBOR 4.529,273,61 kuna, Podravka d.o.o.  3.996,918,18 kuna, OTP banka 2.861,553,19 kuna, Podravska banka  2.186,283,20 kuna i Partner banka 1.365,607,00 kuna.  Radnici od Adrije  potražuju još oko četiri milijuna kuna, a u nizu vjerovnika, kojih je ukupno nešto manje od sto, s manjim novčanim tražbinama koje zbirno dosežu nekoliko milijuna kuna su i gradske tvrtke poput Čistoće, zatim Hrvatske šume, razna privatna poduzeća i osobe.  Same nekretnine nekoć  najveće tvornice za preradu ribe i proizvodnju ribljih konzervi na Mediteranu, danas ne vrijede niti trećinu iskazanih tražbina, a sama tvornica  koja se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji nalikuje ruševinama nakon rata. 

Znalci će reći kako je priča o Adriji tek jedan segment priče o ribarstvu  i ribarskoj industriji na razini države. Tu svakako glavnu riječ vodi koprivnička Podravka koju je nedavno Vlada RH i dokapitalizirala. Upravu  te tvrtke postavlja politika, izbori su blizu, a interesni lobiji prejaki što se  vidi i na primjeru Mirne Rovinj. Veza Podravke s Adrijom je u priči o  brendu Eva koji im je Lacić još prije nekoliko godina prodao uz ugovor o  nastavku suradnje, odnosno da će Adrija i nadalje, ali sada za Podravku,  proizvoditi tu najpoznatiju hrvatsku riblju konzervu, odnosno cijelu  proizvodnu liniju brenda Eva. To je nekako i funkcioniralo do prije tri godine, a onda su Adrijina kola ponovno krenula nizbrdo i dovezla se do  kraja svog puta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Dakle,jasno je,i prije sam se javljao na ovu temu i komentirao postupke gđe iz Sindikata.Ne možete podnijeti prijedlog za stečaj pa ga onda povlačiti,zakon ne dozvoljava.Priča o generalu je priča za malu djecu,kao što je i njegov čin i način kako ga je dobio.No,to je neka druga tema.Trebalo se jače zauzeti puno prije nego što su "mangupi iz naših redova"prezadužili ovu i dr firme i onda isisali novac.Isti je recept kako su uništili tvornicu ribe u Veloj Luci na Korčuli,a u suradnji s predsjednikom uprave HPB Protegom, koji je i ovdje bio glavni,a čije suđenje se čeka godinama,kao i Vidoševiću na sramotu hrvatskog pravosuđA.Sve u svemu katastrofa.