Stanari se protive sječi 50 godina starog drvoreda kostela

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Ne piše im se dobro - drvored kostela uz marinu mogli bi uskoro biti uklonjeni

Novim prometnim rješenjem križanja Mažuranićeve, Oko Vrulja i Strossmayerove ulice, nije zadovoljna grupa stanara koja živi u tim zadarskim ulicama, pa su pisali i gradonačelniku Zadra Božidaru Kalmeti. U pismu stoji kako su tek u medijima saznali za namjeru rekonstrukcije raskrižja Ulice Ivana Mažuranića, Ulice Josipa Jurja Strossmayera i Ulice Oko Vrulja.

- Smatramo da stanari na području tog dijela grada nisu adekvatno obaviješteni te se ne slažu s objavljenim projektom u zadarskim medijima. Smatramo da se raskrižje ne može rekonstruirati na štetu zelenih površina, tj. drvoreda starog preko 50 godina i šetnice. Navedeni drvored i šetnica služi stanarima za druženje i odmor te bitno utječe na estetski izgled ulice i istodobno upija znatno buku i otrovne ispušne plinove, pa tako pridonosi svježem i zdravom zraku u našem gradu. Nadalje, u našem kvartu živi veliki broj starijih i slabije pokretnih žitelja i male djece vrtićke i školske dobi koji su svakodnevno primorani prelaziti navedeno raskrižje.

Primjereniji kružni tok?

 Mišljenja smo da ubrzavanje i povećanje prometa uvelike ugrožava sigurnost pješaka. Mislimo da Grad Zadar treba težiti svjetskom trendu očuvanja zelenih površina i smanjivanja dotoka prometa u centar grada, kažu nezadovoljni stanari u pismu upućenom Božidaru Kalmeti, tražeći zapravo da se trenutačni projekt stavi izvan snage.

Jedan od inicijatora je i Boris Bulić koji nam je dodatno objasnio kako semaforiziranje raskrižja neće puno pomoći. Pa čak niti postavljanjem kolničkog traka za skretanje ulijevo iz ulice Oko Vrulj u Mažuranićevu ilicu.

- Po nama, primjereniji bi bio kružni tok. Ovako, bi se zbog semafora promet ionako zatvarao na crvenom i ponovno bi nastajale gužve. Mi se protivimo i sječi 50 godina starog drvoreda kostela i pretvaranju ovog djela grada u beživotan prostor poput onog koje je iniciralo arhitektonsko rješenje prostora bivšeg TIZ-a. Uz sve to, i ono malo parkirnih mjesta koje imao na raspolaganju, bi nestalo, rekao je Boris Bulić.

Gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap naglašava da je projekt raskrižja dobio lokacijsku dozvolu te da je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. Nakon ishođenja građevinske dozvole, kaže Darko Kasap, znat će se koliko stabala treba presaditi, a koliko ukloniti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
...stanari imaju pravo! kad konačno grad riješi desetljećima najavljivanu istok-zapad transverzalu od kolodvora, Tuđmanovom prema Diklu, onda neće biti toliko prometa na ovom križanju. ne uklanjajte stabla!