U studenom promet 16 posto veći nego lani

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Broj putnika ipak će ove godine biti manji nego lani

Zračna luka Zadar kraj godine dočekuje s izvrsnim rezultatima, s obzirom da su u 2015. letove obustavila čak dva avioprijevoznika, švedski Scandjet i njemački Eurowings, te da je Ryanir smanjio broj rotacija. Manjak putnika zabilježen je u glavnoj sezoni, nakon što su ovi letovi ukinuti, pa je  Zračna luka u srpnju zabilježila pad prometa od čak 17,2 posto. Tada su prevezli 83.000 putnika, a godinu ranije čak 101.000. Pad prometa u kolovozu je bio manji, samo dva posto, čime su se obistinile i najave Luke da će kolovoz biti mnogo bolji od srpnja, a naredni mjeseci još bolji.

To se i dogodilo, jer prema najnovijim podacima u studenom je prevezeno 16 posto putnika više nego lani, a do 6. prosinca ukupno je prevezeno 486.228 putnika. To je za samo 1,5 posto manje nego lani, što su izvrsni podaci za kraj godine.

Minus od 7.000 putnika

Direktorica Zračne luke Irena Ćosić u rujnu je, i to točno, prognozirala rezultate za kraj godine kazavši kako u 2015. očekuju promet na razini lanjskog ili možda samo koji postotak manje. Ćosić je naglasila kako bi to ipak bio dobar rezultat jer je prošla godina sa prometom od 495.000 putnika bila rekordna u povijesti Luke. Smanjenje broja linija nakon odlaska švedskog avioprijevoznika Scandjeta i bankrota poljskog Eurolota nadoknadili su izvrsnom popunjenošću zrakoplova, pa su za za Dublin imali popunjenost zrakoplova veću i od 90 posto, a prosječna im je popunjenost po zrakoplovu iznosila 83 posto. To zadarsku Zračnu luku svrstava u one sa najboljim prosjekom u Hrvatskoj, a u prilog tome idu i najsvježiji rezultati za studeni.

- Ovakve smo rezultate očekivali obzirom da smo u pred i posezoni zabilježili porast broja putnika, izuzev glavne sezone kada smo imali promet manji nego lani. Tako ćemo sezonu završiti sa otprilike 7.000 putnika manje nego lani ili oko 1,5 posto, što, s obzirom na okolnosti, možemo smatrati jako dobrim rezultatom. Imali smo dobru popunjenost Ryanaira, pa kada sve ovo analiziramo mogu slobodno reći da očekujemo kako će 2016. godina biti najbolja sezona zadarske Zračne luke - najavljuje direktorica Ćosić.

Ova su očekivanja opravdana jer je ove godine u svibnju promet prvi put prešao brojku od 100.000 putnika, čime su i minusi prethodnih mjeseci pokriveni izvrsnim prometom za prvih pet mjeseci ove godine kada su zabilježili porast broja putnika od čak 14,60 posto.

U iščekivanju dobiti

Iako su u rujnu imali manje putnika nego lani, već je listopad donio povećanje od 16 posto kada su prevezli 51.398 putnika, dok su lani u isto vrijeme prevezli 44.393 putnika. Tako ukupne brojke govore da je u deset mjeseci ove godine ostvaren promet od 481.815 putnika, što doista daje podlogu za optimistične najave za kraj godine.

Treba vidjeti što će ovi podaci Zračnoj luci donijeti u financijskom smislu, s obzirom da su protekle godine imali porast broja putnika u odnosu na 2013. godinu, ali i pad prihoda i dobiti. Luka je 2014. ostvarila 3,45 milijuna kuna, a 2013. čak  7,7 milijuna kuna, što kazuje o značajnom padu. Razloga je bilo više, prije svega u činjenici da prihodi od trgovinske djelatnosti Travel Valeu - Duty free shop roba izvan Hrvatske ne prate trend povećanja fizičkog obujma prometa putnika, te su značajno smanjeni zbog oporezivanja robe PDV-om i trošarinama ulaskom u Europsku uniju. To znatno smanjuje maržu na svu robu, osobito na cigarete kao najprodavaniju robu, što je u konačnici donijelo smanjenje prihoda za dva milijuna kuna. Nisu ostvareni ni prihodi od najma prostora Carini i Ministarstvu unutarnjih poslova zbog neriješenih odnosa oko novih ugovora o najmu i režijama za 2014. godinu. Povećani su i troškovi komunalnih usluga za 35 posto, te troškovi plaća za 14 posto, što je na kraju utjecalo na smanjenje ukupne dobiti za prošlu godinu. Ostaje čekati kakva će biti dobit za 2015. godinu kada je promet gotovo jednak prošlogodišnjem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
...je, još da zbog magle u po i predsezoni letovi nisu otkazivani na dnevnoj bazi, možda ne bi bili u minusu....