Odlazak Bilića i Bedalov siguran, na čekanju Dragić, Marasović, Perinić...

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Za Gaženicu HDZ-ovci imaju drugi plan, a sadašnji ravnatelj Lučke uprave već pakira kofere

Promjenom svake vlade počinju drhtati oni koji su funkcije dobili po političkom ključu. "Odletjet" će mnogi ravnatelji, predstojnici i direktori državnih ustanova za koje nova vlast smatra da zbog načina vođenja ustanove ili rezultata moraju biti smijenjeni. Na stotine velikih i malih šefova sada strepi od otkaza, a koje nijedna politička intervencija ne može spasiti ukoliko nisu članovi ili miljenici nove vlasti.

Tako je i u Zadru. Ravnatelji ustanova kojima gospodari država samo čekaju poziv koji će ih poslati u kadrovski i politički zaborav. Na "tapetu" su: ravnatelj Lučke uprave Zadar, sanacijska upraviteljica Opće bolnice, ravnateljice Zavoda za zapošljavanje, Zračne luke Zadar, ravnatelji Ureda državne uprave, Nacionalnog parka Paklenica i brojni drugi, a smjenu nekih za naš je list otvoreno potvrdio i župan Stipe Zrilić.

Javnu poruku o svojoj smjeni još uoči izbora dobio je ravnatelj Lučke uprave Zadar, Emil Bilić. Zadarski gradonačelnik i dopredsjednik HDZ-a, Božidar Kalmeta, još mu je u listopadu na otvaranju Gaženice poručio: "Budite sigurni da me tamo neće dočekati Bilić". Ravnatelj Lučke uprave Zadar tako je prvi rukovoditelj u Zadru koji je već dobio javnu objavu smjene. HDZ mu je poručio da je "SDP-ov kadar koji je pristao biti pukim izvršiteljem njihove politike koja je srozala Hrvatsku na svim poljima". Dali su mu i mogućnost odabira - neka ode sam ili će ga smijeniti.

Pitanje stranačke iskaznice

I dok Bilić u ovom trenutku bira manje bolnu opciju, na sličnoj je muci i ravnatelj još jedne državne ustanove - Zlatko Marasović, SDP-ov ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica. Možda se Marasović i ne bi našao u nemilosti nove vlasti samo zato što je član SDP-a, ali je u veljači prošle godine javno "oprao" Kalmetu na način kako ga ni Milanović ne bi. Šefu županijskog HDZ-a putem medija je poručio da bi trebao govoriti istinu, a ne patiti od amnezije.

- Znam da je kod nas na političkim skupovima dozvoljeno pričati bilo što i za to ne snositi nikakve posljedice, odnosno nakon skupa patiti od amnezije, ali mislim da bi na javnom skupu gdje se poruke izravno prenose sudionicima skupa te poruke morale barem biti istinite, a svakako nikome ne bi smjele štetiti - poručio je Marasović Kalmeti nakon njegova govora na HDZ-ovom skupu u Starigradu za kojega je Marasović ocijenio da je "kap koja je prelila čašu".

Što danas Marasović kaže o ovoj kritici Kalmete, odnosno ostaje li i dalje iza svojih riječi, ili se boji da i njega čeka smjena?

- Ostajem pri onome što sam rekao, ne smatram da bih zbog toga trebao biti smijenjen jer ova ustanova radi dobro i vodim je po svim pravilima i propisima. U travnju iduće godine istječe mi mandat i ne vidim razloga da me dotad smijene. Ni ranije se nije događalo da ravnatelja Nacionalnog parka Paklenica smjenjuju, već je uvijek bila riječ o redovitoj proceduri. Druga je stvar ako ne prođem na reizboru nakon objave idućeg natječaja - kaže Marasović, dodajući kako je uvijek radio po zakonu.

- Bez obzira koja je stranka dosad bila na vlasti, u mom radu nikad nisu našli ništa nezakonito ili bilo kakvu nepravilnost. A dolazili su nam i Uskok i Državno odvjetništvo, vjerujte nisu to bile lijepe situacije, ali mi nikad nisu našli ništa, što dovoljno govori o mom radu. U svemu je najžalosnije što su te institucije dolazile samo po anonimnim dojavama, a koje su bile vrlo zločeste. Ali, ja znam da radim ispravno i zato ne vidim razloga da bih se trebao plašiti smjene - zaključuje ravnatelj NP Paklenica.

Vjeruju u rezultate

Njegova stranačka kolegica koja je "vadila mast" HDZ-u na sjednicama Gradskog vijeća, Irena Dragić, također nas uvjerava kako se ne boji smjene. Dapače, na dužnosti predstojnice Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje toliko je mirna da "o smjeni niti ne razmišlja". Barem tako tvrdi, čudeći se uopće da bi nekome palo na pamet smijeniti je nakon ovolikog rada.

- Ni na pamet mi nije pala nekakva smjena, jer toliko radimo i nastavljamo raditi i u ovoj godini da se takvim stvarima i ne bavim. Ne želim razmišljati o tome kakve će odluke donijeti ljudi koji će formirati Vladu, jer su rezultati najvažniji, a ja ih imam - poručuje Dragić.

Međutim, ova "klasa optimist" teško je održiva zbog činjenice da je HZZO jedna od vodećih državnih institucija u Zadru i da će je HDZ teško ostaviti u rukama SDP-a. Na ruku joj ne ide ni to što se, prema pisanju medija, 2013. godine i prije imenovanja na funkciju šefice HZZO-a hvalila kako ju već čeka ovo mjesto. Mediji su takve dojave dobili uoči njena imenovanja, što se potvrdilo kada je Dragić preuzela zadarski Zavod za zapošljavanje 1. ožujka 2013. godine.

U javnosti je inače do dolaska u Gradsko vijeće kao profesorica u osnovnoj školi bila potpuni politički anonimus sve dok nije započela s oštrim kritikama HDZ-a na sjednicama GV-a. Zbog optužbi koje je iznosila na račun HDZ-a Irenu Dragić dogradonačelnik Vrančić prozvao je "seoskom babom vračarom".

Ukoliko ju nova vlast doista smijeni, za nju ipak nema straha kao za obične smrtnike koje u slučaju otkaza ili propasti tvrtke čeka upravo ustanova koju sad vodi. Irenu Dragić, naime, čeka mjesto profesorice u školi.

Da su rezultati važniji od stranačke pripadnosti sebe uvjerava i njen kolega, bivši pretendent na mjesto predsjednika Županijskog odbora SDP-a, Jadran Perinić. Ovaj Zadranin jedan je od SDP-ovaca koji je pobjedom SDP-a na parlamentarnim izborima 2011. dobio doista lijepu fotelju u političkoj križaljci u Zagrebu, pa je tako u siječnju 2012. imenovan za ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Na pitanje očekuje li smjenu ili pak smatra da će ga nova vlast ostaviti na poslu, Perinić odgovara:

- Vjerujem da sam svoju dužnost u ovom mandatu na čelu Državne uprave za zaštitu i spašavanje obavljao savjesno i odgovorno te nadasve profesionalno. O tome koji će kriteriji biti presudni kod odabira kadrova morat ćete pitati one koji su u poziciji da o tome odlučuju - kaže Perinić.

"Ta vremena prošla"?

Još jedan član SDP-ove koalicije, HNS-ov predstojnik Ureda državne uprave u Zadru, Ivo Gregov, uvjeren je da neće biti smijenjen jer su, kako kaže, "ta vremena prošla". Gregov je na ovu dužnost imenovan 2013. godine i mandat mu istječe u travnju 2017. godine, ali smatra kako ga "čistka" neće zapasti.

- Prije se ljude smjenjivalo po političkoj pripadnosti, a ja sam siguran da su ta vremena prošla i da nova vlast to neće raditi. Meni osobno mandat još traje i uvjeren sam da će do moguće smjene doći redovitim putem na natječaju, a ne čistkama. Valjda su važniji rezultati nego stranačka pripadnost, pa ne mogu nekoga smijeniti tek tako, treba imati neki razlog za to - smatra Gregov.

Zanimljiv je u tom smislu slučaj HDZ-ovca Tomislava Dražića koji se za SDP-ove vlasti održao na čelu vrlo atraktivne državne tvrtke, Elektre, u kojoj je za njegova mandata posao dobila i HNS-ovka Vesna Sabolić, čelnica županijskog HNS-a. Dolaskom svoje stranke na vlast Dražić vjerojatno ostaje na ovoj dužnosti i jedan je od rijetkih koji se ne bi trebali bojati smjene.

U svakom slučaju, dijelu ravnatelja državnih ustanova u Zadru slijedi razdoblje neugodnog iščekivanja, osobito onima čije su smjene već javno obznanjene. Unatoč činjenici da se neki prave kako "o smjeni niti ne razmišljaju", sigurno je da im u ovom trenutku nije lako jer su duboko svjesni kako će do smjene kad-tad doći. Čak im je i župan poručio da je to "normalan tijek stvari".

 

 

ISPRAVAK

U članku pod nazivom "'Čistka' nove vlasti", autorice Marine Vlakić, objavljenom 7. siječnja 2016. godine u Zadarskom listu navodi se izjava voditeljice Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Irene Dragić, a u tekstu se navodi kratica HZZO, što je kratica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Kratica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je HZZ, a ne HZZO. Time se čitatelje može dovesti u zabludu budući da se radi o sasvim drugoj instituciji.

S poštovanjem,

Služba za odnose s javnošću

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje-Direkcija

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika pizzamax
Ovdje se radi o privatnim obračunima, nažalost. Žalosno je ,da je u ovakvoj mini zemlji kao Hrvatska sve ispolitizirano i ako nisi podoban ,nemaš što tražiti ma koliko bio pozitivno dobar u svom poslu. Dok se ne budu vrijednovali rezultati ,ova napaćena zemlja će i dalje tonuti. Zaključak : MORAMO SE PROMIJENITI
Slika korisnika malipingo
Puno je uhljeba na svakj strani,nedostaje fotelja.Sada će nastati novi HOLDING i opet novi uhljebi.Kao imao bi upravu od 5 ljudi,stručnjaka 2 a političara koji će ih nadzirati i što je još gore nadglasavati ukupno 3.Ja osobno bih na čelo tog HOLDINGA postavio samo jednog političara i to upravo g Kalmetu koji se dokazao vodeći mega sustav.Možda ga i dopadne ova odgovorna i nadasve domoljubna dužnost a i Zadar nešto uspije dobiti.