Skupa su 60 godina i vole se kao prvog dana

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Čestitamo Stipanu i Stoji

Veliko slavlje u Vulića Dolcu u Jasenicama. Bračni par Vulić, 90-godišnji Stipan i 91-godišnja Stoja, proslavili su dijamantni pir, 60 godina zajedničkog života. Vjenčali su se davne 1956. za svetkovinu sv. Stošije. Bez pompe koja prati sadašnja vjenčanja. Htjeli su se tek skrasiti, osnovati i žuljavim rukama podići skladnu, vrijednu i poštenu obitelj.

 - Obitelj i vjera su najvažnije u našem zajedničkom životu i bez toga nema ničega, ističe vitalni slavljenik Stipan koji čita bez naočala, ka' mladić. Stipan se nakon 10 godina rada u Gorskom kotaru i 20 godina u obrovačkom Jadralu nalazi u zasluženoj mirovini.

Praunuče na putu

U župnoj crkvi sv. Jeronima vjenčao ih je don Niko Pedišić. Kumovi su bili Luka i Luce Basa. Obred obnove bračnih zavjeta u istoj crkvi jučer je predvodio župnik don Ante Delić. A potom se uz bogat stol feštalo u obiteljskoj kući u Vulića Dolcu.

- U vrijeme naše mladosti momci su upoznavali cure dok su zajednički čuvali blago i za vrijeme plesa koji se održavao prije mise ispred crkve, priča nam Stipan koju je svoju sumještanku Stoju rođenu Bužonja pred oltar odveo kad je imao već 29 godina.

Stoja i Stipan u braku su imali šestero djece: sinove Duju koji živi u Šibeniku i Ivana koji živi u Maslinici, te kćeri Anu Vunić koja živi u Švicarskoj i kćer Mariju, časnu sestru Karmelu koja službuje u Vrgorcu u Domu za stare. Dva sina su nažalost preminula, Dragan u 26. godini, dok je Petar tragično poginuo u 38. godini ostavivši iza sebe suprugu i petero djece. Slavljenici imaju 14 unučadi, praunuče je na putu.

Izbjeglištvo najteže

- Teško se živjelo. Čuvale su se ovce i koze, obrađivala škrta zemlja. Pospremalo se po kući, brinulo o djeci. Ljeti bi sa stokom selili na Velebit na Libinje. Teško smo podnijeli četiri godine izbjeglištva u Puntu Skalu i Starigrad, a kuća opljačkana i zapaljena. Ma, ništa mi nije bilo teško uz mog Stipana, kaže ponosna slavljenica Stoja.

Sad kad su u kasnoj jeseni svog života Stipan i Stoja jedno drugom su najpotrebniji. Vidjevši ovo dvoje ljudi kako se s ljubavlju gledaju, uistinu je lako povjerovati kako je 60 godina tek jedan korak, a ne cijeli život. Ali kad ga dvoje provede zajedno, nikakva muka nije teška, i taj život uistinu prođe kao tren.

- Za sreću u braku najvažnije je povjerenje u supružnika, jer to čovjeku daje smisao i volju da u životu sve izdrži, kazali su slavljenici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
ŽIVJELI DRAGI VULIĆI.