Bi li se ovako parkirao i u Njemačkoj!?

Slika korisnika valentinam
Zauzeo pola vozne trake
Nerijetko svjedočimo kako nam se turisti znaju ponašati neodgovorno, kao da su zalutali u neki egzotičan kraj u kojemu nema pravila, ni zakona ni reda
Goran ŠIMUNOV
Vozač ovog njemačkog busa drži se one da ovdje svatko može kako i gdje tko hoće

Zamislite da doputujete negdje u Njemačku, tu "uređenu  zemlju" kako joj svi volimo tepati, i parkirate svoje vozilo negdje na cesti  zauzevši pri tome pola vozne trake u jednome smjeru - i odete. Baš kao  što je to jučer učinio ovaj vozač njemačkog turističkog autobusa ostavivši svoju limenu grdosiju negdje na pola puta između omladinskog hostela i plaže na Vitrenjaku. Čovjek je, vjerojatno, iskrcao putnike koji se  bezbrižno negdje kupaju, a golemi bus parkirao na mjesto gdje se inače i  osobni automobili jedva mogu smjestiti s obzirom na širinu ceste i iznimne prometne gužve na njoj tijekom turističkoga kolovoza.

   Nerijetko svjedočimo kako nam se turisti, boraveći u našoj zemlji,  znaju ponašati neodgovorno, kao da su zalutali u neki egzotičan kraj u  kojemu nema pravila, ni zakona ni reda. Mediji su u posljednjih nekoliko  godina zabilježili brojne slučajeve u kojima su upravo turisti izazvali incidente ponašajući se onako kako im ne bi palo na pamet da se nalaze u  vlastitoj zemlji, bilo da je riječ o Njemačkoj, Velikoj Britaniji  ili bilo kojoj  "državi razvijene demokracije".

  Uostalom, i mi smo djelomično krivi za takvu njihovu percepciju jer  smo valjda u generiranju pohlepe za kratkom ljetnom zaradom, zanemarili da smo zemlja u kojoj se zakoni i pravila moraju poštovati i da to  podjednako vrijedi za one koji su ovdje došli odmarati se i trošiti svoj novac. Prisjetimo se samo one idiotske prakse po kojoj prometna policija u  Zadru nepropisno parkiranim automobilima stranih registracija nije stavljala kazne, a domaćima je to uredno činila. Na novinarski upit je prije  nekoliko godina iz MUP-a došao iznenađujući odgovor da se to ne čini  zbog neučinkovite naplate kazni strancima, odnosno zbog komplicirane  i neisplative pravne i financijske procerdure  kada su u pitanju strani  državljani. Eto, zbog te "kompliciranosti", bilježili smo usred grada praksu da bi prometni policajac pisao kazne domaćim vozilima, a strane bi   samo preskakao.

E, kada bi ovog njemačkog vozača hrvatska policija adekvatno kaznila  zbog ovog prometnog prekršaja kojim je, štoviše, ozbiljno ugrozio sigurnost na tome dijelu ceste, i on i njegovi turisti bi se vratili u svoju zemlju   s dojmom da su boravili u državi koja, kao i njihova, ima zakone koji se  trebaju poštovati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1.7 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika notATourist
Hello all :-) my two girls are members of the tourist group on your picture and I hear every day, that they enjoy their vacations in your lovely country very much! For the bad parking: I received the info from the group, that it was someone from a local company who directed the bus to that 'parking' place ;) It doesn't make it much better but gives a little twist to the story. What I do can confirm apart from this, as a german citizen: yes, one may get fined for illegal parking, although we really don't have the highest rates in Europe but you really don't have to be afraid of naming and shaming - you won't find a picture of yourself or your car in the newspapers. Sorry for using english - I do not speak your language and had to rely on google translate. Cheers and best wishes!