Kapetan Dragan: Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA

Slika korisnika valentinam
Odbacio optužbe za ratni zločin
Autor: 
Na teret mu se stavlja i da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije
Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti  za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za  sve što mu se optužnicom stavlja na teret.

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces "opsesivno fašistički progon", a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa "kada bi  isključili fašizaciju Hrvatske".

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj  tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

"Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne  znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada  je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života.  Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina  u zatvoru", kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a  u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako  je "komično" sve ono što o tom slučaju pišu novine.

"Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su  mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte  zašto sam postao to što jesam", rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne  namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik  Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja  da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa  zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i  Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su  oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg,  opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani  novinar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika momcilo
Sada kada ga oslobode svih optužbi pitanje je koliko para treba da mu se isplati kao ošteta za vrime provedeno u zatvoru a to nije malo . Ima pravo na hrvatsku mirovinu veću nego Gotovina jer se borio 12 godina protiv Hrvatske i pobidija a Gotovina je ubija 8 baba kod Knina i ima 20 000 kunića mirovine
Slika korisnika momcilo
Sada kada ga oslobode svih optužbi pitanje je koliko para treba da mu se isplati kao ošteta za vrime provedeno u zatvoru a to nije malo . Ima pravo na hrvatsku mirovinu veću nego Gotovina jer se borio 12 godina protiv Hrvatske i pobidija a Gotovina je ubija 8 baba kod Knina i ima 20 000 kunića mirovine