Kolumne

Gligorin poučak


Ivan Gligora

Nećete vjerovati, i Kolan je imao svoj Kaštel.

Neposredni povod  za temu  kolumne  bio je Međunarodni  znanstveno- književni susret PETAR KANAVELIĆ I KORČULA, održan od  24. do 27. svibnja 2018. u  Korčuli.

Svugdje na svijetu se maslac radio, i radi, iz vrhnja od mlijeka, pa onda iz takvog maslaca se radilo maslo. Svugdje, samo na otoku Pagu ne!

Faljen Isus!"

"Vazda budi!"

"A kamo grete, barba Dikane?"

Sićan se koda je učer bilo. Kolanjsko polje bilo je uređeno kaj slika; panji svi skopani na kupi, sve poredani jedan do drugoga kaj po špagu.

Grote su nakupine ovećeg "živog" kamenja naslaganog po hrptu otoka Paga, nepravilna oblika, oštrih rubova, pa je zato hodanje po njima vrlo otežano, ponekad čak i opasno.

Najnovija objava na portalu Otok  Pag, vezana uz ekološku katastrofu koja prijeti Vlašićima,  znak je za uzbunu.

Prije nekoliko dana, vodila se  rasprava na Facebooku, grupa Otok Pag, o nekadašnjoj  trajektnoj liniji Karlobag-Pag.

Na vijest da je Grad Novalja pokrenuo izgradnju i opremanje "Poduzetničkog inkubatora Ragan", uslijedila su uglavnom pozitivna reagiranja na otoku, no ima, kako to priliči nama Pažanima i zajedljiv

Poznati refren kultne pjesme  "Pjevat će Slavonija", autora  teksta Miroslava Slavka  Mađera, glasi "Pjevaj majko  ratara i bekrija".

Kad sam već pomislio da čitatelji Zadarskog lista neće ni primjetiti da četvrtkom u "Plodovima zemlje i mora"  nema kolumne Gligorin poučak, nekolicina poznanika me u ova dva tjedna u kojima su izo

Što je mlado poskakuje, što je mlado poskajuje,Što je staro podrusuje, što je staro podrusuje!"Tako Kolanjci pjevaju u svom "Kolu za Krneval", s tim da treba objasniti da "drusati ili podrusivati"

Svaki četvrtak u karnevalu bi se organizirao RIĆAVAC. Tako je to nekada bilo u Kolanu i u gradu Pagu, no, nažalost, u Kolanu toga više nema. Nema rićavca.

Santule, čestitam Vam porođenje Sina Božjega!" Tako sam ja, kao "fijoco" i kao dječak, svom "santulu", po naputku oca, obavezno izgovarao svake godine čestitku za Božić.

Čudna mi čuda!

Kad smo krčili kamenje od Donjega Graca za nasipanje puta  prema Mandrima i Šimunima,  ja sam, onako kako san bi  uvik znatiželjan, poče kopat mašklinom na jednomu kraju kadi je već bilo  očišćeno

Ovih je dana jedan moj FB prijatelj, Dan Figenwald, inače novinar, mlad, načitan i samoljubiv, poznat po tome što bez dlake na jeziku secira sve naše društvene probleme i o njima piše, imao tako i

Derma me je dermuson, pita me je da mu dom,ja san rekla da nedom, un je reka da morom,a ja legla pa mu dom."

Derma me je dermuson, pita me je da mu dom,ja san rekla da nedom, un je reka da morom,a ja legla pa mu dom."

Po zimi je kratki dan, a ocu mi je palo na pamet da me popodne pošalje na Mišnjak kod ovac. A popodne su počinjali tanci. E sad, ča napravit?

Čujte ljudi, ova velika kamenja s ovog pašnjaka dovaljajte tu, pa ćemo tako  osigurati put da se ne  urušava niz ovu strminu."

Ljudi, braćo, nemojte paničariti, molite Boga! Žene božje, nemojte plakati! Pružimo ruke jedni drugima, oprostimo jedni drugima!"

Tek tu i tamo, može se nešto  čuti ili pročitati o žamku.  ŽAMAK, žamčić - tako se govori na cijelom otoku Pagu,  a u gradu Pagu - zamak ili zamcić.

Voditeljica tima GEM - Global  Entrepreneurship Monitor - istraživanja za Hrvatsku, Slavica  Singer je istaknula kako je prema istraživanju o "visokom društvenom  statusu poduzetnika", koje je obuh

Da je Pag grad, mislim na naselje na istoimenom otoku, o tome nema zbora.

“Ca sad?”, pitaju se redom Tonči Sabalić, Tonči Grubišić, Franči Sabalić i Mićel Radoslović kao i niz drugih paških stočara čija stada pasu na jugoistočnom dijelu oto

Prije više od 10 godina jedan je trgovac ribom iz Pule, prolazeći preko Paga, odlučio za sebe kupiti nešto Paškog sira, a ja sam upamtio njegov neobičan komentar: «Ma meni je jasno da vi na Pagu im

Stranice