Kolumne

40 godina Jazina


Čedomir Ćiro Perinčić

Da sezona 1986./87. brzo ne padne u zaborav, pobrinuo se, a tko drugi  nego Ivo Učo Pulanić. Košarkaški zanesenjak, veliki zaljubljenik u igru  između dva koša, a posebno rada s mladim igračima.

Samo četiri dana nakon osvojenog prvenstva, dok se šampionska titula još slavila, odjeknula je "bomba". Vlado Đurović odlazi  iz Zadra. Jesu li  pogriješili i Zadar i Vlado Đurović?

Najvažnije pitanje koje treba riješiti pred početak sezone 1985./86. je  pitanje trenera. Kandidati su: Krešo, Pino Giergia, prof. Lucijan Valčić,  prof. Slavko Trninić i Vlado Đurović.

Sezona 1984./85. donosi promjene, velike. Nakon 8 godina na klupi  Zadra, Pino Giergia odlazi u grčki PAOK.

Za sezonu 1983./84. Zadar će složiti odličnu momčad.

Iznimno tešku sezonu 1981./82., Zadar će završiti turnejom po Australiji.

U drugom dijelu vojnog roka, na Visokoj vojnoj Akademiji sam i trener  ekipe koja se natječe na prvenstvu beogradskih sveučilišta.

Po završetku psihološki teške sezone za mene, sjedam u klupe Znanstvene knjižnice, polažem preostale ispite te mogu mirno na odsluženje vojnog roka u Beograd.

Nemalo sam se iznenadio kada sam saznao da Ante Matulović odlazi  u Split. "Kako je to moguće?" - pitam se. Kako je dobio ispisnicu, tko ga je  pustio?

Nakon osvojenog šestog mjesta u prošloj sezoni, bilo je jasno da nam za još bolji rezultat treba klasični, dobar centar te tako postanemo momčad za sam vrh.

Utakmicom  Zadar – Igman 84:64, od dresa Zadra oprostit će se veliki,  najveći, veličanstveni Krešo Ćosić.

Olimpija je posljednja prvenstvena utakmica koju je odigrao Pino Giergia. I to kako, na kakav način. 40 poena za kraj, u 39-oj godini, da ne povjeruješ.

Zadar – Crvena Zvezda, polufinale Kupa, još jednom se moram vratiti  na tu utakmicu. Naime, zbog svega što se događalo u dvorani, Zadar  je   kažnjen s 8 mjeseci zabrane igranja u Jazinama!

"Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan". Ori se pjesma pobjednička, šampionska.

Nakon završene sezone 1972./'73. najveća i najznačajnija promjena u klubu je povratak Kreše iz SAD-a, a s njime dolazi i košarkaška "revolucija".

Otišao je Đuro Stipčević.

Ako je ljeto 1968. bilo vruće, ovo '69. je tropsko. Nakon završene sezone, puno je problema u klubu. Izgradnja Jazina i Kup europskih prvaka ostavile su popriličan dug, 17 milijuna dinara.

Cico Troskot je jedna od ikona KK Zadra. U klubu je od 1952. do 1969. godine. Čak 17 g. u kontinuitetu.

Bravo, Vatreni! Čestitam vam od srca za sve što ste napravili i postigli na Svjetskom prvenstvu u Rusiji proteklih mjesec dana.

Samo osam dana nakon što je završila sezona 1967. (posljednja koja se igrala proljeće-jesen), počinje nova, 67./68.

Nije bilo moje kolumne prošli ponedjeljak. Razlog? Košarka, naravno. Igrao sam na Prvenstvu Europe za veterane u Mariboru i nisam tamo bio jedini Zadranin.

Zamislite, poštovani čitatelji Zadarskog lista, slijedeći prizor. Šetate  Kalelargom, dođete ispod zvonika sv.

"Nisam te mogao dobiti jučer, telefonom?", pitam Đorđa. "Da, bio sam dva dana u Splitu, autom, svojim Citroenom", a ima 85 godina.

Šestog kolovoza 1965. na drugom Kupu Zadra, u 28. godini, odigrat će oproštajnu utakmicu Franko Jurišić Zuba. Na terenu, dok su mu pružali darove, grlili ga i ljubili, Zuba je zaplakao.

Vozim lagano prema Petrčanima, na kavu i razgovor s Velom Čubrićem.

Ranih 60-ih dolazi do velike promjene u sportu, naime, počinje vrijeme novca, pa tako i vrijeme sportaša lova-ra.

Ne mogu početi ovaj nastavak, a da ne kažem: "Bravo Tornado!" za potez koji ste napravili na poluvremenu prve utakmice Zadar - Cibona,  kada ste došli na zapadnu tribinu iza koša i stvorili atmosfe

Nisam je, moram priznati, dragi čitatelji Zadarskog lista, zamišljao  ovako.