Kolumne

40 godina Jazina


Čedomir Ćiro Perinčić

Odmah po završetku sezone, 2006./07., Aco Petrović je potvrđen kao trener, što je važno jer sad će on, a ne neko drugi, slagati momčad za slijedeću sezonu. To je i odrađeno kroz 7.

Mirno košarkaško ljeto 2006. godine. Nema značajnijih promjena, ni  događanja, osim u vodstvu kluba.

Događaj koji nije izravno povezan s temom o kojoj pišem, ali je događaj koji jednostavno ne mogu preskočiti, je dolazak Sv. Oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku i Zadar.

Umro je Ćoćo. Zadranima dovoljno i nakon puno godina nije potrebno napisati njegovo ime i prezime. Bio je dobri duh, ne samo Jazina i kluba, već cijelog Zadra.

Nakon izjave UO kluba: "Nismo zadovoljni prošlom sezonom", bilo je  jasno da će doći do promjene u klubu i objavljujem: "Želim biti jedan od  kandidata za mjesto trenera prve momčadi  Zadra u sljed

Odličnim rezultatom u Saporta kupu, Zadar je za sezonu 2000./01. izborio nastup u najprestižnijoj, Europskoj ligi.

Uobičajena priča oko izbora trenera nakon završene sezone. Kandidata uvijek ima, klupa Zadra iako prilično užarena i vrlo zahtjevna privlači  mnoge.

Proslavljeno je osvajanje prvog trofeja u samostalnoj Hrvatskoj, odigrano veliko finale doigravanja, prava košarkaška atmosfera vraćena je u  Jazine, ali bez obzira na sve to, Jusup nije odmah potv

Pred početak priprema za sezonu 1997./98., Izborna skupština kluba  treba donijeti važnu promjenu u Statutu kluba po kojoj bi klubom upravljao onaj tko ga i financira.

Nakon loše seniorske sezone, u Zadru je od 26. do 28. travnja 1995.  održan Final four juniorskog prvenstva Hrvatske.

Polufinale juniorskog prvenstva održano je u Zadru. Prva utakmica,  Zadar - Dalvin. Trener Pulanić preferirao je visoku postavu, igraju E. Perović, I. Perinčić, J. Ružić, M. Morović, I. Katić.

Učo Pulanić završio je kao trener sezonu 1992./1993. Hoće li i dalje ostati trener? Teško, jer na klupu Zadra ponovo želi Pino Giergia, po treći  put.

Nakon priznanja Hrvatske od EZ, drugi važan događaj za Hrvatsku,  posebno za košarku, su Olimpijske igre u Barceloni.

Ljeto 1991. sumorno, teško, olovno. I danas, gotovo 30 godina poslije  teško je o tome razmišljati i još teže pisati.

Zadar je izvrsnim trećim mjestom završio sezonu 1989./90. Još malo o  toj trećoj, odlučujućoj utakmici polufinala, C. zvezda – Zadar.

Samo četiri dana nakon završenog prvenstva 1988./89., Dragan Šakota  nije više bio trener Zadra. Prva informacija koja se pojavljuje je gotovo  nevjerojatna - Mirko Novosel u Zadru!

Kao i prošle 1987., tako će i ovu sezonu zatvoriti juniorska momčad  Zadra, koja će predvođena Učom Pulanićem i Arijanom Komazecom osvojiti još jedan naslov prvaka države.

Da sezona 1986./87. brzo ne padne u zaborav, pobrinuo se, a tko drugi  nego Ivo Učo Pulanić. Košarkaški zanesenjak, veliki zaljubljenik u igru  između dva koša, a posebno rada s mladim igračima.

Samo četiri dana nakon osvojenog prvenstva, dok se šampionska titula još slavila, odjeknula je "bomba". Vlado Đurović odlazi  iz Zadra. Jesu li  pogriješili i Zadar i Vlado Đurović?

Najvažnije pitanje koje treba riješiti pred početak sezone 1985./86. je  pitanje trenera. Kandidati su: Krešo, Pino Giergia, prof. Lucijan Valčić,  prof. Slavko Trninić i Vlado Đurović.

Sezona 1984./85. donosi promjene, velike. Nakon 8 godina na klupi  Zadra, Pino Giergia odlazi u grčki PAOK.

Za sezonu 1983./84. Zadar će složiti odličnu momčad.

Iznimno tešku sezonu 1981./82., Zadar će završiti turnejom po Australiji.

U drugom dijelu vojnog roka, na Visokoj vojnoj Akademiji sam i trener  ekipe koja se natječe na prvenstvu beogradskih sveučilišta.

Po završetku psihološki teške sezone za mene, sjedam u klupe Znanstvene knjižnice, polažem preostale ispite te mogu mirno na odsluženje vojnog roka u Beograd.

Nemalo sam se iznenadio kada sam saznao da Ante Matulović odlazi  u Split. "Kako je to moguće?" - pitam se. Kako je dobio ispisnicu, tko ga je  pustio?

Nakon osvojenog šestog mjesta u prošloj sezoni, bilo je jasno da nam za još bolji rezultat treba klasični, dobar centar te tako postanemo momčad za sam vrh.

Utakmicom  Zadar – Igman 84:64, od dresa Zadra oprostit će se veliki,  najveći, veličanstveni Krešo Ćosić.

Olimpija je posljednja prvenstvena utakmica koju je odigrao Pino Giergia. I to kako, na kakav način. 40 poena za kraj, u 39-oj godini, da ne povjeruješ.

Zadar – Crvena Zvezda, polufinale Kupa, još jednom se moram vratiti  na tu utakmicu. Naime, zbog svega što se događalo u dvorani, Zadar  je   kažnjen s 8 mjeseci zabrane igranja u Jazinama!

Stranice