Kolumne

Sinergija 1+1=3


Mirna Milković

Nestaje u magli vremena naš odnos s tim bićima. Nisu ni životinje, ni biljke, pripadaju zasebnoj vrsti. U nama bude i slast i strah. S pravom. Opasne su ubojice, i beskrajno ukusne na pijatu.

Ovo stabalce poznajem od djetinjstva, baš kao i svi rođeni u Dalmaciji… Dio je slikovitosti ovog kamena, sunca, mora koje se provlači kroz škrape i uspinje prema obali.

Ne volim ona rotirajuća vrata po hotelima i dućanima. Uvijek mislim da ću završiti kao u crtićima.

Kroz naše vene teče život, zrak, hrana. Krv i krvotok, kisik i hrana za stanice, toksini tim autocestama za našu krv odlaze do bubrega, znojnih žlijezda, pluća- izbacuju se van.

Tko su točno oni sami? Što čine? Za koga to čine? Treba li to tim ljudima? I na koji način je za te ljude život postao bolji? Dva od tih pitanja se samo odnose na nas same.

Priroda u svom veličanstvu sadrži fascinantne priče povezane s nekim od njenih botaničkih stvorenja.

Mellissa officinalis iliti po naški melisa je biljčica čije ime vuče korijene iz starogrčkog, a znači pčelica.

Moj dom nije samo mirisna ostava za stotine bočica i vrećica u kojima čuvam različite pripravke od biljaka što ih svake godine skupljam po šumama i livadama Velebita i našeg uzobalja i škoja, već i

Plutam na moru, lelujam kao morske alge, beskrajno plavo nebo iznad mene. Mir. Iznenada gliser kojeg ni nisam čula, do mene dogura prvi val.

Njihovi klasovi kada puhne izgledaju kao zeleni valovi na moru…Tko bi se sad zamarao još jednom od mnogih trava. A i tako više-manje sliče pomalo sve jedna na drugu.

Ima cijela jedna porodica biljaka, svima nam dobro poznatih.

Crveno, crveno, crveno… Koja moćna boja… Boja krvi rađanja, ili smrtnih rana, boja kraljeva i fatalnih zavodnica, boja koja upozorava na opasnost, viče stop na križanjima, boja arogancije i moći…

Prastara narodna uzrečica. Opisuje onu duboku vjeru, da iznad, oko i u svemu postoji nešto više i moćnije čak i od samih zakona prirode koje je isti Stvoritelj napravio.

Od pamtivijeka, izražavanje prezira ide na račun ili jadnih biljčica ili životinja.

Ne nemam novi posao kao scenarist za svjetski poznatu seriju o zombijima (Da bar! Njušim, vjerojatnost zanimljive zarade na takvom poslu… No, eto.., Nisam tome dorasla)

Od kad je ljudskog roda žene su beskrajno romantične i stalno iz nečega gatamo o muškim objektima našeg zanimanja.

Dakle paradoksalnije ne može od ovoga. Robovi (i ne uvijek samo robovi) u Starom Rimu, držani u zatvorenom dok ih ne bi pustili na otvoreno ako se to otvorenim može nazvati -arena.

Naš mentalitet, je topao južnjački, dodirujemo se, grlimo, a držati se na odstojanju je uvreda, kao da prijatelju kažeš-ti smrdiš!

Ne, nije u stilu, bacim vam konop pa se objesite, jer i tako trenutačno nema lijeka za virus. Konopljuša je biljka, elegantniji latinski naziv joj je Eupatorium cannabinum.

Nikako!!! Upravo tu i jeste problem!!!

Činjenice su da to nije malo teža verzija gripe ili prehlade. To je potpuno novi virus za cijelo čovječanstvo.

Stranice