Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Edita Rađen oslobođena zbog nedostatka dokaza

Autor: Suzana Bandić

23.12.2009. 23:00
Edita Rađen oslobođena zbog nedostatka dokaza

Foto: Filip BRALA



Nakon prekvalifikacije kaznenog djela u ponovljenom postupku protiv Edite Rađen kojoj se sudilo zbog ratnog zločina u Škabrnji 1991. godine, u nedostatku dokaza zadarski je Županijski sud obustavio kazneni postupak protiv nje
Edita Rađen-Potonjak (47), zadarskoj javnosti poznatija kao medicinska sestra u Domu zdravlja u Benkovcu optužena za ratni zločin u Škabrnji 1991. godine, protiv koje se na zadarskom Županijskom sudu vodio postupak u odsutnosti, oslobođena je svih optužbi, a ujedno je povučena i tjeralica koja je za njom bila raspisana.
Takva je odluka, naime, donesena prije svega desetak dana jer je u nedostatku dokaza zadarsko Županijsko državno odvjetništvo obustavilo kazneni postupak protiv nje.
Riječ je o ponovljenom sudskom postupku za koji joj se prvi puta zajedno s još 17 osoba sudilo još tijekom Domovinskog rata. Krajem 1995. godine taj je postupak okončan, a Edita Rađen-Potonjak koja se 1992. godine zamijenivši kuću preselila u Banja Luku,  u odsutnosti osuđena na 15 godina zatvora. Osuda se temeljila na izjavi jednog svjedoka koji nije bio u Škabrnji u vrijeme zločina, već je svjedočio kako je čuo od druge osobe da je i ona sudjelovala u pokolju. Stoga ju je Županijski sud u Zadru osudio samo zbog sudjelovanja u oružanoj pobuni, a u nedostatku dokaza bila je oslobođena optužbi za sudjelovanje u pokolju.
Presuda je 1998. godine odlukom Vrhovnog suda postala pravomoćna, no nakon žalbe koju je uložio njezin branitelj Slobodan Budak cijeli postupak je vraćen na ponovno suđenje. Tužiteljstvo je preinačilo optužnicu prekvalificiravši kazneno djelo u optužbu za djelo oružane pobune, međutim, ni tijekom tog obnovljenog postupka nije pronađen niti jedan dokaz da je ona u vrijeme zločina uistinu fizički i bila u Škabrnji. Kako je riječ o djelu koje potpada pod Zakon o općem oprostu,  zadarskom sudu nije preostalo ništa drugo nego obustaviti postupak, potvrdili su iz Županijskog državnog odvjetništva.
Isti odvjetnik na zadarskom je Županijskom sudu prošle godine zastupao i Editina brata Ernesta Rađena, kojega se također sumnjičilo za ratni zločin u Škabrnji 1995. godine kada je izmasakrirano i mučki ubijeno 43 civila, mahom staraca, a nakon što ga je temeljem međunarodne tjeralice Hrvatskoj izručila Grčka. U pritvoru zadarskog istražnog centra on je tada proveo 21 dan, a potom je pušten u nedostatku dokaza.
Svaga nekoliko mjeseci potom kada je u Zadar došao kao trener grčkog košarkaškog tima, ekskluzivno za Zadarski list progovorio je o zločinu u Škabrnji i okolnostima koje su dovele do njegovog uhićenja. Zanijekao je bilo kakvu odgovornost za škabrnjske nevine žrtve kazavši kako su to prema njegovim saznanjima najvjerojatnije počinili dobrovoljci iz Srbije. No, Rađen je tada izrekao i onu bolnu, poražavajuću istinu, o krvnicima koji su počinili zločin u Škabrnji, a koje su i sami Škabrnjani koji godinama čekaju pravdu svjesni.
– Taj bi se slučaj mogao riješiti u nekoliko mjeseci, naravno, kada bi i hrvatska i srpska strana imale volje za to, pogotovo sada kad srpska i hrvatska policija usko surađuju baš na pitanjima ratnih zločina, tim više što se ne radi o pojedinačnom zločinu počinjenom pod okriljem noći. O tome bi najviše trebao znati načelnik sigurnosti 180. mtrbr. Major Branislav Ristić koji je ispitivao svjedoke. On je još uvijek živ i mislim da živi u Beogadu – rekao je našem novinaru Rađen.