Kako se oduprijeti H1N1

Slika korisnika admin
prendja1109
Filip BRALA
Gospa od Zdravlja, Majka naše, uvijek je spremna čuti naš vapaj i ono što nosimo u srcu kao strah, istaknuo je nadbiskup

Hodočastimo tko zna po koji put tragom naših predaka, naših građana, vjernika grada Zadra koji već dugo časte svoju Gospu od Zdravlja, Gospu od Kaštela, i koji u svojoj vjeri dolazeći pred njezin lik nose sebe, svoj život, svoje potrebe duhovne i tjelesne. Molimo svatko za sebe za svoje srce da bude zdravo, ne samo fizičko, nego i nutarnje srce, naša savjest. Molimo za zdravlje naših obitelji, našeg grada i domovine koja je potrebna puno zdravlja, tjelesnog i duhovnog. Molimo za Crkvu da bude svjedok Božje prisutnosti u ovome svijetu, koja nosi zdravlje svima nama, rekao je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa na početku svečanog misnog slavlja u povodu blagdana Gospe od Zdravlja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi posebno istaknuo važnost unutarnjeg zdravlja srca iz kojeg, ukoliko se ne njeguje, mogu proizlaziti različite bolesti, neredi i loši međusobni odnosi.

- Bog nas poziva na otvorenost srca za druge, a ne samo za sebe. Bog želi da sami zavirimo u svoje srce, je li tamo izvor patnji, je li tamo mjesto gdje se zbivaju događaji, fenomeni koji se odražavaju na tijelo, koji onda unose nered u cijeli život, u obitelj, upitao je mons. Prenđa dodajući kako se u srcu pojavljuje sve ono od čega čovjek najčešće pati.

Poglavar zadarske Crkve je pozvao na prihvaćanje bolesti i životnih poteškoća s vjerom u Boga i njegovu pomoć, jer one su sastavni dio našeg zemaljskog puta. Krist je i sam prošao muku i smrt kako bi preobrazio i osmislio naše patnje i bolesti. Stoga, kako stoji u blagdanskim porukama, potrebno se prepustiti Božjoj ruci koja određuje i zna kako i kada nam treba pomoći i kad Majčin zagovor postaje vidljiv.

- Teško je trpjeti. U srcu se kada je pritisnuto križem, bolešću, nekom patnjom, neizvjesnošću, pitanjima, strahovima, javlja prigovor Bogu ili barem pitanja: "Zašto meni? Zašto sada? Zašto ja? Zašto toliko? I zašto na taj način?" To je jednostavno zato što naše ljudsko srce teško podnosi svoju nesavršenost, ograničenost i opterećenost. Sve to ubrajamo u jednu vrstu bolesti. Ono što je manjkavo u našem životu i čime smo sve napadnuti izvire zapravo iz naše nedovršene ljudske naravi. Nismo stvoreni za vječnost na zemlji, nego smo stvoreni za vječnost u nebu. To znači, u hodu smo, usmjereni putu prema drugoj stvarnosti, nevidljivoj i vječnoj. I zato na naše upite, prigovore i vapaje, Gospodin nam govori na jedan drugi način, neočekivani. Krist je uzeo na sebe naše patnje i boli, svakidašnju neizvjesnost. Sve to je uzeo na sebe da bi postao naš lijek i Otkupitelj, da njegove modrice izliječe naše patnje i nevolje bilo koje vrste.

- Kada patimo iz bilo kojeg razloga u svom srcu, ili bilo zbog koga, znajte nismo osamljeni, napušteni i zaboravljeni. Bog nosi naš križ, svake vrste bolesti, fizičke i druge. Koliko panike ovih dana? Koliko je danas govora o virusu H1N1? Koliko straha, pitanja: "Kako ćemo se oduprijeti tome", naveo je nadbiskup zadarski pojasnivši zatim naviještenu Božju Riječ.

- Bog nam je dao ne samo odgovor kako je Sin njegov trpeći uz nas, nego sav je okrenut drugima, to jest nama, čovjeku i svijetu. Poziv Marijin i Isusov da budemo s okom, ali i srcem prema drugima usmjereni, je put k lijeku vlastite bolesti, zaokupljenosti i trpljenja. To je poruka blagdana Gospe od Zdravlja, Majke naše, koja je uvijek spremna čuti naš vapaj i ono što nosimo u srcu kao strah, tjeskobu, ali i nadu, zaključio je nadbiskup.

Svete mise u jutarnjim satima slavljene su u svetištu Gospe od Zdravlja koje tradicionalno okuplja vjernike iz cijele nadbiskupije koji traže pomoć i mole zagovor Djevice za duševno i tjelesno zdravlje, ali i druge potrebe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno