Teške teme za ljetne dane

Slika korisnika admin
Predstava Providurova
Filip BRALA

Predstava Glumačke radionice Hrvatskog  narodnog kazališta Zadar "Iznenada prošlog ljeta" doživjela je u sklopu 18. zadarskog  kazališnog ljeta i svoju premijeru na otvorenom. Iako je  ova predstava premijerno  igrana još u ožujku te joj je  ovo već treća izvedba publika  još uvijek pokazuje interes za  ovaj uradak što su svojim dolaskom pokazali i u petak u  dvorištu Providurove palače.  Ujedno, ova izvedba bila je  posvećena uredniku Zadarskog lista i velikom kulturnom djelatniku, pokojnom  Goranu Bujiću.

Tekst Tenesseea Williamsa  "Iznenada prošlog ljeta", projekt kojeg se režijski uhvatio  Vinko Radovčić pod menstorstvom Jasne Ančić, savršeno  se uklopio u vanjski ambijent  palače. Kako se glavnina  predstave odvija u vrtu, svjež  povjetarac i zvuk galebova  postali su dio scenografije, a  glumci su pokazali da se mogu snaći i u drugačijim uvjetima od kazališta. Žana  Bumber u ulozi Violet Venable pokazala je još jednom  svoju izvrsnost kao i mlada  Dunja Ercegović kao Chatarine Holly koja je, unatoč  amaterskom bavljenju glumom, iznimno profesionalno  odigrala svoju ulogu. U predstavi još glume i drugi članovi  Radionice: Tamara Sukalić,  Renato Pizek, Ivana Begović,  Marina Rogoznica te sam Radovčić.

Teške teme poput kompliciranih međuljudskih odnosa, seksualni prijestupi, nasilna smrt, lobotomija...razblažene ljetnom noći  oduševile su još jednom zadarsku publiku zadovoljnu  korektno odrađenim poslom  cijele ekipe Glumačke radionice. Priča o Sebastianu Venableu, ekscentričnom pjesniku, u kojem mnogi pronalaze samog Williamsa, njegovom bolesnom odnosu s majkom i nasilnom smrti u kojoj  je rastrgan i pojeden, čemu je  svjedočila jadna Chatarine i  zbog čega je čeka lobotomija  dobila je tako i svoj ljetni epilog. A nakon ovakvog odaziva  publike sigurno je da će ova  zadarska predstava barem još  koji put zaigrati i u kazalištu.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno