Dunatov: Financiranje sporta je naša velika moralna obveza

Slika korisnika admin
Autor: 
dunatov
RASTU ULAGANJA U SPORT - Radovan Dunatov

Sportski klubovi u Zadru u pravilu ovise o novcu koji dobivaju iz proračuna Grada Zadra. Stoga i ne čude stajališta vodećih ljudi u klubovima koji sve planove grade orijentirajući se prema tome koliko će im "kapnuti" iz gradske blagajne.
- Grad Zadar pomaže sportske klubove koji djeluju u našem gradu, ali nijedan klub ne financiramo u potpunosti, odnosno iznos koji dobiju od nas nikome nije dostatan za zatvaranje financijske konstrukcije u pojedinoj godini - kaže Radovan Dunatov, poglavar za sport, kulturu i odgoj u Gradu Zadru. S Dunatovom smo razgovarali oko uvijek aktualne teme, kako, zašto i koliko Grad daje novca pojedinim sportskim kolektivima.
- Sve počinje raspisivanjem javnog poziva za potrebe u sportu za pojedinu godinu. Klubovi koji se odazvu na ovaj javni poziv moraju priložiti dokumentaciju koju propisuje zakon kako bi se njihovi zahtjevi prema nama uopće uzeli u obzir. Pri tome je potrebno priložiti čitav niz dokaza iz kojih je razvidno da ti klubovi postoje, da sudjeluju na različim natjecanjima, odnosno da ispunjavaju sve druge kriterije, kojih je jako puno. Također, potrebno je podnijeti i financijsko izvješće.

Dobivaju svi
Kako se određuje konkretan novčani iznos za pojedini klub?

- Najprije se gledaju mogućnosti proračuna za pojedinu godinu. Zatim se vodi računa o kategoriji sporta o kojem je riječ, a potom mi, služeći se opet nekim našim kriterijima, određujemo koga ćemo i s kolikim novcem financirati. Teško je o ovom pitanju govoriti uopćeno, morali bismo analizirati jedan po jedan klub i tek bismo tada mogli za svaki od njih dati konkretan odgovor zašto jednom klubu toliko, a drugom toliko novca. Posebno vodimo računa o klubovima u kojima ili imamo potencijalne olimpijske kandidate ili su njihovi članovi već izborili odlazak na olimpijadu. Vodi se računa i o tome u kojoj se ligi pojedini klub natječe, koliki su troškovi putovanja kao i kotizacije za suce te, jasno, kakvi se rezultati u tim natjecanjima postižu.

Svake godine rastu izdvajanja za sport u Zadru.

- Izdvajanja rastu jer raste i broj klubova. Istina, ne onom dinamikom kojom je rastao prije. Isto tako i potrebe klubova su veće, određeni klubovi postigli su dobre rezultate koje mi onda kroz proračun nastojimo pravilno vrednovati.
Kako Grad kontrolira način na koji klubovi troše proračunski novac?
- Najčešće je to stalnim kontaktom s rukovodećim ljudima u klubovima. Osim toga imamo i odgovorne osobe u našem uredu koje prate rad klubova. Postoji i mogućnost da ne isplatimo sredstva koja samo namijenili, najčešće se to dogodi u slučaju da se pojedina natjecanja koja su najavljena ne održe. Tada to stvara probleme nama, ali i klubovima. Zbog toga uz kontrolu koja se provodi, nama je najvažnije da između Grada i kluba postoji povjerenje.
Dobiju li svi klubovi koji ispunjavaju zakonske uvjete pomoć iz proračuna.
- Da. U ovoj je godini najmanji iznos bio 5.000 kuna.

Ulaganje da, upravljanje ne
Velikoj većini klubova Grad je glavni sponzor. Daje li vam to kakve ovlasti u upravljačkoj strukturi tih klubova.
- Ne. Naši su klubovi udruge građana, stoga bilo kakvo naše uplitanje u njihov rad nije moguće. Kao ured često smo puta pozivani na skupštine klubova isključivo u svojstvu gosta. Neki članovi Gradskog vijeća i Poglavarstva su dužnosnici u pojedinim klubovima, neki su članovi skupština i to njihova dobra volja i volja kluba koji procjenjuje da mu neka osoba svojim radom i ugledom može pomoći u svakodnevnom radu. Ja osobno ni u jednom klubu nisam član upravljačke strukture.
Što novog (ili starog) donosi Zakon o sportu kad je riječ o financiranju sporta lokalne samouprave?
- On bitno ne mijenja ništa u ovom pitanju. Ono što taj zakon ostavlja kao jednu mogućnost jest to da klubovi postanu dionička društva. U tom slučaj Grad Zadar bi mogao kao većinski spozor klubova ući u vlasničku strukturu, odnosno svoj udio pretvoriti u dionice i to s respektabilnim paketom. Tek tada bismo mogli sudjelovati u upravljačkoj strukturi. Naravno, Zakon o sportu ostavlja i soluciju da klubovi budu i udruge građana, kao što je to još uvijek slučaj s velikom većinom njih.

Zakon ne obvezuje
Lokalna samouprava nije obvezna financirati profesionalni sport.
- Ne samo da nije obvezna financirati profesionalni sport nego nismo obvezni nikog financirati. Imamo javne potrebe u sportu i možemo proglasiti da su one mininalne i samo to financirati. No, takvo što bi bila katastrofa jer u tom slučaju bismo pokazali da ne brinemo ne samo o sportašima, nego i o mladima općenito jer je ta populacija najviše involvirana u sport. Kažem, mi zakonskih obveza nemamo nikakvih, ali imamo velikih moralih obveza i time se rukovodimo. Na državnoj razini neke stvari oko financiranja sporta nisu sasvim riješene i tek kad se to dogodi moći ćemo definirati kako će se lokalna zajednica odnositi prema sportu.
U kojem bi smjeru ta odluka trebala ići?
- Moje je stajalište da bi financiranje sporta od lokalne zajednice trebalo biti naglašeno u amaterskom i sportu djece. Profesionalni sport bi morao postati ono što je postao u razvijenim državama, a to znači da ga financira putem sponzorskih ugovora i drugih izvora, a tu posebno mislim na gospodarstvo kao i na bilo koje druge potencijalne ulagače. Dok do toga ne dođe držim da mi moramo financirati sve, pa i profesionalne sportaše budući da gospodarstvo još uvijek te zahtjeve sporta ne može pratiti. Kad ne bismo financirali profesionalni sport mi bismo ga u ovom trenutku na neki način ugušili.

 

Plaće trenerima od 4 do 6 tisuća kuna
Grad Zadar izravno financira 16 profesionalih trenera kojima se novac isplaćuje redovnim mjesečnim uplatama. Na koji način Grad određuje koje će trenere uzeti "pod svoje"?
- Zahtjev za pojedinog trenera u pravilu dolazi od matičnog kluba. Svi treneri koje plaćamo moraju imati visoku stručnu spremu i valjanu licenciju. Poglavarstvo je sklono tome da na ovaj način klubovima osiguramo kvalitetan stručni kadar bez kojeg nema značajnijeg napretka, pa i održavanja do tada postignutih rezultata. Prošle godine njihova je plaća bila u rasponu od četiri do šest tisuća kuna, ovisno o klubu u kojem rade i uspjesima koje postižu - kaže Dunatov.

Kome Grad plaća trenere
1 - trener: Aero klub, Sportska ambulanta, Klub podvodnih aktivnosti, Streljački klub Zadar, Odbojkaški klub Zadar, Plivački klub Zadar, NK Arbanasi, Košarkaški savez Zadarske županije, Tae kwon do klub Zadar, ŽKK Zadar, KK Borik-Puntamika, VK Zadar 1952
2 - trenera: Atletski klub Zadar, Veslački klub Jadran, STK Donat
3 - trenera: JK Uskok

Skupštine se (ne)održavaju
Kako je moguće da Grad financira i one klubove koji (javno) ne održavaju svoje godišnje i izborne skupštine?
- Mi ne možemo znati je li neki klub zaista održao skupštinu, što je po zakonu dužan učiniti ili nije. Pri tome se oslanjamao na Ured državne uprave koji kontrolira u tom smislu rad klubova, odnosno klubovi u taj ured dostavljaju svoje zapisnike sa skupština. Kad je riječ o onim klubovima koje mi financiramo nije točno da oni skupštine ne održavaju jer za svaki od njih imamo dokaz iz Ureda državne uprave i mi se tim rukovodimo. Je li u praksi drugačije, mi ne znamo, za nas su to priče "rekla-kazala". Ako i postoji neka sumnja time se po zakonu bavi inspekcija Državne uprave.
Iznosi
Zašto su novčani iznosi za pojedine klubove godinama približno jednaki iako rezultati tih klubova prilično variraju?
- Na ovo pitanje možemo odgovoriti samo ako govorimo o pojedinom klubu. Općenito, godišnje potrebe klubova su približno jednake, a ako je rezultat malo bolji ili lošiji taj podatak nema puno utjecaj na njihovo financiranje. Ukoliko klub ispadne u niži rang, ili uđe u više, tada se sredstva mogu značajnije promijeniti.

KK Zadar poseban status
Košarkaški klub Zadar očekivano je na prvom mjestu kad je riječ o novcu koji mu je Grad namijenio u ovoj godini, a on iznosi tri milijuna kuna. Klub iz Jazina jedini je zadarski sportski klub svrstan u kategoriju ciljanih ulaganja i kao takav u proračunu se nalazi na poziciji Gradskog poglavarstva koje o njemu vodi brigu, a tek nakon njega i Odjel za sport.

Uskoro igrališta s umjetnom travom
Kakva je situacija sa sportskim objektima?
- Završili smo projekt izgradnje otvorenih igrališta u svakom mjesnom odboru. U drugoj fazi sva smo ta igrališta i osvijetlili, a sada su ambicije mjesnih odbora došle do toga da žele postavljanje umjetne trave na igrališta i tek trebamo vidjeti koliko bi nas ti projekti koštali. Prošle godine imali smo veliko ulaganje u pomoćno igralište na Stanovima, a kroz klubove smo održavali SC Višnjik. Naravno, tu su i kapitalna ulaganja u novu dvoranu i bazen. Ulaganja u ta dva objekta, sa svim popratnim sadržajima prelaze 200 milijuna kuna.
Kome pomoćne dvorane na Višnjiku?
- Mislim da bi SC Višnjik trebao ostati kao cjelina, odnosno ne smatram da bi bilo dobro da bilo koju od dvorana dajemo isključivo pojedinom klubu. Treba vidjeti koliko košta sat treniranja u tim dvoranama i onda odrediti tko i pod kojim uvjetima dvorane može koristiti. Pri tome možemo odrediti neke prioritete. Primjerice, Ženskom košarkaškom klubu Zadar možemo omogućiti da ima najbolje termine, a ne on koje sada ima u Jazinama. Ali da neki klub ima dvoranu 24 sata na raspolaganju to ne bi bilo dobro.

Za novi stadion nema novca
Gdje je stao projekt novog stadiona na Višnjiku?
- Stao je na idejnom rješenju jer za sljedeći korak Grad trenutačno nema novca, naš je prioritet stavljanje u funkciju višenamjenske dvorane i bazena. Kad je riječ o uvjetima za igranje nogometa mi smo sve snage uložili u adaptaciju Stanova. Vjerujem da će se zapadna tribina vrlo brzo srušiti, pred nama su zahtjevi za lokacijsku i dozvolu za rušenje. Iz NK Zadar nas uvjeravaju da će to, uz postavljanje rasvjete, biti dovoljno da se na Stanovima i sljedeće sezone može igrati Prva liga.

 

IZDVAJANJA ZA SPORTSKE KLUBOVE U 2008. GODINI

AAŠK Zadar
330.000
AK Alojzije Stepinac
10.000
AAŠK Rina
50.000
Aero klub Zadar
180.000
Akcija koševi po gradu
50.000
Ambulanta športske medicine
250.000
Atletski klub Veteran
25.000
Auto moto klub Zadar
20.000
Bejzbol klub Donat
40.000
Biciklijada Domovinskog rata
10.000
Biciklisti u prometu ZABPA
10.000
Biciklističke utrke
20.000
Biciklistički klub Donat
60.000
Boćarski klub Brodarica
20.000
Boćarski klub Bili brig
20.000
Boćarski klub Veteran
10.000
Boćarski klub Vruljica
10.000
Boćarski klub Zadar
10.000
Boksački klub Diabolik
120.000
Dječiji vrtić Latica
5.000
DŠR Bili brig
10.000
Gimnastički klub Salto
10.000
Gimnastički klub Zadar
70.000
Golf klub Zadar 99
30.000
Gorska služba stanica Zadar
100.000
HNK Dalmatinac Crno
30.000
Internet
5.000
Izdavačka djelatnost
20.000
Jedriličarski klub Punta Bajlo
20.000
Jedriličarski klub Sv. Krševan
400.000
Jedriličarski klub Uskok
400.000
Judo klub Zadar
110.000
Ju-jutsu klub Zadar
50.000
KK Jazine
80.000
KK Pet bunara
80.000
KK Prvi koš
70.000
KK Voštarnica
80.000
KK ABC
70.000
KK Borik-Puntamika
1.000.000
KTB Zadar
5.000
Karate klub Forum
10.000
Karate klub Zadar
45.000
Karate klub Donat
5.000
Karate klub Zvonimir
10.000
Ki aikido klub Donat
10.000
Ki aikido klub Zadar
35.000
Kickboxing klub Croatia
30.000
Kickboxing klub Diagora
25.000
Kickboxing klub Sv. Krševan
20.000
Klub daljinskog plivanja Donat
10.000
Klub podvodnih aktivnosti Zadar
70.000
Klub skokova u vodu Zadar
80.000
Klub sportske rekreacije Feniks
10.000
Klub Zadarskih studenata Zagreb
10.000
Konjički klub Epona
80.000
KOP Jadera
20.000
Košarkaški klub Zadar
3.000.000
Košarkaški savez Zadarske županije
110.000
Kuglački klub Donat
35.000
Kuglački klub Zadar
430.000
Kuglački klub Donat zaštita
20.000
Kuglački klub Gorica
25.000
Kyokushinkai karate klub Croatia
50.000
Loptica šk. sporta i rekreacije
20.000
MO Molat
5.000
Malonogometni savez Zadarske županije
35.000
MNK Kampo kaštelo
20.000
MNK Puntamika-Zadar
20.000
MNK Višnjik
20.000
MNK Bokanjac
20.000
MNK Bulevar
20.000
MNK Mala Rava
20.000
MNK Maslina
15.000
MNK Ploča
20.000
MNK Plovanija
20.000
MNK Sv. Ante
20.000
MNK Zapuntel
20.000
NK Zadar
2.275.000
NK Arbanasi
250.000
NK Poskoci
20.000
OŠ Voštarnica
5.000
Obuka nogometa Damatinac Crno
40.000
Odbojka na pijesku Arbanasi
15.000
Odbojkaški klub Donat
20.000
Odbojkaški klub Arbanasi
30.000
Odbojkaški klub Zadar (m)
200.000
Odbojkaški klub Zadar (ž)
300.000
Odbojkaški klub invalida Zadar
40.000
Odbojkaški savez Zadarske županije
5.000
Odred izviđača Mastral
10.000
Odtimer klub Zadar
10.000
Olimpionik d.o.o.
50.000
Planinarsko društvo Paklenica
50.000
Plivači obuka
250.000
Plivački klub Zadar
280.000
Plivački klub Jadera
150.000
Ragbi klub Zadar
10.000
Roman športsko međ. suradnja
20.000
Rukometni klub Zadar
150.000
Rukometni klub Zadar Eva
420.000
SD Zadar
25.000
STK Donat
500.000
Savez za športski ribolov na moru
10.000
Sportska zajednica Zadarske županije
60.000
Streljački klub Lovac
50.000
Streljački klub Zadar
160.000
Sveučilište Condura Croatica
20.000
ŠD Diklo
20.000
ŠD Fortunal
15.000
ŠD Kožino
20.000
ŠD Arbanasi
20.000
ŠD Novi Bokanjac
20.000
ŠD Osoba oštećena sluha
40.000
ŠD Petrčane
20.000
ŠD Vitar
25.000
ŠDEŠ Adrenalin
10.000
ŠRD Bregdeti
10.000
ŠRK Donat
25.000
Šahovski klub Casper
60.000
Šahovski klub Zadar
100.000
Šahovski savez Zadarske županije
105.000
Škola nogometa za djecu i mladež
70.000
Školovanje stručnih kadrova i sem.
100.000
Športom protiv droge
5.000
Športska škola za djecu i mladež
300.000
Športski aikido klub ZOILO
10.000
Športski klub skokovi u vodu Arno
20.000
Športski program za Dan grada
60.000
Športski program Zadarskih otoka
60.000
ŠRD Brgulje
15.000
Tae kwon do klub Jaguar
10.000
Tae kwon do klub Zadar
180.000
Tae kwon do klub Donat
10.000
Tenis klub Zadar
35.000
Tjelesna i zdravstvena kultura mladih
300.000
Udruga "Krešimir Ćosić"
20.000
Udruga košarkaških trenera
5.000
Udruga navijača Tornado
10.000
Udruga slijepih Zadarske županije
60.000
Udruga Sportske igre mladih
15.000
Udruga vaterpolo sudaca
5.000
Udruga za rekreaciju Relax
30.000
Udruga za šport i rek. invalida Zadar
50.000
UHDDR Dragovoljac
25.000
UHVIDR-a
80.000
Uskrsni nogometni turnir
20.000
VK Veterani
20.000
Vaterpolo klub Zadar 1952
220.000
Vaterpolo klub Zadrani
10.000
Virusi
100.000
Veslački klub Jadran
1.500.000
Veslački klub Sv. Krševan
10.000
Veterani koš. kluba Zadar
20.000
Zbor atletskih sudaca
5.000
Znanstveno istraživačka djelat.
5.000
Zubatac ŠRD
100.000
Ženski košarkaški klub Zadar
400.000
Županijski savez školskog športa
10.000
Intelektualne usluge
170.000
Udruga Zadarskih tenkista
20.000
Ukupno
15.305.000

Javne potrebe Grada Zadra u sportu za 2008. godinu
Ukupno
21.280.000
Sportska natjecanja (sportske udruge)
12.380.000
Kapitalna ulaganja u sportske objekte
3.200.000
Investicijsko održavanje sportskih objekata
2.775.000
Poticanje i promicanje sporta
1.075.000
Sport djece i mladeži
1.060.000
Zajednice sportskih udruga
370.000
Sport i rekreacija osoba s invaliditetom
320.000
Akcija koševi po gradu
50.000
Sportska rekreacija
40.000
Studentski sport
10.000
Kapitalna ulaganja u sportske objekte
Stadion Stanovi-rekonstrukcija
2.000.000
Rekonstrukcija kuglane Mocire
1.000.000
Sportska oprema
200.000
Napomena: Iznosi su u kunama

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno