Pčelarski dom između 600.000 i milijun eura

Slika korisnika admin

Pčelari, kao i drugi mali proizvođači, susreću se s brojnim problemima oko plasmana proizvoda, organiziranja specijaliziranih edukacija, udruživanja s ciljem zajedničkog nastupa na tržištu. U svemu tome trebao bi im pomoći Pčelarski dom u Jasenicama koji će imati gospodarsku, društvenu i edukativnu ulogu, kazao je u uvodnom izlaganju na predstavljanu projekta Pčelarskog doma načelnik Općine Jasenice Martin Baričević, jedan od inicijatora i autora pionirskog pothvata u Hrvatskoj te sam priznati pčelar.

Osim brojnih pčelara iz cijele Zadarske županije i predstavnika Hrvatskog pčelarskog saveza, prezentaciji su prisustvovali Vlado Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj, Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije i Tomislav Škara, direktor biogradske projektantske tvrtke Via factum d.o.o., koja je izradila idejno rješenje budućeg Pčelarskog doma.

Kako je pojasnio Baričević, nisu željeli graditi novu zgradu nego su se odlučili za obnovu stare i napuštene gospodarske zgrade pokraj crkve sv. Jeronima u starom selu Jasenice i na taj način će udahnuti život kraju iz kojega se većina ljudi iselila. Točna godina gradnje nekad velebne gospodarske zgrade nije poznata, ali kako je crkva sagrađena 1874., pretpostavlja se da je tada podignuta i sadašnja ruševina koja se prostire na oko 150 metara četvornih. Kako je naglasio arhitekt Škara, idejno rješenje volumenom prati postojeću stambenu građevinu i spaja se na gospodarsku zgradu te ih istodobno oblikovanjem pročelja i izborom boje i materijala nenametljivo povezuje u cjelinu, dopuštajući pritom postojećim građevinama da dođu do izražaja.

- Osnovna ideja projekta jest stvaranje funkcionalnog sklopa Pčelarskog doma spajajući dvije postojeće građevine novom prostornom intervencijom. Nastojalo se sačuvati pročelja zgrade i kamene zidove u najvećoj mogućoj mjeri i intervenirati samo u unutarnjim dijelovima koji su ili propali ili dotrajali. Novi dio je čisti bijeli volumen kojim se povezuju obje etaže stambene zgrade kao i gospodarska zgrada u koju smo minimalnom intervencijom smjestili dvije etaže. Ulaz u cjelinu je u novom dijelu iz ograđenog dvorišta, a tu će biti i ulazni atrij koji se proteže kroz sve etaže i stvara reprezentativnu poveznicu između svih dijelova doma, objasnio je Škara.

Buduće središnje mjesto pčelara cijele Hrvatske imat će multimedijalnu dvoranu za prezentacije, predavanja i susrete pčelara i svih drugih struka povezanih s pčelarstvom koja će moći primiti stotinjak posjetitelja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno