Restoran Plankit - sezona dočekana u novom "ruhu"

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Poznati zadarski bistro Plankit od ove je godine i restoran. Ugostiteljski objekt koji već godinama uspješno egzistira na Poluotoku ljetnu je sezonu 2014. dočekao u novom "ruhu", pojačavši gastroponudu brojnim ribljim i mesnim specijalitetima. Šef kuhinje i voditelj restorana Vedran Novaković nastojao je svojim gostima ponuditi jela koja će na najupečatljiviji način reflektirati bogatu ponudu namirnica zadarskog kraja, kako onih morskih tako i "plodova" Ravnih kotara.

Plankit je stoga restoran koji karakterizira, osim same gastroponude (riba i meso), i velika natkrivena terasa u samom centru grada, što je svakako snažan adut više. Novaković izdvaja dva jela na koja je posebno ponosan, a to su: brancin sa zapečenim krumpirom i ružmarinom te biftek mediteran s dalmatinskim začinskim biljem, kuhan u goveđoj juhi te poslužen također sa zapečenim krumpirom i gremulatom (peršin, kapari, limun korica i limun sok).

Restoran broji i velik izbor salata koje već uvriježeno jako dobro idu ljeti, među kojima treba izdvojiti najtraženiju: salatu rikolu s biftekom, Grana padanom sirom i mariniranom paprikom. Iako Plankit ima popriličan izbor slastica, za restoranske goste, a naravno i ne samo njih, u ponudi je i nekoliko posebnih kolača, među kojima i izvrsna tiramisu krema kojom je zaokružen objed novinara i fotografa Zadarskog lista. Prethodila joj je tuna na mediteranski, lagano i ukusno jelo bogato ljetnim mirisima, posebice bosiljkom kao snažnom asocijacijom na najtoplije ljetne mjesece.

Tuna mediteran

250 dag tuna odreska

10 dag cherry rajčica

3 dag kapara

8 dag crnih i zelenih maslina

10 dag Grana padano sira

3 dag bosiljka

sol, papar, maslinovo ulje, ocat

Tunu posoliti, popapriti i staviti na tavu s maslinovim uljem. Ispeći po želji. Mediteransku marinadu povezati i začiniti maslinovim uljem. Dodati malo soli, papra i vinskog octa. Marinadu posložiti na tunu te na sve naribati malo Grana padano sira. Na kraju jelo ukrasiti bosiljkom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno