Pakoštanske plaže ni iskra nije ispraznila

Slika korisnika admin
Ante VIDOVIĆ

Noćna mora za svakog novinara jest raditi turističku patrolu nekog mjesta dan nakon olujnog nevremena, a gore od toga jest raditi na dan kada je ujutro padala kiša. Patrola Zadarskog lista uputila se u Pakoštane s dvostrukim razlogom za skeptičnost, nakon udara ciklone Iskra prije dva dana i jučerašnjeg kišnog zadarskog jutra. Ipak, sve te prognoze o praznim plažama nakon kišnih dana, pakoštanske plaže razbile su lakše nego mjehur pahuljice. Činjenica je da u Pakoštanama početkom srpnja i nakon olujnog nevremena gotovo da nema slobodnog mjesta na plažama. Direktorica TZ Pakoštane Danijela Vulin, kao i cijelo mjesto, može biti zadovoljna jer dobru posječenost potvrđuju i rast turističkih brojki.

Plaže su pakoštanski hit definitivno. Prekrasno čisto more i pet plaža u mjestu, među kojima će svatko pronaći idealnu za sebe, dodatna su pozivnica u Pakoštane. Pilatuša, Bužakovina, Punta, Janice 1 i Janice 2 uglavnom su kombinacija pijeska, šljunka i popločenog dijela, a mnoge nude i popratne sadržaje kao što su pedaline, banane, jet-ski, vodeni tobogan i slično. Glavna mjesna plaža Janica opremljena je svim potrebnim sadržajima (tuševi, kabine za presvlačenje, kante za otpad, toaleti), a svake godine radi se i na opremanju ostalih pakoštanskih plaža. Za one željne malo osame idealan je izbor jedan od otočića u neposrednoj blizini mjesta do kojih se može pedalinama, a u Pakoštanima možete iznajmiti i mali katamaran te s vodičem otići do Kornata.

Za izuzetno dobru posjećenost Pakoštana tijekom cijele sezone zasigurno su zaslužne i jedinstvene manifestacije kojima se ovo mjesto profiliralo kao jedna od destinacija koju svakako valja posjetiti. "Dani vitezova vranskih", povijesni je spektakl tijekom kojeg se rekonstruiraju povijesne viteške bitke na originalnom lokalitetu Vrane na kojem su nekada boravili vitezovi, svake godine okupljaju sve veći broj viteških skupina iz čitave Europe koje sudjeluju u manifestaciji, ali i još više oduševljenih posjetitelja. Ove godine održavaju se od 18. do 20. srpnja. Uz njih tu je također i festival klapa "Školjka", autohtona manifestacija "Materine užance", prezentacija izvorne hrane i običaja koja svoj uspjeh duguje suradnji Zajednice s mještanima Pakoštana, ali i Ljetni karneval u kojem svake godine sudjeluje po nekoliko stotina maski, uglavnom turista.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno