Kreativna radionica pašta s umacima

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zadar je napokon dobio ugostiteljski objekt u kojem se pašta priprema u restoranskoj kuhinji, u kojem na isti način samostalno prave i umake, u kojem s punim pravom nose naziv „Pašta&svašta". A upravo te pojedinosti dijele jedan kvalitetan restoran za, prije svega, paštu od blijedih kopija u kojima još uvijek drže da je Barilla vrh ponude tjestenina. U dobrom restoranu za pašte, što ističe vlasnik Ivan Čapeta, vođen je idejom da sami rade frišku paštu, da sami proizvode umake, da ni jedno jelo ne čeka u nekakvoj fazi predpripreme, već se svaka narudžba obrađuje od početka do kraja, nakon što gost odabere što će pojesti. Rezultat je odličan, gradsko je ugostiteljstvo dobilo restoran koji je probio neke do sada uvriježene granice poslovanja i donio u grad paštu onakvu kakva ona i treba biti. U ponudi je desetak vrsta pašte, od raviola, tortelina (punjenih mesom ili ricota sirom) pa preko tagliatela do pappardella, peneta, fusillia i drugih. Rade i svoje njoke koji idu odlično s pašticadom, a ono što je važno za naglasiti su raspoložive kombinacije - svaka se pašta može kombinirati s umakom po želji. Čapeta ističe da su popularni umaci: tikvice, panceta, kozice, pršut, ricola, pikantna piletina s povrćem, pesto kao i tartufi. Onaj dio „svašta" podrazumijeva mesna i riblja jela koja se najčešće nalaze i na dnevnom meniju, uz dakako tog dana nekoliko aktualnih pašti.

- Želja nam je privući klijentelu koja će doći na neko od jela s dnevnog menija, popiti uključenu čašu vina i zabaviti se, predahnuti barem na koji sat od dnevnih obaveza, naglašava vlasnik.

Na jesen namjerava uvesti i neke nove delicije poput guste juhe s mrkvom i đumbirom, a u pripremi su i integralna i tjestenina bez glutena, u skladu s najnovijim svjetskim kretanjima u gastronomiji.

Da ne zaboravimo spomenuti, u restoranu rade i tri deserta: panna cottu, semifreddo te pašta kremu. Ekipu iz Zadarskog su dočekale tri vrste bruschetta: s kozicama, mozzarellom, đumbirom, češnjakom i peršinom; s češnjakom, peršinom, mozzarellom i rajčicom te s češnjakom, peršinom, pestom i ricota sirom. Lagano hrskavih korica, uz meku sredinu, sa savršenim omjerom navedenih sastojaka ove su bruschette zaslužile najviše ocjene. Najviše ocjene zaslužile su i dvije servirane pašte, tortelini s pestom i tagliatele s tikvicama, pancetom i kozicama. Al dente, kako pašta i treba biti kuhana, također savršeno izbalansiranog omjera korištenih namirnica - preporuka su svim ljubiteljima pašte.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno