Europski novac čeka tko će ga potrošiti

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
OPG Matak u Krnezi nakon ulaganja europskog novca

Do 24. veljače u tijeku je natječaj za poticaje za mlade poljoprivrednike, i to za dvije mjere, za Mjeru 6.1 potpora mladim poljoprivrednicima i Mjeru 6.3 potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima.

- Na natječaj se mogu prijaviti osobe starosti između 18 i 40 godina koje posjeduju odgovarajuće profesionalne vještine i znanja o poljoprivredi i koje su prvi put postavljene kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva, ne dulje od 18 mjeseci prije podnošenja Zahtjeva, pojasnio je Neven Jurjević, savjetnik za poljoprivredu u AGRRA-i.

Prihvatljivi troškovi

Poljoprivredno gospodarstvo u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu mora pripadati ekonomskoj veličini, potencijalu koji se može izvući iz gospodarstva u rasponu od osam tisuća do 49.999 eura.

- Prihvatljivi troškovi podrazumijevaju kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju, građenje i opremanje zatvorenih ili zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata, uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade proizvoda. U troškove spadaju i podizanje novih ili restrukturiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u cilju poljoprivredne proizvodnje, građenje ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe. U troškove se ubrajaju kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, dodao je Jurjević.

Potpore iznose do 100 posto vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno 50 tisuća eura po korisniku. Natječaj je otvoren od 21. prosinca 2016. godine i traje do 24. veljače 2017. godine.

Natječaj za mala poljoprivredna gospodarstva

Mala poljoprivredna gospodarstva mogu se do 24. veljače prijaviti na natječaj za Mjeru 6.3, a čija ekonomska veličina iznosi između dvije i 7.999 eura. U sklopu ove mjere prihvatljivi troškovi podrazumijevaju kupnju domaćih životinje, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora, uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva.

Troškovi podrazumijevaju podizanje novih ili restrukturiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u cilju poljoprivredne proizvodnje. U troškove spada i promidžba, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, mehanizacije, strojeva i opreme. Potpora do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova iznosi do 15 tisuća eura po korisniku.

Vladimir Kovačević, ravnatelj AGRRA-e, mišljenja je kako je potrebno umanjiti skepticizam poljoprivrednika koji smatraju kako na natječajima za mjere ne mogu dobiti nikakva sredstva u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje.

- Najveći dio OPG-ovaca, poljoprivrednika zainteresiran je za potpore u ruralnom turizmu. Dosta poljoprivrednika ima želju spojiti domaće proizvode s turizmom, no mjera o potporama u ruralnom razvoju još nije raspisana.

Neven Jurjević kao pozitivne primjere korisnika mjera 6.1 i 6.3 navodi dvoje mladih poljoprivrednika iz Zadarske županije. Riječ je o Anti Čemeljiću i OPG-u Matak iz Krneze.

Čemeljićev maslinik

Ante Čemeljić krenuo je s krčenjem zapuštene parcele, a uređenje maslinika financirao je sredstvima iz EU-a, iz Mjere 6.3. Masline je počeo saditi 2005. godine, posadio ih je 180, a 2011. krenuo je s proširenjem maslinika kada je posadio još 130 stabala. Na parceli površine 18 tisuća metara kvadratnih uredio je navodnjavanje kap na kap, a na krovu poljske kućice postavio je solarni kolektor za struju, agregat jer bez mehanizacije ne može obavljati sve potrebne poslove u masliniku.

- Moja su iskustva kako zapravo prije nego što se poljoprivrednici odluče prijaviti na neki od EU natječaja treba imati i vlastitog novca. Kada sam se javio na natječaj, već sam se dogovorio s izvođačem radova i krenuo u posao ulažući svoj novac. Ovaj projekt koji je s 85 posto financiran EU novcem, a ostatak je financiran iz proračuna RH ukupno je vrijedan oko 113 tisuća kuna, a trebalo mi je 10-ak dana da prikupim svu dokumentaciju, ispričao je Čemeljić vlastito iskustvo prijave na natječaj za potpore.

Oni koji bi se htjeli prijaviti na natječaj trebali bi i prije njegovog raspisivanja krenuti u prikupljanje dokumentacije, ponuda izvođača koji će mu raditi na parceli, ali i trgovina u kojima će kupovati repromaterijal potreban za njihov projekt jer će time sam sebi olakšati cijeli posao.

- To je, po meni, jedini način da se uspije na vrijeme prijaviti jer rok za prikupljanje potrebne dokumentacije ograničen, rekao je Čemeljić.

Primjer OPG-a Matak

OPG Matak 2015. godine prijavili su se na natječaj za potpore za Mjeru 6.1. Obitelj Matak u Krnezi na površini od 8,5 hektara bavi se proizvodnjom voća i povrća te njihovih prerađevina, a problema s prodajom nemaju. Svoje proizvode prodaju na tržnicama, velikim otkupnim centrima i na "malo". Jagoda Matak priča kako su pripreme za prijavu počeli tri godine prije nego što je natječaj raspisan.

- Tri godine ranije radili smo na projektu, sređivali vlasništvo, rješavali dokumentaciju... U tom postupku puno su nam pomogli u AGRRA-i, prijavili nas u ARKOD. Natječaj je otvoren u listopadu 2015. godine, završen 23. prosinca iste godine, a naš OPG je putem ove Mjere dobio 50 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, u tri rate, pojasnila je Jagoda Matak.

Zahtjevi za potporu mogu se početi popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 27. veljače 2017. godine od 12 sati do 27. ožujka 2017. godine do 23 i 59 sati.

 SEGARIĆ: MALA GOSPODARSTVA MODERNIZACIJOM MOGU POSTATI KONKURENTNIJA

Daniel Segarić, pročelnik UO za poljoprivredu Zadarske županije, pozvao je poticajne korisnike da se jave na natječaj za Mjere 6.1 i 6.3, prilagođene mladim poljoprivrednicima i malim obiteljskim gospodarstvima kojih je u našoj županiji popriličan broj, 504, od ukupno sedam tisuća OPG-ova.

- Određen broj njih mogao bi se javiti na natječaj, posebno za Mjeru 6.3 kako bi modernizirala svoja gospodarstva. Činjenica je da su u našoj županiji gospodarstva raspolažu manjim površinama zemljišta, ali modernizacijom mogu postati konkurentnija i povećati, unaprijediti proizvodnju. Ova mjera posebno je zanimljiva za mala otočna gospodarstva, za njihov iskorak u proizvodnji. AGRRA može jako puno pomoći svim zainteresiranima kod prijava, savjetovanja, naveo je Segarić.

Napominje kako i Zadarska županija kroz potpore potiče razvoj OPG-ova, pa su prošle godine za to iz proračuna izdvojili 1,2 milijuna kuna, a potpore je koristilo 120 gospodarstava. Natječaj za potpore bit će objavljen i ove godine.

- Primjeri Ante Čemeljića i OPG Matak dokazuju kako potpore nisu imaginarne, stvarno postoje. Na natječaj se mogu prijaviti svi zainteresirani koji ispune uvjete i ovo je dobra prilika koju treba iskoristiti, mišljenja je Segarić.

Prvi natječaj, dodaje, dobro je prihvaćen, a za ovaj u tijeku očekuje još veći interes i veći broj prijava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno