Rezidba privukla 40 maslinara

Slika korisnika admin
Autor: 

U Parku prirode Vransko jezero okupilo se ovog vikenda gotovo četrdeset maslinara s područja Parka prirode i okolice koji su htjeli naučiti nešto više o maslinarstvu na ekološki prihvatljiv način. Besplatna radionica pod nazivom „Ekološki maslinici, čuvari bioraznolikosti" održana je u Vrani u organizaciji PP Vransko jezero.

U prezentacijskom masliniku u Ornitološkom rezervatu, vlasnika Denisa Šarića iz Biograda, okupljeni maslinari i ljubitelji maslina imali su priliku okušati se u rezidbi pod stručnim vodstvom mr.sc. Marijana Tomca, koji je objasnio principe pravilne i pravovremene rezidbe. Rezidba je najsloženiji dio maslinarstva te s rezidbom ne treba žuriti. Upravo je travanj idealno vrijeme za rezidbu maslina, jer tada završava diferencijacija pupova te je moguće obaviti rezidbu na rod. Sredinu krošnje treba otvoriti da sunce prodire u nju, jer maslina je heliofilna biljka i sve što je u sjeni neće roditi, objasnio je Tomac.

Grane i lisna masa preostala nakon rezidbe zbrinuti su na najbolji mogući način, bez ikakvih gubitaka vrijedne organske mase. U masliniku je posebno za ovu radionicu ograđen prostor za kompostiranje te je maslinarima prezentiran rad stroja za usitnjavanje biljnih ostataka (malčera), koji je Javna ustanova Park prirode Vransko jezero nabavila kako bi se lokalnim maslinarima omogućilo da u maslinicima kompostiraju ostatke nakon rezidbe, kao i kominu, te sami proizvode vrijedno organsko gnojivo. Malčerom se drvena i lisna masa vrlo jednostavno usitnjavaju i priređuju za kompostiranje na licu mjesta, tako da je tijekom radionice formirana kompostna hrpa te će već kroz 6-9 mjeseci masline biti prihranjene prvim kompostom.

Uz savjete o zaštiti od bolesti i štetnika te gnojidbi maslina na ekološki prihvatljiv način, Tomac je odgovarao i na brojna pitanja vezana uz pravilan izbor sorti i njegu mladih nasada. Svi sudionici dobili su kratki priručnik o kompostiranju u vlastitom masliniku, a radionica je uspješno privedena kraju druženjem uz zajedničku marendu u hladu maslina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno