Naklonili se Krauthakeru, ali i domaćim vinarima

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Druženjem uz vrhunska vina, probrane delicije i klapsku pismu, na velikoj terasi doma obitelji Roberta i Jadranke Vulin održana je jedinstvena, druga po redu Degustacija i promocija novih vinskih markica Pakoštane 2017.

- Veseli nas nazočnost brojnih uzvanika, prijatelja Pakoštana i dobrih poznavatelja vina, kazao je domaćin Robert Vulin, čija je kuća za turizam na kraju sela, prema Dragama.

Na promociji mirisa, okusa i boja degustirana su i predstavljena vina zaslužnog klasika hrvatske vinske scene Vlade Krauthakera iz Kutjeva,  mladog vinogradara i enologa Branka Arbanasa iz Smilčića te Milivoja Kurtova Karabe, načelnika Općine Pakoštane.

- Razlog okupljanja je urgentna potreba povezivanja zelene i plave Hrvatske, zbog sve većeg demografskog osipanja stanovnika hranilice Hrvatske, ravne nam Slavonije i njenih najvrjednijih potencijala, mladih obitelji, kazao je don Jure Zubović, župnik Pakoštana.

Pritom je zahvalio župniku Velike don Mariju Staniću, koji ga je zajedno s Tomislavom Maksanom, Ivanom Čudinom, Ivanom Bačkovom, Petrom i Tomislavom Vučkovom, Josom Šarinom, Nikolom Juričinom, Sebastijanom Adžićem, Antom i Robertom Vulinom iz Pakoštana već dva puta udomio u Župnom dvoru.

Upoznali Kutjevo

- Zahvaljujem i župniku Kutjeva vlč. Marijanu Đukiću, koji je ovdje s nama i s kojim smo vidjeli župnu crkvu i Kutjevačke podrume iz 1232. godine te kušanjem arhivskih vina postali svjedocima jedinstvenog doživljaja okusa i mirisa koji ostavlja trag satima nakon degustacije, naglasio je pakoški župnik.

Sommelier Tomislav Razumović iz Kutjeva predstavio je nova vina Vlade Krauthakera, koji je proslavio kutjevačko vinogorje, ali i sortu graševina koja je poznata i izvan granica Hrvatske. Krauthaker obrađuje 40 hektara vlastitih vinograda, a u kooperaciji ima 75 hektara. Za sada je plasman raspoređen na domaće tržište u omjeru 75 posto, a 25 posto je izvoz u 17 različitih zemalja. Iz podruma Krauthaker izlazi ukupno 25 različitih etiketa

Posebno je bilo dojmljivo što je toliko ljudi došlo pozdraviti Vladu Krauthakera.

- Kako bismo se vratili starim tehnikama proizvodnje, poslovi obrade zemlje i vinove loze obavljaju se konjima, rekao je Krauthaker.

Potom je svoja vina Karaba predstavio načelnik Kurtov, koji na tri hektara površine ima 13.000 trsova vinove loze. Posao u vinogradu, kaže, predstavlja relaksaciju nakon potpuno drugačijih izazova na dužnosti općinskog načelnika.

Slijedi uzvratni posjet

- Orijentiran sam isključivo na lokalno tržište, istaknuo je Kurtov, nakon čega je predstavio vina oznake Karaba: muškat, merlot, pošip, debit i "kupaž".

Pritom je nazočnima opisao dogodovštinu s jedne od degustacija vina.

- Kaže mi prijatelj: Razum mi kaže da ne idem na degustacije, ali krv me vuče pa moram, ispričao je Kurtov i zaslužio veliki pljesak.

Svoja vina predstavio je i mladi enolog Branko Arbanas iz Smilčića, čija se obitelj bavi voćarstvom, proizvodnjom breskvi.

- Na četiri hektara imamo preko 13.000 panjeva. Za sada prodajemo grožđe, a proizvodnju vina svodimo na obiteljske potrebe i prijatelje, objašnjavao je Arbanas, koji je za vrijeme posljednjeg velikog mraza ili slane cjelonoćnim paljenjem loze, granja i automobilskih guma, spasio urod.

Slijedi uzvratni posjet u Kutjevo, koje ima 6.300 stanovnika i središte je poljoprivrede i vinogradarske djelatnosti "Zlatne doline".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno