Trajna ljubav Starigrada - Paklenice s fanovima Karla Maya i Winnetoua

Slika korisnika admin

Izvijestili smo o novini u organizaciji Winnetou turizma odnosno okupljalištu Winnetouvih fanova u njemačkoj organizaciji s novim odredištem smještaja - u Iliriji u Biogradu. No, rodno mjesto ovdašnjeg Winnetou turizma Starigrad - Paklenica bilo je i ove godine poprište - Tradicionalnih susreta ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu. Tako je davno počelo, a postalo toliko znano i pričom dovedeno do savršenstva pa smo stvorili i kovanicu Winnetou turizam. Starigrad ima i "ćaće i matere" cijele priče, lani nagrađene Marina Marasovića Maju i Jolu Petričevića...

Susreti su u Starigradu - Paklenici ove godine održani od 5.-10. lipnja.

Susret je tek dio filmsko-turističke priče koju Turistička zajednica Općine Starigrad, Bluesun hotel Alan i drugi starigradski subjekti razvijaju već dugi niz godina, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Zadarske županije i Ministarstva turizma.

Lokacije nedavno snimanog Winnetoua

- Svaki od susreta donosi novosti pa tako i ovogodišnji. Program je, pored onih iz originalnih filmova, obuhvatio i upoznavanje mjesta snimanja novih filmova nastalih 2015. godine također u Hrvatskoj, priča Marjana Marasović, direktorica TZ Starigrada - Paklenice.

Jedna od takvih lokacija je Veliko Rujno, najveća velebitska visoravan smještena na 900 m nadmorske visine iznad Starigrada-Paklenice. U sklopu ovogodišnjeg programa sudionici su također posjetili novouređeni prezentacijski centar NP-a Paklenica zvan Podzemni grad Paklenice i prostore Jadran filma gdje su imali i filmske projekcije, grad Zagreb, mjesta snimanja novih filmova u Gorskom kotaru te naravno, nezaobilazne Tulove grede na Velebitu i rijeku Zrmanju.

Iako novi serijal nije i neće steći nenadmašnu slavu onog izvornog najčuvenijeg njemačkog serijala filmova, samo njegovo snimanje svjedoči o trajnoj vezanosti za uspomenu na Winnetoua. Dogodine je 50. godišnjica snimanja zadnjeg iz izvornog serijala.

Događanjima su u Starigradu nazočili i pojedini članovi obiju filmskih ekipa. Među njima, prvi put je susretu prisustvovao glumac Mirko Kraljev iz Splita, zatim Valent Borović, a bili su tu i kaskaderi Tom Vukušić i Miroslav Buhin, Emir Muller te scenograf u novim filmovima Damir Gabelica. Gostima Rivijere Paklenica također su priređeni tematski sadržaji poput filmskih projekcija, jahanja, foto safarija i glazbenog programa. Jedna od filmskih večeri bila je posvećena nedavno preminulom hrvatskom scenografu Vladimiru Tadeju, zaslužnom za odabir filmskih lokacija u Hrvatskoj.

Uspomena živi

Sveukupno, za zaključiti je da je i nakon više od pola stoljeća od nastanka filmova o Winnetou ta uspomena još uvijek veliki turistički promotor Hrvatske. Za to se zaslužnim smatraju i starigradski turistički djelatnici koji su pokrenuli navedene aktivnosti i njeguju filmsku baštinu nastalu prema djelima Karla Maya u Hrvatskoj. Susreti su tek dio mozaika jer se u Starigradu - Paklenici također nalazi spomen prostor sa stalnim izložbenim postavom posvećenim filmovima, filmske lokacije u okruženju su označene i interpretirane, posjetiteljima je na raspolaganju turistička karta s opisom mjesta snimanja i dr. Mjesta snimanja u okruženju se mogu posjećivati tijekom cijele godine, u pratnji vodiča, u sklopu fotosafari izleta Velebitom, izleta brodom na rijeci Zrmanji, pješačkih i biciklističkih tura, itd.. Teško je definirati ukupan broj turista koji u Hrvatsku dolaze zbog Winnetoua ali u Starigradu - Paklenici su svakako često prisutni, individualno ili u organiziranim grupama, motivirani na dolazak upravo radi Winnetoua ili potaknuti na neke od aktivnosti i izleta zbog uključenog obilaska filmskih lokacija. Najzainteresiranija publika su gosti iz Njemačke gdje se filmovi o Winnetouu smatraju najgledanijim filmovima svih vremena, ali i iz Austrije, Švicarske, Nizozemske, Slovenije i Češke. U svibnju ove godine u Starigradu - Paklenici je češka nacionalna televizija snimala reportažu također inspiriranu ovim filmovima. Emitiranje je najavljeno za rano proljeće iduće godine. 

Uglavnom, Winnetou i Starigrad oko kojeg je najvećim dijelom snimljeno čak sedam od 11 filmova izvornog serijala ostaju u trajnoj ljubavi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)