Voćare nitko nije obavjestio o naredbi Ministarstva poljoprivrede

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ZAKON NALAŽE - Otpale breskve treba sakupiti zbog mediteranske mušice

U nedjelju palo je kap željno očekivane kiše. Vakula i ekipa najavljuju ponovo kišu s neverom krajem šetemane. Bolje da ne daždi, ako će biti dižgracie, govori Šime s škoja koji s kantama od pakovane vode zaliva mlade masline vrativši se u rodno misto da provede umirovljeničke dane nakon radnog vijeka provedenog u Americi.

Suša, lug i sumporanje

- Samo da prožive ovo lito, pa će do godine vući vodu iz podzemlja.

- Vrag će ti vući vodu iz podzemlja, a ne maslina. Imaš dolari iz Amerike, odriši kesu i užbušaj bužu ka ja koji sam cili život bio u Bagatu i sada crkavicu od mirovine pa imaj vode za zalivat koliko hoćeš, kori Šimu miščanim Mate.

Nije samo problem vode na školju. Povrćari i voćari Ravnih kotara također vode borbu sa sušom i visokim temperaturama. Lubenica upravo postiže najveću težinu, a važna je i kvaliteta. Ukoliko se sada neće imati na raspolaganju dovoljno vode plod će ostati manji i lošije kakvoće, govori Pane poznati ravnokotarski uzgajivač lubenica.

Blagdan svetog Petra i Pavla je pred vratima. To znaju vinogradari da treba pokidati vrhove vinove loze i obaviti zaštitu. Sada je najveća opasnost od luga, govori Ante iz Suhovara kojeg smo zatekli u vinogradu gdje je završavao sumporenje. Danas rijetko tko hoće sumporiti vinograd. Sumpor grize za oči tijekom rada, a njegov miris se uvuče u kožu pa ga ne možeš isprati najmanje dva do tri dana. Ali sumpor rješava lug bolje nego ikoje sredstvo kojim se škropi. Nisu bili ludi naši stari koji su najmanje tri puta godišnje sumporili vinograd pojašnjava Ante.

Jadikovka ravnokotarskog voćara

Breskva brend ravnokotarskog voćarstva nikako da dođe do krajnjeg potrošača. Potražnja je slaba, a cijena da se ne mogu pokriti troškovi, govore proizvođači ovog poznatog ravnokotarskog voća.

- Napišite da će breskva vrlo brzo nestati iz Ravnih kotara. Pogledajte koliko je ima na tlu. Više nego na stablima govori proizvođač koji nije htio reći ime, a nije se htio niti fotografirati. Izađe li moja slika i ime u novinama evo ti „rubača" kako zovu financijsku inspekciju i ostalih inspekcija i eto ti globe. Oni misle da mi seljaci ništa drugo ne radimo nego varamo Državu. Dođe mi pomoći u berbi sin i snaha, a oni pitaju dali sam ih prijavio i dao im markice za obračun poreza i doprinosa. Jebem ti markice, kome je Todorić dao markice kad mi nije platio godinu dana isporučenu robu, govori očajan ravnokotarski voćar koji uz problem prodaje ima probleme s pravnom državom.

Pitam ga kada će pokupiti breskve koje su prekrile tlo?!

Naredba za kupljenje bresaka

-Vrag će to kupiti, da ne bi od njih pravio pekmez i kompote. Kupi i nosi samo da ih ne vidim, govori još ljući ravnokotarski voćar.

Briga mene, kažem mu, za breskve na tlu, ali zakon je jasan: Obzirom da je počela berba ranih sorata marelica i bresaka podsjećamo proizvođače na obvezu zbrinjavanja plodova sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe - Ceratitis capitata  NN 34/2015. Glavne biljke domaćini sredozemne voćne muhe, u smislu ove Naredbe jesu: marelica, breskva, nektarina, šljiva, japanska šljiva, kruška, jabuka, nešpula, kaki, mandarina, klementina i naranča.

Ugrožena područja u smislu ove Naredbe jesu uzgojna područja biljnih vrsta iz točke II. ove Naredbe u sljedećim županijama: Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Istarskoj.

Zbrinjavanje otpalih plodova

Radi sprječavanja širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe na ugroženim područjima, posjednici biljaka domaćina sredozemne voćne muhe obvezni su:

- provoditi higijenske mjere skupljanja svih otpalih plodova s tla te skupljanje trulih, oštećenih i drugih zaostalih plodova sa biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe te ih zbrinjavati na način kojim će se učinkovito uništiti ličinke sredozemne voćne muhe (skupljanjem plodova i zakopavanjem u roku od 24 sata te pokrivanjem slojem zemlje debljine minimalno 30 centimetara ili skupljanjem plodova u plastične vreće i čuvanjem u zatvorenim vrećama najmanje 10 dana)

Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih ovom Naredbom provodi fitosanitarna inspekcija. Čitam zabezeknutom voćaru naredbu Ministarstva poljoprivrede.

-Odakle da to znam, nitko nas voćare nije o tome obavijestio. Nema toga niti na Web stranicama Savjetodavne službe koje redovito čitam prije spavanja. Zar moram unajmiti pravnika da mi prati sve što objavljuju Narodne novine, očajan je ravnokotarski voćar.

-Šuti to ti je dobro što Državne institucije ne obavljaju posao. Sada bi ti inspektori brojili otpale breskve i pisali prijavu, a savjetodavci prali ruke bez obzira dali seljak ima snage, znanja i vremena da čita Narodne novine.

Rekao bi narod: „Važno je postati uhljeb". U dolini Neretve o problemima zbrinjavanja otpalog voća pokrenula se cijela graja s najviših instanci. Ravnatelji Savjetodavne službe i HCPHS osobno su došli na teren da vide kako se provodi naredba.

Crveni pauk
Voćari i povrćari provjerite brojnost pauka na listovima. Crveni pauk prijeti breskvi, nektarini, jabuci od voća te lubenici, dinji, krastavcima , rajčici i paprici kod povrća. Ukoliko primijetite više od dvije jedinke crvenog pauka po listu potrebno je tretiranje s akaricidima. Paziti na karence.
Pepelnica
Vinogradari postoji povećana opasnost od pojave luga - pepelnice. Uz redovito prskanje odgovarajućim fungicidima preporučljivo je sumporenje vinograda sa sumpornim cvijetom.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno