Nakon rekordne turističke sezone, u Starigradu kreću infrastrukturni projekti

Slika korisnika valentinam
JESENSKI RADOVI
Svjesni svih prirodnih bogatstava našeg kraja postavili smo visok, ali vjerujemo dohvatljiv cilj, a to je pozicioniranje općine Starigrad kao jedne od vodećih destinacija aktivnog turizma, naglasio je Krste Ramić, načelnik Starigrada
Velimir BRKIĆ

 U općini Starigrad, koja obuhvaća Seline, Starigrad i Tribanj, u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je 567.227 noćenja i 81.426 dolaska gostiju.

- Višegodišnje ulaganje u turističku infrastrukturu i razne manifestacije rezultiralo je povećanjem broja noćenja u našoj općini i tu nemamo namjeru stati, kazao je Krste Ramić, načelnik Starigrada, te je nastavio - Svjesni svih prirodnih bogatstava našeg kraja postavili smo visok, ali vjerujemo dohvatljiv cilj, a to je pozicioniranje općine Starigrad kao jedne od vodećih destinacija aktivnog turizma, naglasio je Ramić.

Nakon rekordnih turističkih rezultata i saniranja šteta katastrofalne poplave početkom rujna, u kojoj je bilo 68 prijava za nadoknadu šteta u iznosu od 5,5 milijuna kuna, život se okrenuo prema poboljšanju kvalitete života i razvoju zajednice kroz uređenje komunalne infrastrukture.

- Pozivam sve u općini da zajedno gradimo bolju budućnost postavljajući pred nas realne i ostvarive ciljeve, ispravljajući ono na čemu smo dosada posrtali te istovremeno podupirući sve ono čemu je krajnji cilj boljitak cijele zajednice, pozvao je Ramić koji je načelnik u četvrtom mandatu, od 2005. godine.

Brojni projekti

Na plaži Jaz u Starigradu u tijeku je projekt uređenja i opremanja dijela obale na mjestu gdje se dotiče sa Selinama. Radi o jednom od najvećih turističkih zahvata u javnom prostoru ovog podvelebitskog mjesta. Vrijednost radova I. faze je 4,3 milijuna kuna koje su osigurane u općinskom proračunu, dok je izradu projektne dokumentacije sufinancirala Zadarska županija. U izradi je dokumentacija za II. fazu, a očekuju pomoć resornog ministarstva.

- Uređenjem plaže Jaz sa svim sadržajima uvelike će se podignuti atraktivnost turističke ponude na općinskom području što će utjecati na produžetak turističke sezone, kaže Ramić.

- Za projekt uređenja obalnog pojasa u Starigradu ishođena građevinska dozvola. Riječ je o uređenju obale u dužini od preko 600 metara, od uprave NP Paklenica do starog groblja. Projekt je vrijedan 30 milijuna kuna. Treba istaknuti kako će se projekt raditi bez financiranja iz EU-a jer zasad nema ni jedna mjera na koju bi ga nominirali. Gradit će se uz pomoć resornih ministarstava s kojim smo u stalnom kontaktu, istaknuo je Ramić.

Rekonstrukcije ulica Petar Zoranić, Starigradskih zidara i Vladimira Nazora nominirani su na mjeru 7.2.2., a vrijednost radova je sedam milijuna kuna. Rekonstrukcijom tih ulica usmjerit će se dotok oborinskih voda prema moru, čime bi se riješili dosadašnji problemi koje imaju nakon kiša.

Projekt rekonstrukcije vodovoda sjeverozapadnog dijela Starigrada zadarski Vodovod nominirao je na mjeru 7.2.1. u vrijednosti od četiri milijuna kuna.

- Zamjenom postojeće vodovodne mreže omogućit će se nesmetana vodoopskrba postojećih potrošača kao i udovoljavanje zahtjevima cjelokupne mreže i njen daljnji razvoj, navodi Ramić.

Kad je riječ o sustavu odvodnje i pročišćavanja ishođeno je četiri od potrebnih osam lokacijskih dozvola. Za tri faze ishođena je i građevinska dozvola. Izgradnja vodospreme Starigrad i hidrostanice Kruškovac te produžetak magistralnog vodovoda preduvjeti su izgradnji podvelebitskog pravca za Tribanj. I za ove projekte očekuju ishođenje građevinske dozvole.

- U tijeku je izrada dopuna i izmjena općinskog Prostornog plana, UPU-a ŠRC Kruškovac, izrada PP-a Parka prirode Velebit čiji je nositelj JU PP Velebit, ishođenje dokumentacije za uređenje javne površine Jazine, prometnice za ŠRC Kruškovac, izgradnju info centra destinacije aktivnog, adrenalinskog avanturističkog turizma, kao i zatvorenog adrenalinskog parka s dvoranom i bike arenom. Za uređenje i opremanje društvenog doma Starigrad u vrijednosti od 7,8 milijuna kuna projekt smo nominirali na mjeru 7.4.1., te čekamo odgovor, temeljit je Ramić.

Nove prometnice i škola

Dodao je kako je za rekonstrukciju Pakleničke ulice dobivena građevinska dozvola, a nositelj radova je Županijska uprava za ceste. Ishođena je i dokumentacija za sanaciju i modernizaciju 13 kilometara nerazvrstanih cesta u vrijednosti sedam milijuna kuna te očekuju raspisivanje natječaja.

- Izgradnja groblja i ispračajnice u Selinama zapelo je zbog nekoliko sitnih imovinsko-pravnih problema, ali vjerujem u skoro rješenje, optimist je Ramić dodajući kako traže lokaciju za izgradnju vatrogasnog doma. Najavio je gradnju nove školske zgrade sa sportskom dvoranom na terenu iznad postojeće škole.

- Kao krunu svih naših dosadašnjih aktivnosti, ali svakako i putokaz u daljnjim promišljanjima o budućem razvoju naše Općine, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirat će znanstveno-stručni skup, najavio je Ramić te je nastavio - Uzimajući u obzir ukupnost povijesno-kulturnih činjenica te gospodarske potrebe opstanka i razvitka našeg područja, uz puno razumijevanje suživota ljudi i ukupnog kopnenog i morskog prostora sa svim svojim specifičnostima, identificirati ćemo ukupne potencijale i perspektive područja, te nakon skupa izdati znanstvenu i dvojezičnu znanstveno-popularnu monografiju o Starigradu, zaključio je Krste Ramić.

Od ukupno 127 učenika u školi je 18 prvaša

U školske klupe Osnovne škole Starigrad i Područne škole Tribanj Kruščica u školskoj godini 2017./2018. sjelo je 127 učenika tj. šest učenika više s obzirom na proteklu godinu. Po prvi puta u školu je krenulo 18 učenika prvog razreda. U matičnoj školi kod učiteljice Suzana Milovac u klupama je 15 prvaša, a kod učiteljice Martine Čavić u PŠ Tribanj Kruščica je troje prvaša.

U Vijeću 8:3, u mjesnim odborima 16:1 za HDZ

Apsolutnu općinsku vlast obnaša HDZ. Načelnik Krste Ramić i njegov zamjenik Šime Marasović na posljednjim lokalnim izborima u svibnju osvojili su preko 70 posto glasova. U Općinskom vijeću je rezultat 8:3. HDZ ima osam vijećnika a SDP, HSS i nezavisni Dražen Dokoza po jednog vijećnika.

U tri vijeća mjesnih odbora HDZ od 17 vijećnika ima čak 16 vijećnika. U Starigradu i Tribnju imaju svih sedam, dok u Selinama imaju četiri od pet, HSS ima jednog vijećnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno