Mjerit će se zračenje iz postavljenih baznih stanica u Privlaci?

Slika korisnika valentinam
Općinsko vijeće večeras odlučuje o narudžbi ispitivanja
Svi oni koji su u petak izišli na prosvjed odmah su potpisali peticiju, a onda su se počeli javljati i oni mještani koji nisu mogli doći na prosvjed. Liste smo ostavili u nekoliko mjesnih kafića i trgovina, tako da se ubrzo skupilo 400 potpisa i još uvijek se prikupljaju, kaže jedan od inicijatora prosvjeda
Arif SITNICA
Privlačani su u petak prosvjedovali protiv nove bazne stanice

 Privlačani koji su u petak izišli na mirni prosvjed i pokrenuli peticiju protiv postavljanja treće bazne stanice u krugu od 300 metara od mjesne osnovne škole i dječjeg vrtića, u svega tri dana prikupili su više od 400 potpisa.

- Svi oni koji su u petak izišli na prosvjed odmah su potpisali peticiju, a onda su se počeli javljati i oni mještani koji nisu mogli doći na prosvjed. Liste smo ostavili u nekoliko mjesnih kafića i trgovina, tako da se ubrzo skupilo 400 potpisa i još uvijek se prikupljaju, kaže jedan od inicijatora prosvjeda izražavajući zadovoljstvo jedinstvom koje je zavladalo među Privlačanima u borbi za dobrobit zajednice, prije svega onih namlađih koji niti ne znaju što se oko njih događa i kolika je štetnost zračenja s baznih stanica.

Zrake će se sjeći iznad Osnovne škole

Inicijatori prosvjeda protiv treće bazne stanice, u konkretnom slučaju teleoperatera Tele2, upozoravaju kako će se zrake s repetitora sjeći upravo iznad osnovne škole koju pohađa oko 400 učenika. Teren uz školu je, kažu, niži od okolnih, tako da se zračenje upravo tu akumulira, no upozoravaju i na tehnologiju izmjere štetnog zračenja koja je, ističu, zastarjela.

- Mjerenja će vjerojatno pokazati da je zračenje u prihvatljivim granicama, ali dobro, neka struka radi svoje, a mi ćemo svoje, govori nam jedan od inicijatora prosvjeda protiv postavljanja još jedne bazne stanice podsjećajući na sve veći broj oboljeljelih od malignih bolesti u tom mjestu.

Konkretno, kaže kako na predjelu Glavica gotovo da nema domaćinstva u kojem bar jedna osoba nije oboljela od neke maligne bolesti, a ni statistike ne pokazuju puno bolju sliku. Privlaka je, naime, u samom vrhu u Hrvatskoj po broju oboljelih od malignih bolesti po broju stanovnika.

Milijuni kuna za raskid ugovora

Sumještane su u pobuni protiv postavljanja još jedne bazne stanice podržali načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja i njegova zamjenica Nina Stojčević. Stanje kakvo jest, činjenicu da je Privlaka u Županijskom planu upisana kao zona u kojoj se mogu postavljati odašiljači, oni su naslijedili od svojih prednika. No kako i sami žive u Privlaci, odmah su se pridružili prosvjednicima i izrazili spremnost da ispitivanja zračenja financiraju iz općinskog proračuna.

- Poslali smo narudžbu za izmjeru EM polja institutu za elektrotehniku Končar i dobili njihovu ponudu na iznos od 7,5 tisuća kuna. U utorak u 18 sati (danas op.a.) imamo izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda - rasprava o problematici postavljanja bazne stanice operatera Tele2, kaže Begonja.

Prvi repetitor postavljen nedaleko osnovne škole postavljen je za mandata Kaže Kolanovića i to upravo na njegovu zemljištu, a drugi nedugo potom. U tijeku je postavljanje trećeg, također na privatnom zemljištu. Vlasnik je Privlačanac s prebivalištem u Sjedinjenim Američkim Državama. Građanska inicijativa je vlasnika zemljišta kontaktirala i on je, kako saznajemo, voljan raskinuti ugovor nakon što je saznao da je taj repetitor treći u krugu od 300 metara, no ugovor ga obavezuje na plaćanje "penala", a radi se o milijunskom iznosu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)