Filipjanskim vatrogascima darovana oprema

Slika korisnika valentinam
Kombinezoni, kacige i rukavice stigli iz Austrije
Ovo je prva vatrogasna donacija i trudimo se nabaviti još opreme, od pumpi, crijeva do hidrauličnih škara, koju ćemo darovati tijekom sljedeće godine, najavio je Konrad koji je u Turnju ljetovao u vrijeme katastrofalnog požara
Velimir BRKIĆ
Zajednička fotografija austrijskih dobrotvora i domaćina za uspomenu

Obećanja Dobrovoljnom vatrogasnom društvu  Sv. Filip i Jakov o donacijama nakon ovoljetnih katastrofalnih požara nije  ugasila prva kiša. Općina je promptno donirala 20 leđnih naprtnjača, tzv.  brentača, zapremnine 25 litara i 20 vatrogasnih "C" tlačnih cijevi ukupne  dužine 300 metara, a sad je vrijedna vatrogasna oprema stigla čak iz Austrije.

Donijeli smo vatrogasne kombinezone, kacige i rukavice, kazao je Bernhard Konrad, vatrogasni zapovjednik Gratwein-Strassengela, najveće  općine u okrugu Graz-Umgebun koja broji 13.000 stanovnika.

Konrad je ujedno i vatrogasni zapovjednik austrijske pokrajine Štajerske, koja se često naziva "zelenom pokrajinom", jer je oko 60 posto njezine površine prekriveno šumama.

Vatra prijateljstva

- Ovo je prva vatrogasna donacija i trudimo se nabaviti još opreme, od  pumpi, crijeva do hidrauličnih škara, koju ćemo darovati tijekom sljedeće godine, najavio je Konrad koji je u Turnju ljetovao u vrijeme katastrofalnog požara, 21. kolovoza, požara koji je opustošio šire turanjsko  područje i gutao sve pred sobom, sve do prvih kuća.

Zahvaljujući poslovnoj i nadasve prijateljskoj suradnji Marka Jačana iz  Turnja koji je dugo godina živio u Austriji i Bernharda Konrada, njegovom višegodišnjem ljetovanju u Turnju i neizmjernoj ljubavi prema Hrvatskoj, ovdašnji vatrogasci postali su opremljenija i time znatno spremnija i učinkovitija vatrogasna postrojba.

- Poznajem Marka još dok je kao dijete dolazio u moju vatrogasnu postaju. Ovo je vrlo važno povezivanje koje će se razvijati na dobrobit ovdašnjih hrabrih vatrogasaca i stanovnika ovog prelijepog kraja, poručio  je Konrad.

Zoran Pelicarić, općinski načelnik, zahvalio je na donaciji austrijskog  dobrovoljnog društva iz Gratwein-Strassengela, te podsjetio na važnost i  spremnost dobrovoljnih vatrogasnih društava koja je došla do izražaja za  nedavnih prirodnih katastrofa, velikog požara u blizini Turnja i Sv. Filipa  i Jakova te nezapamćenih kiša i poplava koje su zahvatile Zadarsku  županiju u rujnu.

- Zbog ovakvih iznenadnih situacija moramo biti što spremniji, zato  nama svaki dar znači. Nadam se da ćemo nastaviti suradnju, poželio je  Pelicarić, poručivši kako su vatrogasci njihovi istinski heroji.

Godina s najviše intervencija 

Postoji i dio vatrogasnog posla koji obavljaju u tišini, a on je, navodi  zapovjednik Joško Majica, psihički najteži. Riječ je o spašavanju stradalih  u prometnim nesrećama, traganju za izgubljenim i za osobama koje su  vjerojatno učinile suicid.

Vatrogasci su dobri ljudi, a naša druženja mimo požarišta ništa ne  može zamijeniti, naglasio je zapovjednik Majica.

Istaknuo je kako će ova oprema pomoći u operativnom radu vatrogascima, zahvalivši pritom donatorima iz Austrije i Marku Jačanu bez kojeg  se donacija ne bi realizirala.

- Bernhard i ja poznajemo se cijeli život. Do prije pet godina živio sam  u Austriji, bio samo vatrogasac u njegovom vatrogasnom društvu i tako  se rodilo naše prijateljstvo, izjavio je Marko Jačan.

Svaki iseljenik koji se vrati u domovinu je izniman dobitak za Hrvatsku, iz koje se posljednjih godina sve više ljudi iseljava.

Bernhard, vatrogasac dobrog srca, plemenite duše, ljudina i veliki prijatelj, posljednjih godina više puta godišnje boravi kod mene u Turnju,  rekao je Jačan koji je i bio i prevoditelj.

Ove godine, kaže Damir Majica, zamjenik zapovjednika DVD-a, do sada je zabilježeno ukupno 79 intervencija koje uključuju ne samo gašenje  požara već i prometne nesreće, poplave i slično.

Od osnivanja DVD-a Sv. Filip i Jakov 1994. godine, ovo će biti godina s  najviše intervencija, ističe Damir Majica, dodajući kako mu je želja da  darovanu opremu članovi DVD-a Sv. Filip i Jakov što više koriste za pokazne vježbe i preventivnu edukaciju nego u osnovne svrhe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno