Otočani predstavili Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak

Slika korisnika valentinam
EU fondovi
Baković je pohvalila tim koji je na projektu radio tri godine te je najavila njegovu realizaciju, odnosno stavljanje u funkciju do 2020. godine
Vedran SITNICA
Projekt je predstavljen u Kneževoj palači

Turistička zajednica Općine Sali, Javna ustanova Park prirode Telašćica i Općina Sali u Kneževoj palači predstavili  su projekt „Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak“ vrijedan 25.223.715,89 kuna, koji s iznosom od 13.153.622,55 kuna sufinancira Europska unija.

- Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te predstavlja ulaganje u Park prirode Telašćica s ciljem unaprjeđenja sustava posjećivanja i edukacije, a sve u svrhu održivog korištenja prirode baštine, rekla je Nikolina Baković, ravnateljica Javne ustanove „Park prirode Telašćica“ koja provodi projekt. Istaknula je kako se radi o prvom projektu  financiraom sredstvima EU na Dugom otoku i ujedno najvrijednijoj investiciji koju je ova ustanova pokrenula do sada.

Baković je pohvalila tim koji je na projektu radio tri godine te je najavila njegovu realizaciju, odnosno stavljanje u funkciju do 2020. godine.

- Lokacija budućeg interpretacijsko-edukativnog centra Grpašćak je sama po sebi jedan od najljepših vidikovaca gdje ni jedan posjetitelj ne može ostati ravnodušan. Pogled na uvalu Telaščica, Kornate i dugootočne klifove oduzima dah. Realizacijom ovog projekta Grpašćak će postati nezaobilazna lokacija obilazaka svih turista koji posjete Dugi otok. Ujedno, ovaj projekt trebao bi doprinijeti rasterećenju uvale Mir, koja je ljeti preopterećena turistima i tako gubi na ekskluzivnosti, kazao je načelnik Općine Sali, Zoran Morović.

Projekt Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak podrazumijeva obnovu utvrde izgrađene za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije u prvoj polovini 20. stoljeća, 1911. godine, koja je  služila isključivo kao Vojna izvidnica Austro Ugarske ratne mornarice. Tamo su u bivšoj državi bili izgrađeni još neki vojni objekti, ukupno pet zgrada. austrougarska kula je u lošem stanju pa će biti potpuno rekonstruirana, a ostali objekti adaptirani i preuređeni u muzejski prostor, konferencijske dvorane, trgovinu suvenirima, dječje igralište na otvorenom i slično. Kao posebnu aztrakciju autori projekta najavili su svojevrsni most u staklu s kojeg će pucati pogled na cijeli Park prirode, stijene, Kornate, slano jezero Mir...

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)