Kapović: Ministarstvo je dokazalo da smo bili u pravu, građevinska za benzinsku bila je nezakonita

Slika korisnika valentinam
OBRAT
Nije tražen prijenos nadležnosti od Ministarstva, dozvola je izdana u suprotnosti s postojećom lokacijskom za gradnju nogostupa na D-306, a nema ni suglasnost javnopravnih tijela s područja Općine Vir - stoji u priopćenju s Vira
Vedran SITNICA
Načelnik Vira Kristijan Kapović

Na zahtjev Općine Vir Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske provelo je upravni nadzor građevinske dozvole, koju je za potrebe gradnje benzinske pumpe na Viru dobio investitor Tri Bartola od županijskog UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, te je ustanovilo nezakonitosti po više osnova. To je dokaz da smo bili u pravu, a ujedno nam je ovaj dokument osnova za daljnje pravne radnje vezane uz zahtjev za obnavljanje postupka i poništenje te građevinske dozvole, kaže Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir iz koje su se oglasili priopćenjem za medije.

Navode kako je resorno Ministarstvo utvrdilo nezakonitost po tri osnove: da nije zatražen prijenos nadležnosti od Ministarstva, da je dozvola izdana u suprotnosti s postojećom lokacijskom dozvolom za gradnju nogostupa na D-306 te da nije ishođena suglasnost javnopravnih tijela s područja Općine Vir. A javnopravna tijela u Općini Vir su uz samu Općinu i tvrtke Vir održavanje i Vodovod Vir koje su dale negativno mišljenje za projekt tvrtke Tri Bartola.

- Tako je i sama dozvola izdana od nenadležnog tijela izdana u suprotnosti s postojećom lokacijskom dozvolom za gradnju nogostupa uz državnu cestu D-306, odnosno nije zatraženo niti ishođeno odobrenje za prijenos nadležnosti, te je izdana bez suglasnosti javnopravnih tijela s područja Općine Vir. Kako odlukom Ustavnog suda RH od 2009. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije nadležno za poništavanje građevinskih dozvola, jer nisu ispunjeni uvjeti propisani odredbama članka 129. i 131. Zakona o općem upravnom postupku, na potezu je UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, koji je dozvolu izdao na nezakonit način, tvrde iz Općine Vir, dodajući kako nakon nadzora koje je provelo Ministarstvo graditeljstva taj županijski odjel po više osnova i temeljem članka 129. i 131. ima mogućnost poništavanja dozvole. Ističu kako je Općina Vir zahtjev za obnovu postupka te poništenje nezakonito izdane građevinske dozvole s pripadajućom dokumentacijom predala nadležnom županijskom upravnom odjelu 18. prosinca 2017. godine. Podsjetili su i kako je Općinski sud u Zadru već izdao privremenu mjeru kojom se investitoru do pravomoćnog okončanja upravnog postupka zabranjuje izvođenje bilo kakvih građevinskih radova na zemljištu na kojem su započeli graditi benzinsku pumpu.

- Time je Općinski sud u Zadru u potpunosti prihvatio argumente Općine Vir, kao što su u ovom upravnom nadzoru nadležnog Ministarstva ustanovljene nezakonitosti na koje su od početka slučaja upozoravali u Općini Vir, stoji u zaključku priopćenja.

U tvrtki Tri Bartola još uvijek nisu primili nalaz resornog ministarstva pa stoga navode iz Općine Vir nisu mogli ni komentirati. Zbog istog razloga i odgovor iz Zadarske županije vrlo je štur.

- Prema informacijama iz UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, Zadarska županija nije dobila nikakav dopis Ministarstva vezano za obavljeni nadzor nad građevinskom dozvolom za benzinsku pumpu na Viru investitora Tri Bartola. Spis predmeta je po traženju Ministarstva, upravo zbog upravnog nadzora, dostavljen 18. prosinca 2017. i nije nam vraćen. Protiv rješenja Ministarstva kojim je odbijena žalba Općine Vir, a kojim rješenjem je potvrđeno naše rješenje o nepriznavanju Općine Vir kao stranke u postupku, u ovom postupku je Općina Vir pokrenula upravni spor protiv rješenja ministarstva. Moguće je da je spis predmeta na Upravnom sudu, ali ni o tome nemamo službenih saznanja, osim što je istog dana, 18. prosinca 2017., zatražena dostava spisa zbog spomenute tužbe, stoji u odgovoru iz Zadarske županije koji potpisuje Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnice Ureda župana i službenica za informiranje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.5 (2 glasova)