Edukacija o postavljanju meteorološkog radara u Sukošanu na rubu fizičkog sukoba!?

Slika korisnika valentinam
Skupu se prema pisanju portala Dalmacija News odazvalo 30-ak Sukošanaca, a bio je tu i načelnik Općine, Ante Martinac, a kako je Toman prepričao za portal sve je bilo na rubu fizičkog obračuna
Velimir BRKIĆ
Sukošan, panorama

"INCIDENT U SUKOŠANU “Krkani” urlali na zaposlenike DHMZ-a, zbog opasnog neznanja Jadran možda ne dobije prvi meteorološki radar", glavna je današnja vijest portala Dalmacija News

Sažetak je to događaja koji se navodno odigrao u Osnovnoj školi Sukošan,a  koji je za Dalmacija News prepričao član Crometeo tima, prof. Ivan Toman. 

Naime, DHMZ je krenuo u projekt METMONIC koji se u cijelosti financira iz fondova EU i koji za cilj ima modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u RH, odnosno osigurati da 100 posto teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena. Osiguranim novcem zamijenili bi se dotrajali meteorološki radari u unutrašnjosti zemlje, a nabavila bi se tri potpuno nova za područje Jadrana. Tako se planiraju postaviti meteo radari u Istru, kod Zadra na Debeljaku i jedan najvjerojatnije na Pelješcu na lokaciji Rota. 

DHMZ je potom počeo s pripremama za postavljanje na sva tri spomenuta lokaliteta na Jadranu. Tako je i ovoga ponedjeljka popodne u osnovnoj školi Debeljak kod Sukošana bilo organiziran edukativni skup na kojemu su stručnjaci DHMZ-a trebali ljudima pojasniti svrhu postavljanja radara na Jadran, odnosno u njihov kraj, stručno razjasniti da nema bilo kakve opasnosti po ljudsko zdravlje i odgovoriti na sva pitanja koja javnost može zanimati! - piše Dalmacija News.

Skupu se prema pisanju ovog portala odazvalo 30-ak Sukošanaca, a bio je tu i načelnik Općine, Ante Martinac, a kako je Toman prepričao za portal sve je bilo na rubu fizičkog obračuna. 

– Sve je počeo prezentacijom projekta od strane Nataše Strelec. Govorila je koje su koristi postavljanja radara, gdje će se postaviti. Upadi su počeli i prije kraja njene prezentacije, ali nekako je uspjela privesti prezentaciju do kraka. Onda je bilo zamišljeno da ljudi DHMZ-u postavljaju pitanja. Moram kazati da je većina prisutnih bila starijeg godišta. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Jedan od najčešće spominjanih “argumenata” bilo je obolijevanje od raka. Žalu da im je zadnjih 10 godina od raka umrlo čak 60 mještana i da povezuju s postavljanjem antena na brdu Sukošan. Tvrde da na brdu sada postoje 22 antene, rekao je Toman za Dalmaciju News.

Prema navodima portala stručnjaci iz DHMZ-a su okupljenima postavili pitanje: “Nosite li mobitele uz tijelo, držite li ih često u blizini glave? Pušite li? –  postavljajući daljnja pitanja zašto ne bace mobitele ili cigarete kada mogu biti ugroza za zdravlje, a na što su navodno okupljeni Sukošanci pitali zašto se radar ne postavi na neko drugo brdo, ili npr. u Bibinje. “Znate da su Bibinjci žestoki i da bi od njih dobili batina, zato ste odlučili lokaciju promijeniti iz Bibinja u Sukošan”, a skup je zaključen tako da je načelnik Martinac najavio lokalni referendum o ovom pitanju, piše Dalmacija News.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno