OPG Matulić iz Pašmana drugu godinu za redom osvojio nagradu Superior Taste Award!

Slika korisnika valentinam
Aceto libre
Za razliku od prošle godine, kada je ljuti umak Pašmanero dobio između 70 i 80 posto bodova u svim segmentima ocjenjivanja i jednu zlatnu zvjezdicu, ovoga puta aceto od smokve Pašman Libre osvojio je između 82,9 i 87,9 posto bodova i dvije zlatne zvjezdice za kvalitetu
Krsto Matulić s prestižnom nagradom

Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, drugi  put zaredom  osvojio je prestižnu nagradu Superior Taste Award!

Za razliku od prošle godine, kada je ljuti umak Pašmanero dobio između 70 i 80 posto bodova u svim segmentima ocjenjivanja i jednu  zlatnu zvjezdicu, ovoga puta aceto od smokve Pašman Libre osvojio je  između 82,9 i 87,9 posto bodova i dvije zlatne zvjezdice za kvalitetu.

- Najviše bodova dobili smo za okus, komentirao je Krsto, koji sa suprugom Anom vodi OPG i pronosi glas o svome otoku diljem svijeta.

Podsjeća da proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova dobivaju nagrade. Jednu zlatnu zvjezdicu  ako je proizvod dobio 70-80 posto  bodova, dvije za 80-90 posto bodova te tri zlatne zvjezdice ako je proizvod dobio više od 90 posto bodova.

-Mi smo se „opasno“ približili trećoj zvjezdici i nadam se da ćemo je  sljedeći put, ako se prijavimo na natjecanje Međunarodnog instituta za  okus i kvalitetu u Bruxellesu (International Taste & Quality Institute) i  osvojiti, dodaje Ana, koja je u ovom kreativnom dvojcu zadužena više  za kozmetičke proizvode.

Iako, napominju, sve rade zajedno, Krsto se više orijentirao na  prehrambene proizvode, pa je tako i aceto Pašman Libre njegovih ruku  djelo.

Počeo ga je proizvoditi 2015. godine, puno je istraživao i učio od najboljih svjetskih proizvođača aceta u talijanskoj Modeni.

- Nijedan majstor aceta neće otkriti sve pojedinosti i tajne dobivanja  toga popularnog slatkastog octa. Ali ako želiš naučiti, ako želiš slušati i  čuti što ti govore, doznat ćeš gotovo 95 posto tajni toga zanata i umijeća, kaže Krsto te napominje da se aceto Pašman Libre radi isključivo  od pašmanskih zelenih smokava.

- Smokvin sok zapravo je čisti aceto i zato puno ovisi o tome kako se  smokve beru i gdje se kasnije odlažu da bi se sačuvao njihov sok. Ne  smije ih se brati i stavljati u, primjerice, košare nego u kante koje ne  propuštaju da se ne izgubi ta dragocjena tekućina. Berba počinje nakon Vele Gospe, a ja sam za taj posao angažirao dvije obitelji u Pašmanu i prezadovoljan sam kako su sve odradili jer  je način branja smokava uistinu presudan. Aceto se čuva u bačvama od trešnjina drveta koje  na vrhu nemaju čep nego su otvorene, objašnjava, ali ne otkriva cijeli  postupak jer u čemu bi onda bila draž vrhunskog okusa aceta Pašman  Libre, kojemu je 70-ak najvećih svjetskih chefova dalo ocjenu 87,9!!!

Godišnje OPG Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava,  koji pakira u bočice dizajnirane  u nagrađivanom Hand dizajn studiju u  Zagrebu njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.

Lanjska nagrada za ljuti umak Pašmanero i ovogodišnja za aceto  Pašman Libre Matulićima su, kažu uglas, još jedna potvrda da rade dobar i kvalitetan posao.

Na svečanu dodjelu priznanja 11. lipnja u Cercle Royal Gaulois u  Bruxellesu Krsto će vjerojatno otputovati sam jer je u to vrijeme u  njihovom „malom dućanu snova“ u Pašmanu već visoka sezona pa si  on i Ana ne mogu priuštiti dugo izbivanje.

A kad se vrati, najavljuje, počet će s pripremama za proizvodnju novog umaka Pašmanero, još ljućeg od prijašnjeg, koji planira „testirati“  na najvećem svjetskom natjecanju ljutih umaka u SAD-u.

-Novi Pašmanero proizvest ćemo od pet vrsta čili papričica, među  njima će biti i čokoladni Habanero, a na natjecanje ćemo ga prijaviti jer  nas prije svega  zanima ocjena za okus, a ne toliko za ljutinu, otkriva  Krsto Matulić, jedini mali proizvođač iz Hrvatske koji je ove godine dobio Superior Taste Award.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno