Uz barufu u gradu na dočeku Vatrenih, večeras Barufe i u HNK-u Zadar

Slika korisnika valentinam
Umjesto u lapidariju Narodnog muzeja
Predstava je nastala u koprodukciji Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče Trst , INK Pula i SNG Nova Gorica

Predstava „Barufe“  igrat će na sceni HNK Zadar večeras u 21:30 sati umjesto u lapidariju Narodnog muzeja.

Sjajnu komediju "BARUFE" Carla Goldonija- Predraga Lucića u režiji slavnog Vite Taufera publika ispraća ovacijama te niže uspjehe na brojnim festivalima.   Proglašena je 9. srpnja najboljom predstavom Novog tvrđava teatra ( Novi Sad).

Također, nedavno je osvojila i veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini na 42. Danima satire “Fadila Hadžića” u Satiričkom kazalištu Kerempuh te je glumac KRISTIJAN GUČEK nagrađen za ulogu Đovanina Temperina u predstavi „Barufe“ na istoimenom festivalu.

Glazbu za predstavu skladao je renomirani hrvatski gitarist Damir Halilić Hal.

Predstava je nastala u koprodukciji Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče Trst , INK Pula i SNG Nova Gorica.

Igraju: Gojmir Lešnjak Gojc /Marjuta Slamič / Patrizia Jurinčič Finžgar / Rok Matek /Iztok Mlakar / Petra B. Blašković /Elena Brumini /Nika Ivančić / Luka Cimprič / Kristijan Guček/ Igor Štamulak/ Andrej Zalesjak /Gorazd Žilavec /Izidor Čok.

"Prvo su postojale Goldonijeve "Ribarske svađe", a danas bi bilo teško u Hrvatskoj pronaći zaljubljenika u kazalište koji u svom sjećanju nema spremljene kazališne divove poput Ivice Vidovića ili Borisa Dvornika koji su igrali u toj predstavi, jer čak nekoliko verzija 'Ribarskih svađa' ušlo je u anale hrvatskog teatra. Ali tada je Predrag Lucić te iste 'Ribarske svađe' smjestio u splitsku Varoš. Taj punokrvni splitski tekst u velikoj je koprodukciji Gledališča Koper, Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica i Stalnog gledališča Trst, postao priča iz Europske unije, priča o Mediteranu čiji temperament, glasnost, jezičavost i dirljivost ne može promijeniti ni žilet žica. Tako je nastala predstava "Barufe" u kojoj zadivljuje način na koji se jezičnim bravurama uz obilje životopisnih psovki isprepliću hrvatski, istrijanski, slovenski i talijanski, u kojoj se trača, ljubi, svađa i udara, sve to na entoj potenciji temperamenta kakav samo more stvara. "

Tema predstave je izuzetno aktualna. Lucićeva adaptacija Goldonijeve komedije Ribarske svađe prenesena je iz mletačke lagune u Istru, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije i predstavlja svojevrsnu metaforu multietničkog i multikulturalnog svijeta današnje Europske unije u kojoj vlast iskorištava malog čovjeka i manipulira njime. U komediji je venecijanski dijalekt zamijenjen narječjem hrvatske i slovenske Istre.

Riječ je o prvom zajedničkom projektu  koji povezuje četiri profesionalna teatra obalnoga prostora iz tri države: Istarsko narodno kazalište, Gradsko kazalište iz Pule (Hrvatska), Gledališče Koper (Slovenija), Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice (Slovenija) i Slovensko stalno gledališče iz Trsta (Italija) –  predstava Ribarske svađe (Le baruffe chiozzotte) nastala je prema velikom talijanskom komediografu Carlu Goldoniju u adaptaciji Predraga Lucića i  u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera.

Ovaj tekst se odavno udomaćio na pozornicama Jadrana i postao dio klasičnog repertoara hrvatskih i slovenskih kazališta s inscenacijama koje su se, na radost brojne publike, igrale desetljećima. Predstava je nastala u koprodukciji Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče Trst , INK Pula i SNG Nova Gorica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)