Uz krvavi Mjesec vežu se brojna praznovjerja, a ima ih u svim religijama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sutra je najduža pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću
Ova pomrčina Mjeseca je specifična jer će se moći vidjeti golim okom, a Mjesec će biti crven jer će biti u sjeni Zemlje i moći će ga se gledati bez ikakvih filtera, s ili bez optičkih pomagala. Mjesec će biti toliko velik da će ga se vrlo dobro vidjeti običnim dalekozorom, a kroz teleskop bi se trebali vidjeti i krateri na Mjesecu, kazao je Ivo Dijan, tajnik AADZ
Mjesec će biti crven jer će biti u sjeni Zemlje i moći će ga se gledati bez ikakvih filtera

Sutra će se dogoditi najduža pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću i biti će vidljiva iz naših krajeva. Astronomsko astronautičko društvo Zadar organizira gledanje mjeseca kroz teleskop na zadarskoj rivi od 20 sati navečer. Točno mjesto još ne znaju, ali zamijetit ćete dva teleskopa pa ćete ih naći.

- Ova pomrčina Mjeseca je specifična jer će se moći vidjeti golim okom, a Mjesec će biti crven jer će biti u sjeni Zemlje i moći će ga se gledati bez ikakvih filtera, s ili bez optičkih pomagala. Mjesec će biti toliko velik da će ga se vrlo dobro vidjeti običnim dalekozorom, a kroz teleskop bi se trebali vidjeti i krateri na Mjesecu. Inače, kad je Mjesec pun svjetlost je toliko jaka da blješti te su pri gledanju potrebni filteri, a sada to neće biti potrebno, pojasnio je Ivo Dijan, tajnik Astronomskog astronautičkog društva Zadar. Istaknuo je kako je ovo posebna večer jer će se uz Mjesec dobro moći vidjeti i jarkocrveni Mars, koji je u opoziciji sa Zemljom, odnosno u tom će trenutku biti više nego dvostruko bliže Zemlji nego inače. Osim Marsa, na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera dok su na južnom dijelu neba nakon zalaska Sunca biti vidljivi Jupiter i Saturn.

- Ukoliko imate teleskope, možete potražiti Jupiter i Saturn. Jupiter će izgledati kao žeton za lunapark, odnosno novčić s dvije poprečne linije, a Saturn će se moći prepoznati zbog prstenova, rekao je Dijan te pozvao sve zaljubljenike u noćno nebo i zvijezde da im se pridruže na rivi te zajedno pogledaju ovu rijetku pojavu.

Još jedna specifičnost ove pomrčine je da će biti jedna od najdužih pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću jer će Mjesec prolaziti skoro točno sredinom Zemljine sjene, pa će stoga potpuna pomrčina trajati 1 sat i 43 minute dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

Inače, Dijan je pojasnio kako za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ova pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Crveni Mjesec mnogi narodi povezivali su uz brojna vjerovanja i teorije zavjere te uz neka proročanstva uglavnom kraja svijeta.

Tako u imamo biblijsko proročanstvo o Apokalipsi u kojem se spominje pomrčina Mjeseca i to u knjizi o Joelu, ali i Otkrivenju: "Sunce će se prometnut' u tminu a mjesec u krv, prije nego svane Jahvin dan, velik i strašan (Joel, 3:4). U Otkrivenju 6:12 piše: "I vidjeh kad otvori šesti pečat, i gle, zatrese se zemlja vrlo, i Sunce posta crno kao vreća od kostrijeti, i Mjesec posta kao krv."

Kretanje Mjeseca, Sunca, ali i ostalih nebeskih tijela intrigirale su ljudski rod od samih početaka, pa je tako poznato da su Maje, ali i Egipćani inspiraciju za gradnju piramida tražili u položaju zvijezda u pojasu zviježđa Orion.

Osim toga, židovski kalendar je lunarno-solarni te se svi židovski veliki blagdani poklapaju s određenim fazama u Mjesečevim ciklusima. Na primjer Pasha gotovo uvijek pada na puni Mjesec.

Mitovi o vukodlacima također su dio praznovjerja vezanih uz Mjesec. Unatoč suvremenim spoznajama o utjecaju Mjeseca na Zemlju njegova uloga je i dalje važna. Tako, na primjer, Wicca, moderna neopoganska religija slavi Esbate, dane Mjesečevih mijena, tijekom kojih kroz tijelo najviše svećenice prolazi energija Božice Mjeseca, a ta se božanska energija prenosi na Zemlju.

Kad počinje i kad završava?

Iz Astronomsko astronautičkog društva Zadar dali su detaljan raspored po minutama o tome kako će se pomrčina odvijati. Pa se tako u 19:14 neće moći vidjeti ulazak Mjeseca u Zemljinu polusjenu, 20:24 - ne vidi se početak djelomične pomrčine, u 20:25 vidljiv je izlazak mjeseca, u 21:30 vidljiv je početak potpune pomrčine Mjeseca gdje će Mjesec biti potpuno crven, u 22:21 maksimum je pomrčine gdje je Mjesec u sredini Zemljine sjene, u 23:13 - završetak potpune pomrčine, u 00:19 - završetak djelomične pomrčine, u 01:28 izlazak Mjeseca iz Zemljine polusjene.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1.5 (2 glasova)