Marić: Dio direktora prijavljivao se na 48 kn mjesečno, a imali su pravo na puno zdravstveno i mirovinski staž

Slika korisnika valentinam
Porezna reforma
Dio direktora prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli je bilo i da su neki prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Tako se događalo da imate situaciju u kojoj bi netko za 12 minuta dnevno prijave u trgovačkom poduzeću, odnosno 48 kuna mjesečno, imao pravo na puno zdravstveno osiguranje i mirovinski staž, kaže Marić
Vedran SITNICA
Ministar Marić konferenciju za medije održao je u Zadru

Na zadarskoj rivi, u hladu stabala ispred zgrade Sveučilišta, održana je jutros gotovo improvizirana konferencija za novinare tijekom koje je ministar financija Zdravko Marić, u pratnji saborske zastupnice Grozdane Perić te zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, pokušao objasniti sporne točke u okvirima porezne reforme. Naime, velik dio okupljenih novinara nije ni dobio službeni poziv na konferenciju za novinare već su za dolazak ministra saznali iz drugih medija. Jesu li PR službe u Vladi još uvijek na godišnjem ili su previdjeli lokalne medije kao nebitne, pa zato na vrijeme nisu javili vrijeme i mjesto konferencije, ne želimo špekulirati.

- Prije nekoliko dana pustili smo devet zakona u javno savjetovanje i javnu raspravu tijekom koje se zainteresirana javnost tijekom sljedeća tri tjedna, odnosno do 6. rujna, može putem portala E-savjetovanje očitovati, odnosno dati komentare, kritike, prijedloge i slično. Sukladno zakonu sve komentare trebamo analizirati i ako se može uključiti u zakonske prijedloge. Jučer smo dobili nekoliko komentara, među kojima se jako puno buke diglo oko Zakona o doprinosima te na ovaj način želim pojasniti o čemu se radi, rekao je ministar Marić.

- Za one članove uprava, odnosno direktore, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme ove zakonske izmjene nisu zapravo ni predviđene i za njih se to zapravo ne bi trebalo ni odnositi. Ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli, među kojima je situacija u kojoj se dio direktora prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli je bilo i da su neki prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Tako se događalo da imate situaciju u kojoj bi netko za 12 minuta dnevno prijave u trgovačkom poduzeću, odnosno 48 kuna mjesečno, imao pravo na puno zdravstveno osiguranje i mirovinski staž. Ovo je element na koji smo, između ostalog, ciljali, pojasnio je ministar Zdravko Marić. Istaknuo je kako s jedne strane imamo vrlo neravnopravan položaj obrtnika dohodaša u odnosu na poduzetnike. Još jednom je pojasnio kako će do saborske procedure sve nejasnoće u prijedlogu iskristalizirati.

- Ova Vlada jasno je pokazala na koji način vidi poduzetništvo u Hrvatskoj jer smo donijeli mjere kako da im se olakša. Ovom promjenom bila je intencija prije svega dirati upravo zlouporabe u poduzetništvu, a koje smo uočili proteklih godina. Danas je oko 175.000 članova uprava, dakle direktora različitih oblika trgovačkih društava, od njih, svega 460 je prijavljeno kao član uprave, a da nije u radnom odnosu s tim poduzećem. S druge strane imamo oko 65.000 članova uprave koji su članovi uprave i u radnom odnosu s tim društvom, a onaj ostatak, oko 100.000 su članovi uprave i direktori koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi, bilo da su zaposlen u nekom drugom društvo, bilo da imaju svoj OPG, obrtnici i slično, pojasnio je Marić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.7 (7 glasova)