Vatrogasci iz Preka dobili malo navalno vatrogasno vozilo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
DAR OPĆINE PREKO
Ove smo godine nadopunili postojeću vatrogasnu opremu za otoke Rivanj i Sestrunj u vrijednosti 30.000 kuna kako bi lokalni DVD-ovi mogli brzo reagirati. A za potrebe DVD-a Preko nabavili smo novo malo i okretno navalno vozilo opremljeno spremnicima od 320 l vode i 30 l pjene, kazao je preški načelnik Jure Brižić
Andrina Luić
Vozilo je i blagoslovljeno

Od ovoga tjedna DVD Preko na raspolaganju ima novi protupožarni automobil, tzv. malo navalno vozilo marke Mitsubishi, koje je u sklopu redovitog ulaganja u vatrogastvo preškim gasiteljima darovala Općina Preko.

Očekuju i donaciju cisterne

Predajući ključeve novoga protupožarnog automobila zapovjedniku DVD-a Božidaru Ivanovu, načelnik Općine Preko Jure Brižić kazao je da se svake godine, sukladno zakonima, iz općinskog proračuna izdvaja minimalno pet posto za potrebe vatrogastva kako bi se osigurali provedba preventivnih mjera i uvjeti za gašenje požara te spašavanje ljudi i imovine uzrokovanih požarima i drugim nezgodama.

– Ove smo godine nadopunili postojeću vatrogasnu opremu za otoke Rivanj i Sestrunj u vrijednosti 30.000 kuna kako bi lokalni DVD-ovi mogli brzo reagirati. A za potrebe DVD-a Preko nabavili smo novo malo i okretno navalno vozilo opremljeno spremnicima od 320 l vode i 30 l pjene. Inače, DVD Preko je koristilo dostavno vozilo koje je bilo prenamijenjeno za gašenja požara i s njim su naši vatrogasci uvijek odrađivali dobar posao. Međutim, to vozilo nije adekvatno prostoru koje pokriva DVD Preko, a i poučeni nekim iskustvima drugih vatrogasnih postrojbi, odlučili smo se za kupnju novog navalnog vozila vrijednog 495.194 kune. Automobil je opremila tvrtka Flammifer d.o.o. iz Ozlja, a kupljen je na petogodišnji leasing, pojasnio je prvi čovjek Općine Preko.

DVD Preko na raspolaganju ima još jedno vozilo, cisternu od 3000 litara, koja je poprilično stara pa je općinska uprava trenutačno u kontaktu s DVD-om Devinska Nova Ves iz Slovačke oko donacije cisterne ili navalnog vozila s većim spremnikom vode.

Planira se preurediti vatrogasni dom

– U budućnosti planiramo i preurediti vatrogasni dom koji sada, osim vatrogasaca, koriste i naše komunalne tvrtke. Formiranjem nove komunalne zone u Sutomišćici, u koju će se preseliti komunalne tvrtke, dobit ćemo dom koji će se tada koristiti samo za potrebe vatrogastva i koji će nakon preuređenja zadovoljiti sve zakonske uvjete, najavljuje Brižić te ističe kako je općinskoj upravi cilj da se vatrogastvo podigne na još višu razinu, a gasiteljima osiguraju bolji uvjeti za rad.

– Kada znamo da je vrijeme intervencije DVD-a Preko u prosjeku 15 minuta (od dojave do dolaska na teren), možemo reći da su naši vatrogasci doista učinkoviti, a dodatnim ulaganjima u opremu, ljude i infrastrukturu njihov rad sigurno će biti lakši, sigurniji i učinkovitiji, smatra općinski načelnik Brižić.

Zadovoljstvo vrijednom donacijom nije krio ni zapovjednik Ivanov, koji je objasnio kako je novo vozilo ponajprije namijenjeno početnom gašenju požara.

– S ovim malim navalnim automobilom brže ćemo stizati na mjesto požara i započeti s gašenjem vatre. Vozilo je opremljeno visokotlačnom pumpom i spremnikom vode i pjene, ima 60 metara visokotlačne cijevi i mjesta za petoricu vatrogasaca. Mi smo ga još dodatno opremili brentačama i naprtnjačama. Ovaj navalni protupožarni automobil lakše se može probiti uskim ulicama i putovima i započeti gašenje dok stignu velika cisterna ili se uključe kanaderi, kazao je Ivanov.

Na primopredaji ključeva bio je i preški župnik don Boris Pedić, koji je blagoslovio novo vozilo i poželio da što dulje ostane u garaži, a gasitelji DVD-a Preko da imaju što manje posla.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno