Andrea Baraba odlazi s mjesta savjetnice pročelnika Katića

Slika korisnika valentinam
Godinu dana nakon što je smijenjena s mjesta pročelnice
Opće je poznata stvar da je Andrea Baraba bila nezadovoljna degradacijom do koje je došlo u kadrovskoj rošadi nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora na koje je HDZ izišao s HSP-om Ante Starčevića, prekidajući dotadašnji savez s MODES-om
Iva PERINČIĆ
Andrea Baraba, bivša savjetnica u gradskom odjelu

Najnovije kadrovsko rješenje u Gradu Zadru otkriva kakvi sve problemi snađu koalicijske partnere kada njihova politička ljubav pukne, pa se treba se rješavati kadrova imenovanih dok im je veza trajala.

Naime, viša savjetnica za razvitak otoka i poljoprivredu u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Andrea Baraba, upravo odrađuje zadnje dane u ovom odjelu jer odlazi na, kako su nam u Gradu rekli, "privremeni premještaj".

Kazao nam je tako njezin šef, pročelnik Odjela Ivica Katić, upitan o razlozima odlaska njegove savjetnice, inače bivše pročelnice Odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

- Istina je da gospođa Baraba odlazi, riječ je o sporazumu o privremenom premještaju na godinu dana, kaže Katić.

Na pitanje hoće li biti raspisan natječaj za popunu ovog radnog mjesta, pak odgovara da - neće. Razlog je, tvrdi, upravo ovaj sporazum o privremenom premještaju na godinu dana zbog kojega neće zaposliti novog djelatnika.

To zapravo znači da nema, niti je ikad bilo, potrebe za ovim radnim mjestom jer je pitanje - kako će odjel funkcionirati bez savjetnice ako su doista trebali njezin angažman? Ovako, jasno je da je ovo mjesto otvoreno radi zapošljavanja kadra bivšeg HDZ-ovog koalicijskog partnera, MODES-a, kako im se ne bi dali otkazi koji bi izazvali lavinu negodovanja u javnosti i naštetili vladajućoj stranci.

Naime, opće je poznata stvar da je Andrea Baraba bila nezadovoljna degradacijom do koje je došlo u kadrovskoj rošadi nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora na koje je HDZ izišao s HSP-om Ante Starčevića, prekidajući dotadašnji savez s MODES-om. Njihova članica Andrea Baraba za vrijeme te koalicije čak je bila imenovana za pročelnicu gradskog Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, no kada su počele smjene MODES-ovih kadrova, ona ne samo da je smijenjena - njen je odjel ukinut.

Pod izgovorom "nove sistematizacije gradske uprave" taj odjel, ali i onaj kojega je vodio MODES-ovac Hrvoje Baranović, pripojeni su drugim gradskim odjelima. Pročelnik Baranović, koji je u Gradu napravio pravu malu revoluciju enormno skraćujući rok izdavanja građevinskih dozvola, nakon izbora imenovan je za pomoćnika pročelnika za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje u Odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo, dok je za Andreju Barabu otvoreno mjesto savjetnice u odjelu pročelnika Ivice Katića.

Bilo je stoga samo pitanje dana kada će njegova savjetnica otići s ove dužnosti, pogotovo nakon Katićeva učlanjenja u HDZ. Naime, iako je bivši HSS-ovac od imenovanja za pročelnika u prosincu 2014. uspijevao ostati nestranačkim kadrom, nedavno je "kapitulirao" pred HDZ-ovim pristiskom i ispunio njihovu stranačku iskaznicu.

No, o tome je li istina da odlazi nezadovoljna stanjem na poslu jer se njezine ideje i savjeti ne uvažavaju, Andrea Baraba nije nam htjela odgovoriti, tek je kazala kako nema komentara.

Sječu MODES-ovih kadrova preživjeli samo Orlović i Perić

Ostali MODES-ovi kadrovi po gradskim i županijskim ustanovama i upravnim vijećima nakon lokalnih izbora već su smijenjeni ili su sami otišli. Svoju su dužnost zadržali još jedino Predrag Orlović, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu pomoć, ali tom ustanovom kroz Upravno vijeće rukovode Neovisni za Hrvatsku koji su ga i ostavili na tom mjestu zbog kvalitetnog rada ne gledajući stranačku pripadnost.

Sječu MODES-ovih kadrova preživio je i ravnatelj županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Jadere, Damir Perić, koji se zadržao na ovoj funkciji također zahvaljujući činjenici da njenim Upravnim vijećem rukovodi NHR te da nakon preuzimanja ove ustanove nisu bili za smjenu isključivo zbog stranačkog predznaka, već su prije svega gledali nečiji rad.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)